Arsenal fansen er todelt i saken: Skal Premier Leagues lengst-sittende manager forbli eller er det på tide med nytt friskt blod? 

Arsene Wenger har vært manager for Arsenal i 20 år og ingen har vært i nærheten av å sitte så lenge som han blant de nåværende. Sir Alex Fergusson har fremdeles flere sesonger som manager for samme klubb i Premier League etter sine 28 år som manager for Manchester United, der 22 var i Premier League (Den Engelske toppdivisjonen skiftet navn til PL i 1991). 

Les også:

På denne tiden har Arsene Wenger vært gjennom litt av en reise og husket kanskje best for «the invincibles» (de uovervinnelige) da han i 03/04 tok Arsenal til sitt seneste seriemesterskap ved å gå hele sesongen uten ett eneste tap som eneste klubb i Premier League historien. Ingen har klart å kopiere denne bragden etterpå.

Men da var det slutt på sølvtøyet fra de røde fra London. De nesten 13 årene gav mye nesten, og som ett lite plaster på såret – 3 FAcup titler. Arsene Wenger skaffet seg ett rykte for å skape gull av gråstein, og gjerne spillere som kom fra en fransk bakgårdsklubb. 

Fra middelmådig til rik

Etter å ha vært gjennom magre år der klubben har spart på alt for å finansiere stadion er tiden kommet når klubben høster frukter av den økonomiske sparsommeligheten klubben har vært kjent for. Pengene florerer i Premier League om dagen: Tv-avtaler, reklameinntekter og ikke minst millioner fra ett flunkende nytt stadion. 

Ett av ankepunktene mot Arsene Wenger er altså denne økonomiske festbremsen som fremdeles står på full håndbrekk. Nå som klubben genererer så mye økonomisk gevinst, fansen betaler mer enn noen gang, er det ikke på tide å tre i spanderbuksene? 

Det Arsene Wenger har fått til i Arsenal står i historiebøkene til evig tid, og selv om han ikke har fått til noe seriemesterskap de siste 13 årene har han vært der oppe hele tiden. Arsenal er med i Champions League hvert eneste år, og havner ALLTID over naborival Tottenham. 

Fansen er virkelig todelt i denne saken. Noen har så mye respekt for den evigvarende manageren at de føler det er respektløst å kreve hans avgang. Så mye han har gjort for klubben og så mye arbeid han har lagt ned. Noen mener at 13 år er mer enn nok tid for å bevise det, og synes at det er på tide å slippe nye krefter til. Derfor har det de siste årene oppstått en egen gruppering innenfor Arsenal-fansen som fronter «Wenger-out» med bønn til den sindige franskmannen om å kaste inn årene. 

Fansen som ønsker Wenger vekk føler at når Arsenal er «der oppe» hvert år, så er det så lite som skal til før klubben tar det siste steget og tar tilbake tronen som seriemester som de klarte i 03/04. Wengers vilje til å handle inn verdensstjerner har blitt brukt i mot han, og selv om han har skaffet seg Øzil og Sanchez de siste sesongene er dette ikke nok til å mette en sulteforet fanskare.

Nå vet ikke undertegnede om det er Arsene Wenger er klubbbformann Keswick som står på pengebremsen, men det virker ikke som Wenger er nevneverdig lei seg for at han ikke får handle spillere på øverste hylle.

Er løsningen å fjerne Wenger?

Er løsningen så enkel som noen supportere ønsker det? Fjerne Wenger, få inn en ny manager med friske ideer og viljen til å bruke penger for å hente de spillerne Arsenal virkelig fortjener og trenger for å kapre tilbake tronen i Premier League. 

Som tittelen nevner er dette ett to-egget sverd som kan slå alle veier, og det er nok en del av grunnen til at mange supportere velger å støtte manageren som har stått støtt ved deres side gjennom årene som har fått. Med Wenger vet de hva de får – men med en ny manager KAN det bli gull.. eller gråstein!

Hvis vi tar en klubb som er lett å sammenligne med – Manchester United post Alex Fergusson. Klubben virket satt sammen av middelmådige spillere som Alex Fergusson fikk til å prestere på ett imponerende nivå når han tok seriegull i sin siste sesong. Hvertfall virket ikke det som gullgutter når David Moyes ledet det samme laget neste sesong. Her må Arsenal gjøre en god jobb i sitt søk, men man vet aldri hva man får av en ny manager. Er det en ny Wenger eller er det en ny Moyes? Og istedet for å ta det siste steget opp, tar de tre steg ned å må bytte manager allerede neste sesong. 

Å sitte like lenger som Wenger og Fergusson er unikt i dagens fotball, og jeg tviler på at vi får se det i europeisk toppfotball noen sinne igjen. Jeg tror at Arsenal ikke bør lete etter en ny Wenger, men en som kan føre arven videre, der klubben legger premissene. 

Å kjøpe dyre spillere har ingen garanti for at du skal gjøre det bra. Selv de dyreste spillerne og de største talentene kommer ikke med noen garanti for at de skal gjøre det bra i Premier League og blir ofte vurdert opp mot sine overgangssummer. Å flytte til ett nytt land med det presset som medfølger en gigantisk overgangssum har vist seg å ta knekken på mange store spillere. 

Les: Topp 5: Premier Leagues største overgangsflopper

Men vil også legge til at det er større sjanse på at en etablert spiller fra de øverste divisjonen i Europa har større sjanse for å bli en nøkkelspiller, enn en ukjent spiller fra Balkan. Det er bare det at den ukjente spilleren går under raderen og den dyre spilleren er i konstant fokus på å levere og blir målt opp og ned hver eneste uke. Dog er det stor forskjell på det økonomiske – en billig spiller som ikke presterer kvitter du deg med. En stjerne som koster store penger men ikke presterer gir både en flenge i lommeboken, samt ett negativt fokus mot klubben. 

Fra klubben sin side er det klart en fordel å holde på Arsene Wenger, da de vet hva de får i han. Klubben tjener store penger bare på delta i Champions League hvert år, og managerens manglende vilje til å «splash the cash» betyr mer penger på konto for klubben. En ny manager betyr sannsynlig at klubben må ut på transfer markedet og betale overpris på nye spillere, uten sikkerhet for å at det vil bringe klubben noe framover i det heletatt. 

To egget sverd

Det kan slå begge veier og det er derfor vi har en supporterskare som er så delt i synet på en så respektert manager som Wenger er. De som er villig til å satse for å prøve å ta det siste steget står på sitt og roper på «Wenger out», mens de som ikke er villige til å ta sjansen står på sitt og roper «Wenger In». De siste 13 årene har vist at kanskje ikke Wenger er mannen som skal klare å lede Arsenal til ett nytt seriemesterskap, men klubben er ikke dårlig stilt av den grunn. Alltid på topp 4 og alltid med i Champions League, og blitt topp 6 rikeste klubb i verden. 

Så hva er riktig? Det vil tiden vise, og det kan fort slå begge veier. Kanskje Arsenal finner manageren som setter de siste puslebitene på plass sånn at klubben nok en gang kan oppleve å bli «de uovervinnelige» og blir den neste engelske stormakten som høster seriemesterskap like lett som Manchester United gjorde det på 2000 tallet. Kanskje Arsenal må ut på en berg og dalbane ala Manchester United de siste årene, der pengene sitter så løst at pengene tyter ut fra møterommene i jakten på den «siste nye» på spillerfronten.

Det som er sikkert som banken er at Arsene Wenger ikke blir yngre, og med sine 67 år nærmer han seg pensjonsalder uansett. Så blir det spennende å se om han blir førtidspensjonert fra klubben han har styrt med hard hånd de siste 20 årene.. 

Hva tror du?

2 COMMENTS

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!