Det er i underkant av fire måneder til verdens største og morsomste mesterskap sparkes i gang i Russland. Vinter-OL i Sør-Korea er for lengst over, pokalene i de største ligaene i Europa er delt ut og ullundertøyet er byttet ut med shorts og t-skjorte. Jeg snakker selvfølgelig om Verdensmesterskapet i fotball. Fotballfesten starter 14. juni og spilles i løpet av en fantastisk måned. Her er det bare å glede seg! I den anledning har jeg valgt å sette opp hvordan jeg tror mesterskapet vil utspille seg, og skrive om hvert enkelt lag og hva dem står for. Å spå et slikt mesterskap er nær sagt umulig, men det stopper ikke meg og mange andre fra å prøve. Min spådom får nok ikke i nærheten av 100% treffprosent, men jeg håper at du som leser blir mer opplyst om mesterskapet og lagene som deltar. Kos deg!

Jeg vil fortsette med å gå gjennom gruppene E og F, og spå hvordan gruppespillet her vil utfolde seg. Praktisk info: mesterskapet er delt opp i to bolker hvor gruppene A-D møtes i sluttspillet, mens gruppene E-H møtes. Det beste laget fra A-D gruppene møter det beste laget i E-H gruppene i finalen i mesterskapet. På grunn av dette kan man faktisk spå hvem som møter hvem i sluttspillet lenge før gruppespillet er startet. I Champions League for eksempel ville ikke dette vært mulig da trekningene av sluttspillet er tilfeldig, og ikke fastsatt på forhånd. Dette gjør dermed at man kan spå hvilke to lag som møtes i finalen.

 


 

Gruppe E (Brasil – Sveits – Costa Rica – Serbia)

 

1. Plass – Brasil (Sør-Amerika)

Trener: Tite

Profil: Neymar Jr

Formasjon: 4-1-4-1

Kvalifikasjon: CONMEBOLs nr. 1

Beste VM-resultat: Vinner (1958 – 1962 – 1970 – 1994 – 2002)

Brasilianerne sender, som alltid, et veldig slagkraftig lag til enda et Verdensmesterskap. Skal Brasil-laget revansjere seg etter fadesen mot Tyskland i 2014? I kvalifiseringen tok Brasil seg enkelt videre, og tok 1. plassen fire runder før slutt i CONMEBOL. I Russland er det bare en ting som er godt nok, å ta pokalen med hjem til Brasil for sjette gang i historien. Brasilianske Tite tok over landslaget i 2016 etter å ha vist til gode resultater i hjemlig liga i Brasil. Stjernespilleren på dette laget, Neymar, har forhåpentligvis lagt alt hysteriet om PSG og alle pengene bak seg når han setter kurs mot Russland i starten av Juni. At han er i form når mesterskapet starter er helt avgjørende, noe som kom frem etter han ble skadet midt i mesterskapet i hjemlandet for fire år siden. Rundt seg har han stjernespillere i alle posisjoner, blant annet Phillipe Coutinho, Gabriel Jesus og Willian. Det som er hovedforskjellen mellom det brasilianske landslaget og resten av de søramerikanske landslagene er at de stiller et forferdelig godt forsvar også. Spillere som Thiago Silva, Alex Sandro og Dani Alves holder et meget høyt nivå, og foran dem har de meget habile Fernandinho og Casemiro. Landslagstrener Tite håper nok at Brasil laget ikke går i oppløsning igjen om Neymar skulle blitt skadet, slik som i 2014. Dette laget er en av de absolutt største kandidatene til å vinne, og er derfor er selvfølge på førsteplassen i gruppe E.

 

2. Plass – Sveits (Europa) 

Trener: Vladimir Petkovic

Profil: Xherdan Shaqiri

Formasjon: 4-2-3-1

Kvalifikasjon: UEFAs playoff vinner

Beste VM-resultat: Kvartfinale (1934 – 1938 – 1954)

Sveits deltar i sitt fjerde Verdensmesterskap på rad, og er blitt et stabilt landslag det siste tiåret. I Russland håper sveitserne å minst tangere åttedelsfinalen laget kom til i 2014, men blir trekningen i sluttspillet bra kan laget nå enda lenger. Landslagstrener Vladimir Petkovic tok over Sveits rett etter VM i 2014, og tok laget fra Midt-Europa en åttedelsfinale i EM i 2016. Dette var et ganske svakt mesterskap for Sveits, så sveitserne forventer et bedre mesterskap nå i 2018. Den største stjernen på laget de siste årene har utvilsomt vært Xherdan Shaqiri. Vidunderbarnet, som er mest kjent for å ikke få ut det store potensialet sitt, har lenge vært en bærebjelke i dette Sveits-laget og han presterer alltid i mesterskap. På midtbanen får han selskap av Premier League-kompis Granit Xhaka. Den beste posisjonen i dette Sveits laget er likevel backene. Ricardo Rodriguez og kaptein Stephan Liechtensteiner holder høyt internasjonalt nivå, og Sveits bruker de to sveitserne flittig i sitt spill. Ellers har laget mange gode spillere og talenter, og en spiller som Breel Embolo kan ta Russland med storm i sommer. At laget er svakere enn Brasil er en selvfølge, men ut ifra kvaliteten i troppen kan laget utvilsomt komme seg ut av gruppe E og være en outsider i dette mesterskapet.

 

3. Plass – Serbia (Europa)

Trener: Mladen Krstajic

Profil: Nemanja Matic

Formasjon: 3-4-3

Kvalifikasjon: UEFAs gruppe D vinner

Beste VM-resultat: Fjerdeplass (1930 – 1962)

Serbia er Europas andre innslag i gruppe E, og håper å tukte Sveits for avansement i sitt andre mesterskap etter laget ble et selvstendig land. Laget klarte aldri å kvalifiserer seg for VM i 2014, men håper at et bra mesterskap i 2018 kan gjøre opp for dette. I kvalifiseringen til Verdensmesterskapet fikk Serbia er for så vidt lett gruppe hvor Irland og Wales var deres største konkurrenter. Trener Mladen Krstajic er en av de yngste trenerne som deltar i 2018 VM, og hans første jobb er nettopp Serbia-jobben. Han var assistent under EM i 2016, og tok etter det over jobben som hovedtrener. Dette blir hans første turnering som hovedtrener for et lag. På banen har Serbia blant annet Manchester United-profil Nemanja Matic og kaptein Branislav Ivanovic. Fremover på banen har serberne mindre gode Aleksandar Mitrovic, og å score mål blir et stort problem for laget i Russland. Serbias sterkeste ledd er utvilsomt forsvaret og midtbanen, og om Serbia skal klare å ta seg videre fra denne gruppen, foran Sveits, må angrepsspillerne vise mer teft foran mål enn de har gjort tidligere. Derfor ender Serbia på plassen bak Sveits, på 3. plass.

 

4. Plass – Costa Rica (Nord/Mellom-Amerika)

Trener: Oscar Ramirez

Profil: Keylor Navas

Formasjon: 5-4-1

Kvalifikasjon: CONCACAFs nr. 3

Beste VM-resultat: Kvartfinale (2014)

Sensasjonslaget fra Mellom-Amerika, Costa Rica, skal igjen til Verdensmesterskapet etter å ha kommet til en vanvittig kvartfinale i Brasil i 2014. Costaricanerne med sin fantastiske kontringsfotball tuktet Uruguay, England og Italia i Brasil og tok 1. Plassen foran samtlige lag. I 2018 er de tilbake i Verdensmesterskapet, men i år blir det nok ingen kopi at det som skjedde for fire år siden. Landslagstrener Oscar Ramirez har tatt over laget, og har hatt et år å på å gjøre laget klar for Russland. Real Madrid-keeper Keylor Navas er fremdeles nøkkelspilleren i laget. Det costaricanske forsvaret er nokså svakt og har få profiler. På midtbanen spiller kaptein Bryan Ruiz, som blant annet har vært innom både Premier League og La Liga i karrieren og blir en viktig spiller for Costa Rica. På vingbackene er tidligere Everton-spiller Bryan Oviedo på ene kanten, mens Celtic-spiller Christian Gamboa bekler andre siden. I angrep er de to største profilene Christian Bolanos og Joel Campbell som herjet med noen av verdens beste landslag for fire år siden. Dette laget har et høyt toppnivå som kom frem i 2014, men lagene nå vet om faren og derfor tror jeg ikke det blir en ny skrell fra Costa Rica sin side.

 

  1. Brasil

  2. Sveits

  3. Serbia

  4. Costa Rica

 


 

Gruppe F – (Tyskland – Mexico – Sverige – Sør-Korea)

 

1. Plass – Tyskland (Europa)

Trener: Joachim Löw

Profil: Thomas Muller

Formasjon: 3-5-2

Kvalifikasjon: UEFAs gruppe C vinner

Beste VM-resultat: Vinner (1954 – 1974 – 1990 – 2014)

De regjerende mesterne Tyskland reiser til Russland med mål om å bli det første laget siden Brasil i 1962 til å ta to VM-pokaler på rad, og sjansene for det er ganske stor. Det tyske laget har de siste årene hatt en god miks av spillere med mye erfaring og de store talentene som vil lage et navn i et stort mesterskap. Denne Tyskland-troppen er ikke ulik. Treneren Joachim Löw trenger ingen introduksjon. Han har vært trener for tyskerne siden 2006 og har tatt VM-gull, VM-bronse og EM-bronse på de åtte årene han har hatt styringen. En utespiller som heller ikke trenger nevneverdig introduksjon er maskinen Thomas Müller. Den tyske spissen har vært en sentral skikkelse i de siste to VM-ene for Tyskland hvor han har scoret ti mål i turneringen. Bayern München-keeper Manuel Neuer har også vært i troppen i en årrekke, og er også kaptein for landslaget. Det tyske forsvaret har siden sist VM gjort store omveltninger og er inn mot VM i 2018 veldig ungt. Det samme kan sies om midtbanen, selv om travere som Khedira, Ozil og Kroos fremdeles er sentrale i laget. På topp vil nok nevnte Muller, unge Timo Werner og Sandro Wagner rullere flittig. Alt i alt en veldig komplett tropp som er favorittene til å ta enda et VM-gull. Soleklar 1. plass i denne gruppen.

 

2. Plass – Sverige (Europa)

Trener: Janne Andersson

Profil: Emil Forsberg

Formasjon: 4-4-2

Kvalifikasjon: UEFAs playoff vinner

Beste VM-resultat: Andreplass (1958)

Sverige er det tredje landet fra Norden som skal delta i Russland nå til sommeren. Det er stas for oss i Norge også, selv om vi selvfølgelig ikke skal delta. De gule og blå svenskene har ikke deltatt i et verdensmesterskap siden 2006 og har et veldig godt lag på gang under svenske Janne Andersson. I playoffen til mesterskapet tok de en råsterk seier over Italia over to kamper, og sendte italienerne hjem grinende. Nå skal svenskene vise hvorfor de er i Russland fremfor topplaget fra Sør-Europa. Sveriges største profil i dette mesterskapet er RB Leipzig-spiller Emil Forsberg. Han er en veldig god offensiv midtbanespillere og er et stort talent i fotball-Europa. Foran seg har Forsberg klubbnomaden John Guidetti og legenden Ola Toivonen. Disse to danner et bra spisspar, selv om målene kommer relativt sjeldent. Bakover har Sverige tidligere Rosenborg-spiller Mikael Lustig til høyre og Swansea-spiller Martin Olsson til venstre. Dette er definitivt en av Sveriges sterkeste posisjoner. Å tukte Tyskland vil nok Sverige ikke klare, men jeg føler at Sverige av de tre lagene som ligger under tyskerne er det sterkeste laget, uten klare svakheter.

 

3. Plass – Mexico (Nord/Mellom-Amerika)

Trener: Juan Carlos Osorio

Profil: Javier Hernandez

Formasjon: 4-3-3

Kvalifikasjon: CONCACAFs nr. 1

Beste VM-resultat: Kvartfinale (1970- 1986)

Mexicanerne er, som vanlig, kvalifisert til enda et Verdensmesterskap, men laget er ikke så ulikt det som røk ut i åttedelsfinalen for fire år siden. En spesiell statistikk er at Mexico har blitt slått ut i åttedelsfinalen i seks mesterskap på rad (!) Det viser at mexicanerne ofte har et ganske bra lag, men aldri har hatt det toppnivået som andre lag har i perioder. Dette mesterskapet tror jeg absolutt ikke dette laget når lenger enn åttedelsfinale, men mer sannsynlig ryker de ut allerede i gruppespillet. Skal mexicanerne likevel komme seg ut av gruppespillet i årets mesterskap må blant annet Premier League-spiss Javier Hernandez fortsette den imponerende scoringsstatistikken han har på landslaget. De fleste spillerne i dette Mexico-laget holder til i egen liga, men Dos Santos-brødrene spiller begge i LA Galaxy som til daglig spiller i MLS. Stjernespiss Carlos Vela holder også til å samme by, og meldte overgang til det splitter nye laget Los Angeles FC. Kaptein Andres Guardado er også en veldig habil fotballspiller i form. Disse tre spillerne pluss Hernandez er alfa omega, og står for 90% av det Mexico foretar seg fremover i banen. Lagets svakeste lagdel er forsvaret, som har vaklet uten legenden og tidligere kaptein Rafael Marquez. Spiller han i VM i 2018 kan Mexico uten tvil gå ut av dette gruppespillet foran svenskene.

 

4. Plass – Sør-Korea (Asia)

Trener: Shin Tae-yong

Profil: Heung-Min Son

Formasjon: 4-2-3-1

Kvalifikasjon: AFCs gruppe A andreplass

Beste VM-resultat: Fjerdeplass (2002)

Sør-koreanerne fra Asia er, for niende gang på rad, klare for Verdensmesterskapet i fotball, og er ute etter å gjøre det bedre enn i Brasil for fire år siden da laget røk ut i gruppespillet. Sør-Korea har, som sagt, kvalifisert seg for mesterskapet ni ganger på rad og er en av de absolutt veteran lagene i VM-sammenheng. Lagets trener Shin Tae-Jong, har landskamper og har vært i systemet i mange år. Han var blant annet assistenttrener under Verdensmesterskapet i 2014. Fotballinteressen har virkelig tatt seg opp i Sør-Korea de siste årene, blant annet på grunn av spillere som spiller i de beste ligaene i Europa. Et eksempel på dette er Tottenham-spiller Heung-Min Son, som er lagets store stjerne inn mot VM-et i Russland. Son er en vital spiller på dette laget, og i tospann i med Swansea-spiller Ki Sung-Yeong er det spillerne man setter sin lit til i landet. Spiss Lee Donk-gook, med hele 106 landskamper for Sør-Korea, er en meget habil og erfaren spiss, som er med i sitt tredje Verdensmesterskap. Troppens kjerne spiller i egen liga, eller rundt om i Asia, noe som viser til at kvaliteten er relativt dårlig. Dette er grunnen til at Sør-Korea ender på en sisteplass i gruppen, selv om kampen om 2. plassen er relativt åpen.

 

  1. Tyskland

  2. Sverige

  3. Mexico

  4. Sør-Korea

 


 

Del 4: http://www.fotballblogg1.com/vm-i-russland-2018-den-ultimate-vm-guiden-del-45/

1 COMMENT

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!