Det er i underkant av fire måneder til verdens største og morsomste mesterskap sparkes i gang i Russland. Vinter-OL i Sør-Korea er for lengst over, pokalene i de største ligaene i Europa er delt ut og ullundertøyet er byttet ut med shorts og t-skjorte. Jeg snakker selvfølgelig om Verdensmesterskapet i fotball. Fotballfesten starter 14. juni og spilles i løpet av en fantastisk måned. Her er det bare å glede seg! I den anledning har jeg valgt å sette opp hvordan jeg tror mesterskapet vil utspille seg, og skrive om hvert enkelt lag og hva dem står for. Å spå et slikt mesterskap er nær sagt umulig, men det stopper ikke meg og mange andre fra å prøve. Min spådom får nok ikke i nærheten av 100% treffprosent, men jeg håper at du som leser blir mer opplyst om mesterskapet og lagene som deltar. Kos deg!

Jeg vil fortsette med å gå gjennom gruppene C og D, og spå hvordan gruppespillet her vil utfolde seg. Praktisk info: mesterskapet er delt opp i to bolker hvor gruppene A-D møtes i sluttspillet, mens gruppene E-H møtes. Det beste laget fra A-D gruppene møter det beste laget i E-H gruppene i finalen i mesterskapet. På grunn av dette kan man faktisk spå hvem som møter hvem i sluttspillet lenge før gruppespillet er startet. I Champions League for eksempel ville ikke dette vært mulig da trekningene av sluttspillet er tilfeldig, og ikke fastsatt på forhånd. Dette gjør dermed at man kan spå hvilke to lag som møtes i finalen.

 


 

Gruppe C (Frankrike – Australia – Peru – Danmark)

 

1. Plass – Frankrike (Europa)

Trener: Didier Deschamps

Profil: Paul Pogba

Formasjon: 4-2-3-1

Kvalifikasjon: UEFAs gruppe A vinner

Beste VM-resultat: Vinner (1998)

En av storfavorittene i dette Verdensmesterskapet er definitivt Frankrike. Landslagstrener Didier Deschamps kommer til å stille med en meget sterk tropp med profiler i alle lagdeler. I en tropp fylt med profiler stikker nok likevel Manchester United stjernen Paul Pogba ut. Han har ikke hatt sin beste sesong for klubblaget denne sesongen, men om han er i nærheten av nivået han viste i EM 2016, da Frankrike tok seg helt til finale på hjemmebane, vil han være en av de beste spillerne i mesterskapet. Kaptein og keeper Hugo Lloris er på vei inn i sitt tredje Verdensmesterskap med Frankrike, og er en av de mest erfarne på et ganske ungt Frankrike lag. Sultne spillere som Raphael Varane, Thomas Lemar, Antoine Griezmann og unge Kylian Mbappe viser at franskmennene virkelig bør være å regne med i Russland. Det er veldig vanskelig å finne svakheter i dette franske laget, men backene kan utfordres av de aller beste lagene. Frankrike har ellers et stort press på å prestere under mesterskapet, etter et par litt svake prestasjoner i VM i 2010 og 2014. Det at Frankrike også nådde finalen i EM for to år siden hjelper heller ikke å dempe presset. Denne gruppen skal franskmennene uansett vinne uten noen store problemer, og ta seg videre til sluttspillet.

 

2. Plass – Danmark (Europa)

Trener: Åge Hareide

Profil: Christian Eriksen

Formasjon: 4-3-3

Kvalifikasjon: UEFAs playoff vinner

Beste VM-resultat: Kvartfinale (1998)

De røde danskene med norske Åge Hareide i spissen kan ta seg lenger i et Verdensmesterskap enn de noensinne har gjort tidligere. Treneren Åge Hareide, som er den eneste norske deltakelsen i Verdensmesterskapet, har gjort danskene til et veldig slagsterkt lag, og er en liten outsider i dette Verdensmesterskapet. Våre naboer i sør tok seg til VM etter playoff, hvor de slå Irland over to kamper. De siste årene har danskene fått flere og flere profiler ute i Europa, noe deltakelsen i VM i Russland viser til. Den største stjernen Hareide har i troppen er utvilsomt Christian Eriksen, som til daglig spiller i Tottenham. Han har de siste årene utviklet seg til å bli en av Europas beste angrepsspillere, er vital for dette laget om Danmark skal ta seg langt i dette mesterskapet. I forsvar har man godt kjente Kasper Schmeichel i mål, mens unge Andreas Christensen og kaptein Simon Kjær holder bra nivå i midtforsvaret. I angrep har danskene mye å ta av, blant annet vingene Pione Sisto og Viktor Fisher samt spissene Andreas Cornelius og Kasper Dolberg på topp. Danskene sliter, som Frankrike, på backene blant annet. Ellers er troppen veldig balansert, med gode spillere i alle lagdeler. Dette er grunnen til at jeg tror Danmark tar 2. plassen bak Frankrike, og kan være en outsider i sluttspillet.

 

3. Plass – Peru (Sør-Amerika)

Trener: Ricardo Gareca

Profil: Jefferson Farfan

Formasjon: 4-2-3-1

Kvalifikasjon: OFC-CONMEBOL playoff vinner

Beste VM-resultat: Kvartfinale (1970 – 1978)

Herrelandslaget til Peru skal delta i sitt første VM-mesterskap siden 1982, og går inn i mesterskapet uten press eller forventinger. Argentineren Ricardo Gareca var treneren som endelig skulle sende Peru tilbake til det gode selskap. De siste årene har det sett virkelig grått ut i Peruansk landslagsfotball, men etter en sterk CONMEBOL-kvalifisering fikk laget spille playoff mot New Zealand hvor en VM-plass lå i potten. Peruanerne fikk lite problemer med å slå gjengen fra New Zealand, og tok seg videre til Verdensmesterskapet. Den største profilen på et typisk søramerikansk lag er definitivt Jefferson Farfan, som har spilt i Europa i en årrekke. Farfan spiller for øyeblikket for Spartak Moskva som ving, mens  han på landslaget spiller en mer ukjent spissrolle. De fleste spillerne holder til i USA, Mexico eller rundt om i Sør-Amerika, noe som gjør laget veldig uforutsigbart. En annen profil på dette laget som spiller i Europa er Andre Carillo, som spiller for Premier League-klubben Watford. Laget inneholder mange spillere i sin beste alder, men laget mangler klare profiler. De fleste spillerne spiller i den mexicanske ligaen, som ikke er veldig sterk. Gareca har funnet en taktikk som fungerer for denne troppen, men når Peru skal møte lag som Frankrike og Danmark vil de nok bukke under for bedre spillere.

 

4. Plass – Australia (Asia)

Trener: Bert van Marwijk

Profil: Aaron Mooy

Formasjon: 3-5-1-1

Kvalifikasjon: CONCACAF-AFC playoff vinner

Beste VM-resultat: Åttedelsfinale (2006)

Australierne har begynt å bli veldig mesterskapsvante, og har de siste årene gjort det til en vane å kvalifisere seg til Verdensmesterskapet. Helt siden 2006 har Australia valgt å bli med i den asiatiske kvalifiseringen til mesterskapet istedenfor sin egen kvalifisering i Oseania. Dette har sendt australierne til VM i samtlige kvalifikasjoner siden den gang. I både 2010 og i 2014 har Australia røket ut i gruppespillet, og denne gangen blir nok ikke annerledes. For drøyt to uker siden valgte Socceroos å sparke treneren sin, og ansette nederlenderen Bert van Marwijk. Hvordan dette vil endre en VM-forberedelse for dem er usikkert enda. Lagets store stjerne er Aaron Mooy, som til daglig spiller i Huddersfield Town. Australieren er inne i sine beste år, og i tospann med legenden Mile Jedinak på midtbanen er dette definitivt lagets beste posisjon. Australia-laget er preget av en eldre tropp, hvor blant annet Tim Cahill (37 år) og Matt McKay (35 år) fremdeles har store roller på laget. Et generasjonsskifte er på gang i på det australske landslaget, men dette mesterskapet kommer for tidlig. De eldste spillerne er fremdeles for viktige, mens den yngre garden fremdeles er for ung og uerfaren. Dette pluss en veldig svak tropp hvor mange spillere spiller i lavere divisjoner rundt om i Europa gjør at Australia vil bli en tabelljumbo i gruppe C, noe de er veldig vant til å være etter hvert.

 

  1. Frankrike

  2. Danmark

  3. Peru

  4. Australia

 


 

Gruppe D – (Argentina – Island – Kroatia – Nigeria)

 

1. Plass – Argentina (Sør-Amerika)

Trener: Jorge Sampaoli

Profil: Lionel Messi

Formasjon: 4-2-3-1

Kvalifikasjon: CONMEBOLs nr. 3

Beste VM-resultat: Vinner (1978 – 1986)

Argentinerne kvalifiserte seg til dette Verdensmesterskapet med en nødskrik, hvor de lå utenfor kvalifisering før siste runde i CONMEBOL. Det gikk som det måtte gå, Lionel Messi scoret hattrick, og Argentina er klar for å ta pokalen i Russland. Trener Jorge Sampaoli trente Sevilla frem til han fikk tilbudet om å ta over Argentina i slutten av VM-kvalifiseringen. Han har også vunnet Copa America med Chile i 2015, hvor de slo nettopp Argentina i finalen. Sampaoli blir sett på som en veldig offensiv argentinsk trener, som har et stort talent i treneryrke. Argentinerens største stjerne er utvilsomt magikeren Lionel Messi. Han ga seg på landslaget så sent som forrige sommer, men var raskt tilbake etter en samtale med nevnte Sampaoli. Å muligens ha tidenes beste fotballspiller på laget sitt er ikke å undervurdere, og argentinerne vil nok bygge mye av spillet sitt rundt Messi. Rundt magikeren har ikke Argentina smågutter heller. Argentina er et veldig godt angrepslag, hvor spillere som Mauro Icardi, Gonzalo Higuain, Sergio Aguero og Paulo Dybala er helt i verdenstoppen i deres posisjoner. Jeg vil si Argentina har det aller beste angrepet i hele mesterskapet. Akilleshælen i troppen er utvilsomt forsvaret, hvor det er mye eldre spillere som ikke holder nivået til de aller beste forsvarerne som skal til Russland. Deres beste forsvarsspiller er Nicolas Otamendi, som har en veldig rotete spillestil, og kan gjøre en del merkelige ting med ball i bena. Å vinne denne gruppen tror jeg Argentina gjør uansett, men samtlige lag kan utfordre argentinerne sitt forsvar. Her blir det mål!

 

2. Plass – Kroatia (Europa)

Trener: Zlatko Dalic

Profil: Luka Modric

Formasjon: 4-2-3-1

Kvalifikasjon: UEFAs playoff vinner

Beste VM-resultat: Tredjeplass (1998)

Sør-Europa stiller med enda et sterkt lag i Russland, nemlig kroatene fra gamle Jugoslavia. Kroatia sitt landslag har blitt bedre og bedre de siste årene, og håper nok å kommer lenger enn de gjorde i Brasil i 2014, da de krasjet ut av mesterskapet i gruppespillet. I år har de et bedre lag og en litt enklere gruppe som utgangspunkt. Trener Zlatko Dalic er ikke en av de mest kjente trenerne i dette mesterskapet, men ledet Kroatia til en lett seier over Hellas i playoffen til Verdensmesterskapet. Spillerutvikling i Kroatia det siste tiåret har vært helt i verdenstoppen, hvor kaptein Luka Modric er et godt eksempel på akkurat det. Sentral i et Real Madrid som har vunnet Champions League de siste to årene, og er inne i sin beste alder på fotballbanen. Han og Ivan Rakitic skal assistere blant annet Ivan Perisic, Nikola Kalinic og Mario Mandzukic som kommer til å bekle posisjonene lenger fremme i banen. Lenger bakover på banen skal Liverpool spiller Dejan Lovren danne en forsvarsfirer med blant annet backene Sime Vrsaljko og Tin Jedvaj. Kroatia, som Argentina, har en virkelig god midtbane og angrep. Bakover ser det ganske bra ut også, men er det svakeste leddet, sammen med keeperplass. Skal Kroatia ta seg videre fra denne gruppen må forsvaret tettes igjen og Mario Mandzukic på topp må prestere bedre enn for fire år siden.

 

3. Plass – Nigeria (Afrika)

Trener: Gernot Rohr

Profil: Victor Moses

Formasjon: 4-2-3-1

Kvalifikasjon: CAFs gruppe B vinner

Beste VM-resultat: Åttedelsfinale (1994 – 1998 – 2014)

Nigeria sitt landslag er det absolutt beste laget det afrikanske kontinentet har å by på, men holder det til avansement i en tøff gruppe? Det nigerianske landslaget har vært i en tøff kamp med det engelske landslaget de siste årene. Mange av de beste nigerianske spillerne, som for eksempel Victor Moses og Alex Iwobi har hatt mulighet til å velge mellom å spille på det engelske og nigerianske landslaget. Nigerianerne har mistet mange spillere de siste årene, men nå begynner ting å se annerledes ut. Et så sterkt lag fra Afrika er det lenge siden man har sett i et mesterskap, og med Gernot Rohr som trener håper alle afrikanerne at de skal nå lenger enn åttedelsfinalen i 2014. Skal Rohr og co komme seg ut av denne gruppen må blant annet Chelsea-spiller Victor Moses være i toppform. Moses hadde en sentral rolle i Chelsea-laget som vant Premier League i 2016/2017 sesongen. Leicester-spiller Wilfred Ndidi og Norge-kjenner John Obi Mikel er to veldig sterke defensive midtbanespillere som skal kontrollere kampene hvor laget vil ligge dypt. Skal Nigeria gå videre fra denne gruppen må laget spille god kontringsfotball hvor nevnte Victor Moses og Leicester-spiller Kelechi Iheanacho scorer målene som trengs. Nigeria kan fint tukte det kroatiske laget for 2. plassen, men jeg tror det nigerianske forsvaret er for svakt til å være på det nivået. Det blir uansett veldig jevnt i denne gruppen.

 

4. Plass – Island (Europa)

Trener: Heimir Hallgrimsson

Profil: Gylfi Sigurdsson

Formasjon: 4-4-2

Kvalifikasjon: UEFAs gruppe I vinner

Beste VM-resultat: Første deltakelse

Sensasjonslaget med 300 000 innbyggere og vikingene fra nord. Island er klare til å ta Russland med storm, slik som de gjorde under EM i Frankrike i 2016. Islendingene deltar i sitt første Verdensmesterskap noen gang, og har ikke vært heldig med gruppen de har havnet i. Heimir Hallgrimsson, tannlegen, som var assistenten til daværende Island-trener Lars Lagerback under EM for to år siden har tatt over jobben som hovedtrener, og tok likeså godt Island rett til VM på første forsøk. Islendingene stiller nok et av de svakeste lagene i hele mesterskapet, men en stor profil i dette laget er Everton-spiller Gylfi Sigurdsson. Sigurdsson hadde hele Island på ryggen under hele VM-kvalifiseringen, og er nok veldig glad bare for å delta i et slikt mesterskap med landet sitt. Rundt han har han blant annet Eliteserie-kjennere som Birkir Sævarsson, Jon Dadi Bødvarsson og Vidar Ørn Kjartansson. En annen spiller som holder et høyt nivå på dette Island-laget er Burnley-ving Johann Berg Gudmundsson. Islendingen har hatt en veldig god sesong for Burnley i årets sesong, og håper å videreføre dette til Russland i juni. Laget består at mange spillere i lavere divisjoner i Europa, blant annet den norske Eliteserien. Dette gjør også at laget mest sannsynlig faller gjennom i denne sterke gruppen, og blir nok med all sannsynlighet tabelljumbo i gruppe D. Samtlige lagdeler i Island troppen er milevis bak Nigeria, Kroatia og Argentina. Islands mulighet for avansement er god innsats og at de antatt bedre lagene tar for lett på oppgaven, noe vi så i Frankrike for to år siden. Det er uansett gøy med Island i et slikt mesterskap, og jeg håper de gjør mitt tips til skamme!

 

  1. Argentina

  2. Kroatia

  3. Nigeria

  4. Island

 


 

Del 3: http://www.fotballblogg1.com/vm-i-russland-2018-den-ultimate-vm-guiden-del-35/

1 COMMENT

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!