Det er i underkant av fire måneder til verdens største og morsomste mesterskap sparkes i gang i Russland. Vinter-OL i Sør-Korea er for lengst over, pokalene i de største ligaene i Europa er delt ut og ullundertøyet er byttet ut med shorts og t-skjorte. Jeg snakker selvfølgelig om Verdensmesterskapet i fotball. Fotballfesten starter 14. juni og spilles i løpet av en fantastisk måned. Her er det bare å glede seg! I den anledning har jeg valgt å sette opp hvordan jeg tror mesterskapet vil utspille seg, og skrive om hvert enkelt lag og hva dem står for. Å spå et slikt mesterskap er nær sagt umulig, men det stopper ikke meg og mange andre fra å prøve. Min spådom får nok ikke i nærheten av 100% treffprosent, men jeg håper at du som leser blir mer opplyst om mesterskapet og lagene som deltar. Kos deg!

Jeg vil fortsette med å gå gjennom gruppene G og H, og spå hvordan gruppespillet her vil utfolde seg. Praktisk info: mesterskapet er delt opp i to bolker hvor gruppene A-D møtes i sluttspillet, mens gruppene E-H møtes. Det beste laget fra A-D gruppene møter det beste laget i E-H gruppene i finalen i mesterskapet. På grunn av dette kan man faktisk spå hvem som møter hvem i sluttspillet lenge før gruppespillet er startet. I Champions League for eksempel ville ikke dette vært mulig da trekningene av sluttspillet er tilfeldig, og ikke fastsatt på forhånd. Dette gjør dermed at man kan spå hvilke to lag som møtes i finalen.

 


 

Gruppe G (Belgia – Panama – Tunisia – England)

 

1. Plass – England (Europa)

Trener: Gareth Southgate

Profil: Harry Kane

Formasjon: 4-2-3-1

Kvalifikasjon: UEFAs gruppe F vinner

Beste VM-resultat: Vinner (1966)

Engelskmennene er VMs eneste kvalifiserte lag fra Storbritannia og Irland noen gang. I gruppe med Belgia, Tunisia og Panama skal og bør England ta seg greit videre, men alle vet at England er kjent for å skuffe i mesterskap. England-laget har gjort seg kjent med å ta seg videre fra VM-kvalifiseringen uten å ha noen problemer, og siste tapet her kom så langt tilbake som i 2009. I mesterskapene derimot har Englands beste resultat i dette århundret vært en kvartfinale fra VM i 2002. Nå håper landslagstrener Gareth Southgate at han kan ta sine gutter til Englands første VM-gull siden 1966. Southgate har for øvrig 57 landskamper for England og trente tidligere England U21. På banen er Tottenham-spiss Harry Kane den store stjernen. Han skuffet stort under Europamesterskapet for to år siden, men har modnet mer og blitt en av verdens aller beste spisser. Rundt seg har han toppspillere som Raheem Sterling, Dele Alli og Marcus Rashford. England stiller nok med et veldig ungt lag, hvor samtlige spillere spiller i den engelske Premier League. Det store spørsmålstegnet for England er hvem som skal stå i mål for The Three Lions. Joe Hart har vært et solid førstevalg de siste årene, men har tapt seg kraftig de siste par årene noe som har åpnet keeper-debatten for fullt i England. Kampen om 1. plassen i denne gruppen vil bli tøff, hvor Belgia snuser like bak. Klarer Southgate å sette forsvaret og keeperplassen sin tidlig tror jeg England er et knepp sterkere enn Belgia.

 

2. Plass – Belgia (Europa)

Trener: Roberto Martinez

Profil: Kevin De Bruyne

Formasjon: 3-4-3

Kvalifikasjon: UEFAs gruppe H vinner

Beste VM-resultat: Fjerdeplass (1986)

De belgiske herrene fra Vest-Europa har stablet på bena et fantastisk lag, og er store outsidere til å ta pokalen hjem, i likhet med England. Før VM i 2014 slet Belgia i landslagssammenheng, men med en fantastisk spillerutvikling de siste årene har belgierne blitt et fantastisk lag med gode spillere rundt om i hele Europa. Nå skal de gule og rød gjøre det enda bedre enn i Brasil-VM i 2014, da laget tok seg til en kvartfinale. Siden den gang har spanske Roberto Martinez tatt over landslaget og han er tidligere kjent fra blant annet Premier League. Martinez spiller attraktiv fotball og er veldig interessert i å spille offensiv fotball. Da er det veldig ideelt å ha Manchester City-spiller Kevin De Bruyne på laget. Belgieren har vært fantastisk så langt denne sesongen og har mulighet til å ta både ligatittelen og Champions League-tittelen. På kantene har han blant annet driblefant Eden Hazard og lynraske Yannick Carrasco å rutte med. På topp har Belgia et flust med spillere, blant annet Napoli-spiller Dries Mertens og Romelu Lukaku. Hovedproblemet til Belgia i et slikt mesterskap er at det er tynt i rekkene i både forsvar og på midtbanen bak de aller beste spillerne sine. Får laget et par skader i de bakre rekker vil ikke erstatterne være i nærheten av nivået til startelleveren. I et slikt mesterskap må man forvente skader, og derfor setter jeg Belgia rett under England i denne gruppen, men det er veldig jevnt.

 

3. Plass – Tunisia (Afrika)

Trener: Nabil Maaloul

Profil: Wabhri Khazri

Formasjon: 4-3-3

Kvalifikasjon: CAFs gruppe A vinner

Beste VM-resultat: Gruppespill (1978 – 1998 – 2002 – 2006)

Afrikanske Tunisia skal delta i sitt første Verdensmesterskap siden 2006. Da røk laget ut i gruppespillet, slik som de har gjort tre ganger tidligere. Nå er tunisierne ute etter å komme lenger i et VM enn de noen gang har gjort tidligere, og da må laget komme seg ut av en veldig tøff gruppe. På det afrikanske kontinentet ser man nok på Tunisia som det svakeste laget som skal delta i VM, det lover dårlig nytt i en gruppe med to veldig sterke lag i England og Belgia. Trener Nabil Maaloul tok over laget så sent som i 2017, og har tidligere trent ulike klubblag i landet.  Profilen i dette Tunisia-laget er vingen Wabhri Khazri som til daglig spiller i den franske klubben Rennes. En annen profil i Afrikas nordligste land er definitivt bautaen i forsvaret, Aymen Abdennour. Tunisieren spiller for øyeblikket for Champions League-jagende Marseille, og er veldig viktig spiller for dette Tunisia-laget. Alle lagdeler bærer preg av lite kvalitet og mange av spillerne spiller i Tunisia eller i lavere divisjoner i Europa. Det største problemet er utvilsomt målscoring, som er labert i dette mannskapet. Jeg blir veldig overrasket om dette Tunisia-laget kan tukte de to gigantene fra Europa.

 

4. Plass – Panama (Nord/Mellom Amerika)

Trener: Hernan Dario Gomez

Profil: Luis Tejada

Formasjon: 4-4-2

Kvalifikasjon: CONCACAFs nr. 3

Beste VM-resultat: Første deltakelse

Panama, sammen med Island, er klar for sitt aller første Verdensmesterskap, på sitt ellevte forsøk i kvalifiseringen. Overraskelseslaget tok 3. plassen i CONCACAF-kvalifiseringen foran blant annet Honduras, som måtte i playoff, og storlaget USA , som veldig overraskende ikke skal til Russland i 2018. All honnør til miniputten Panama for dette! Trener Hernan Dario Gomez er opprinnelig fra Colombia og tok over laget etter kvalifiseringen til VM i 2014. Colombianeren tok dette Panama-laget til en kvartfinale i Gold Cup i fjor, og viste et skremmeskudd til konkurrentene i CONCACAF. Det er ikke mange profiler i dette laget, men den 35-år gamle spissen Luis Tejada er en legende i panamansk fotball. Tejada er den mestscorende spilleren gjennom tidene for Panamas landslag og håper nok å få scoret et mål i et VM før karrieren er over. Gabriel Gomez, som har flest kamper for landslaget, er også en viktig brikke i dette Panama-laget. Han må styre dette laget fra sin midtbaneposisjon for at laget skal være konkurransedyktig. Jeg er stygt redd for at både England og Belgia kan vinne med kalassifre mot panamanerne, og at også Tunisia blir et altfor sterkt lag mot det antatt svakeste laget i hele mesterskapet.

 

  1. England

  2. Belgia

  3. Tunisia

  4. Panama

 


 

Gruppe H (Polen – Senegal – Colombia – Japan)

 

1. Plass – Senegal (Afrika)

Trener: Aliou Cisse

Profil: Sadio Mane

Formasjon: 4-4-2

Kvalifikasjon: CAFs gruppe D vinner

Beste VM-resultat: Kvartfinale (2002)

Kvartfinalistene fra 2002, Senegal, er klar for Verdensmesterskapet i Russland. Det er hele 16 år siden vi sist så senegaleserne i et VM. 2002-VM er faktisk Senegals eneste opptreden i et VM-sluttspill noensinne, og gleder seg nok ekstra mye til å ta fatt på sitt andre. I Afrikamesterskapet røk det samme laget ut av kvartfinalen, noe som er ganske skuffende om man ser på hvilke spillere Senegal-laget innehar. Den største stjernen i laget? Liverpool-spiller Sadio Mane. Den lynraske vingen har tatt Premier League med storm i først Southampton og så Liverpool. Holder han samme nivået som har han holdt for klubblaget i år kan har herje med et hvert forsvar i denne gruppen. På motsatt side er Monaco-spiller Keita Balde også et vanvittig hurtigtog. På topp spiller blant annet tidligere Manchester United-spiller Mame Diouf og Torino-spiller Mbaye Niang. På midtbanen er det mange Premier League-spillere som går igjen. Kaptein Cheikou Kouyate og Everton-spiller Idrissa Gueye utgjør en sterk midtbane. I de bakre ledd er Kalidou Koulibaly den store stjernen og er kampanjer med tidligere Tromsø-spiller Kara. Denne gruppen er veldig åpen, og samtlige lag kan i utgangspunktet ta denne 1. plassen. Jeg tror Senegal har høyest toppnivå av lagene og setter derfor dem på en 1. plass.

 

1. Plass – Colombia (Sør-Amerika)

Trener: Jose Pekeman

Profil: James Rodriguez

Formasjon: 4-2-3-1

Kvalifikasjon: CONMEBOLs nr. 4

Beste VM-resultat: Kvartfinale (2014)

Colombianerne som overrasket stort i Brasil-VM i 2014 tok seg videre fra CONMEBOL-kvalifiseringen med et nødskrik. De gule søramerikanerne har i år kommet i en gruppe hvor de styrer sin egen skjebne, med lag som er på cirka samme nivå som det de selv er. Landslagstrener Jose Pekeman har ledet laget siden 2012 og var selvfølgelig med laget som nådde kvartfinale. I Copa America i 2016 tok Colombia-laget bronsemedalje, noe som viser at landet har et bra lag på gang. Den store stjernen, og lagets beste spiller i Brasil for fire år siden, er Bayern München-stjerne James Rodriguez. Den offensive midtbanemannen kan alene snu kamper, og er veldig viktig i dette Colombia-laget. Spissene Radamel Falcao og Carlos Bacca er også veldig målfarlig og vil nok score flere mål i Russland. Nevnte Rodriguez og Juventus-stjerne Guardado håper nok colombianerne skal gi de mange gode baller å løpe på. I forsvar vil nok Barcelona-spiller Yerri Mina og Tottenham-spiller Davinson Sanchez bli midtstopperparet, mens blant annet Milan-spiller Zapata blir en av to backer. Laget har veldig mange gode spillere, og kan fint ta 1. Plassen foran Senegal. Det som taler mot Colombia i dette mesterskapet er at midtbanen ikke holder toppnivå, noe som kan bli skjebnesvangert.

 

3. Plass – Polen (Europa)

Trener: Adam Nawalka

Profil: Robert Lewandowski

Formasjon: 4-4-1-1

Kvalifikasjon: UEFAs gruppe E vinner

Beste VM-resultat: Tredjeplass (1974 – 1982)

Det siste innslaget fra Europa i dette mesterskapet er de røde og hvite polakkene fra Øst-Europa. Polakkene var sist med i et VM i 2006, da de ble utslått i gruppespillet. Dette mesterskapet ser laget sterkt ut og kan fint ta seg ut av denne gruppen om de spiller opp mot sitt beste. Adam Nawalka, landslagstreneren til Polen, har hatt jobben siden 2013, etter at Polen feilet med å kvalifisere seg til Brasil-VM. Polens nummer 1 de siste fem årene har definitivt vært Bayern München-stjerne Robert Lewandowski. Han har vært en av verdens beste spisser de siste årene, og fikk endelig mulighet til å reise til et Verdensmesterskap med landet sitt. Han vil nok ha Napoli-stjerne Piotr Zielinski bak seg, med Jakub Blaszczykowski og Bartosz Kapustka. Andre stjerner på laget er West Bromwich-spiller Grzegorz Krychowiak, Dortmund-back Lukas Piszczek og Juventus-keeper Wojciech Szczesny. Dette Polen-laget har absolutt kvaliteter i alle lagdeler, men forsvaret er et veldig svakt punkt i et ellers bra lag. Jeg tror at både Colombia og Senegal kan utnytte dette forsvaret og derfor tror jeg Polen ender på en 3. plass. Men som jeg sa tidligere, denne gruppen er veldig åpen, og alle lag kan ta seg videre.

 

4. Plass – Japan (Asia)

Trener: Vahid Halilhodzic

Profil: Shinji Kagawa

Formasjon: 4-2-3-1

Kvalifikasjon: AFCs gruppe B vinner

Beste VM-resultat: Åttedelsfinale (2002 – 2010)

Japanerne fra Øst-Asia er virkelig blitt en gjenganger i de siste Verdensmesterskapene, og skal nå delta i sitt sjette mesterskap på rad. Deres beste resultat er to åttedelsfinaler, hvor den første kom i VM på hjemmebane i 2002 før de tok seg til enda en åttedelsfinale i Sør-Afrika i 2010. Årets tropp håper nok å nå like langt, men spillermaterialet taler imot dette. Trener Vahid Halilhodzic er opprinnelig fra Bosnia og trente blant annet det algeriske landslaget i VM i 2014. Hans beste spiller i dette mesterskapet er nok Dortmund-spiller Shinji Kagawa, som deltar i sitt andre mesterskap sammen med Japan. Foran seg har han Premier League-vinner Shinji Okazaki, som skal score målene for japanerne. På midtbanen får Kagawa selskap av Keisuke Honda og kaptein Makoto Hasebe. I forsvar er det mye erfaring, og spillere som Yuto Nagatomo og Maya Yoshida skal holde Japans tett bakover.

 

  1. Senegal

  2. Colombia

  3. Polen

  4. Japan

 


 

Del 5: http://www.fotballblogg1.com/vm-i-russland-2018-den-ultimate-vm-guiden-del-55/

1 COMMENT

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!