Den 1 januar 00.01 åpner overgangsvinduet i det som ser ut til å være tidenes mest pengesterke januar-vindu, hvor penger lengre ikke er en begrensning, i hvert fall for de største klubbene.

Det er to overgangsvinduer i fotballen, selv om noen nasjoner (som Norge) ikke følger denne modellen fra de største europeiske ligaene. Januar overgangsvinduet er overgangsmuligheten lagene har midt i sesongen, og det varer kun 1 måned. Den 31 januar kl 24:00 er overgangsfristen i januar-vinduet.

 

Nå har vi allerede fått en rekord signering i Premier League, nemlig Virgil van Dijk som har signert for Liverpool fra Southampton for £75 millioner (drøye 830 millioner kroner), og er verdens dyreste forsvarspiller noen sinne når han blir Liverpoolspiller 1 januar. Han overtar dermed tittelen som verdens dyreste forsvarer, en tittel Kyle Walker tidligere har hatt, etter at han byttet ut Tottenham med Manchester City i sommer.

Nå vil sikkert flere legge merke til at han allerede har signert kontrakten og er Liverpool spiller, men siden overgangsvinduet ikke er åpen før mandag, gjelder ikke overgangen før etter 00.01 1 januar.

Vil vi se flere store overganger?

Ja, det vi vi nok. Det florer med penger i den europeiske toppfotballen om dagen, og det er ikke penger som er problemer lengre. De fleste store klubbene har mer en nok penger, og vil heller tviholde på en spiller enn å selge til relativ høy pris. Allikevel er det pengene som rår, og når en pengesterk klubb kommer og banker på døren, så flytter spillerne på seg.

Dog er det ikke til å legge skjul på at sommerens overgangsvindu er utrolig mye større i verdi enn januarvinduet. I fjor ble det brukt £215 millioner fra Premier League klubber, men i og med at Van Dijk allerede er klar for £75 millioner vil denne summen nok sprenges.

Hva skjer med Kina?

Det har tidligere vært veldig populært med at Kina kjøper inn falne stjerner fra Premier League, men regelendringer i Kina gjør importen av spillere mye vanskeligere. Pengesterke kina måtte hindre at klubbene kjøpte seg suksess med dyre spillere, og innført følgende regler:

  • Kjøper du en spiller for £5,3 eller mindre – så må du investere det samme beløpet i ungdomsavdelingen din.
  • Hvis du kjøper en spiller for £5,4 eller mer – så må du betale det samme beløpet til landets utviklingsavdeling.

Dette betyr i realiteten at alle utenlandske spillere koster kinesiske klubber dobbelt så mye.

Hvilke utslag gjør seg?

Det er klart at når en klubb som Southampton mottar astronomiske £75 millioner for VVD, så gir det de muskler til å handle. Dette er ofte en domino effekt, der noen klubber får penger fra de som har mye og dermed blir det rokeringer i stallene rundt om kring.

En annen faktor som spiller inn er hvordan de pengenesterke og store klubbene gjør det. Nå går det bra for de i Premier League, hvis vi tenker Manchester City, Liverpool, Manchester United og Chelsea som er kjente for å bruke penger. Dermed vil vi ikke se store kjøp for å prøve å «redde sesongen», men heller mer langsiktige kjøp som er ment for å forsterke etter hvert.

Kan vi se noen store navn?

Det er ikke ofte vi får se de aller største overgangene i januar, fordi klubbene ønsker muligheten til å erstatte sine stjerner før de slippes avgårde. Derimot kan vi se bevegelse på spillere som er «utilpass» og ute i kulden i sine klubber. Eksempler er f.eks David Luiz fra Chelsea eller Ross Barkley hos Everton. Små klubber i europa kan være nødt å slippe sine stjerner når pengepresset blir for stort, men dette gjelder jo stort sett up-and-coming spillere. Aviser som Tv2 dekker overgangsvinduet live! 

Kan du spille på overganger?

De aller fleste bookiene tilbyr spill på overganger, men er veldig ofte godt informert, som for eksempel www.nye-casino.org. Så da er det liten sjanse på at du får nyss i noe uten at bookiene har gjort det samme og droppet prisen. 

Uansett blir det ett spennende januar vindu som vi ser fram til!

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!