Nå er sommeren her snart og Fotball EM kan endelig sparkes i gang – ett år forsinket. Det er sikkert mange som gleder seg til spennende kamper, dramatiske situasjoner og omdiskuterte avgjørelser som vi er sikre på at Euro 2021 vil bidra med. For å gjøre ventetida litt kortere, får du her noe av den viktigste informasjonen om mesterskapet i artikkelen nedenfor.

Strukturen til EM 2021

I alt 24 lag deltar i Euro 2021, og lagene er delt inn i seks forskjellige grupper (A til F) som hver består av fire lag. I hver gruppe spiller alle lag mot hverandre, og alle lagene er derfor garantert minst tre kamper i sluttspillet. 

De to beste lagene fra hver gruppe går videre til 1/8 finalen, det samme gjør fire av de seks beste treerne. Herfra handler det hele om knockout-kamper: Først i 1/8 finalen, deretter kvartfinalen, deretter semifinalen og til slutt finalen. Det vil ikke bli spilt bronsekamp i Euro 2021. 

I gruppespillet kan kampene ende uavgjort etter 90 minutters spill, men i knock out-fasen skal det finnes en vinner, og derfor fortsetter kampen med 30 ekstra minutter (2 x 15 min. forlenget spilletid) hvis stillingen i ordinær tid er uavgjort. Hvis stillingen forblir uavgjort etter totalt 120 minutters fotball, skal kampen avgjøres på straffer.

Karanteneregler ved EM 2021

Nedenfor kan du lese om karantenereglene ved Fotball EM 2021.

  •  Hvis en spiller får rødt kort, blir spilleren satt i karantene i den påfølgende kampen *.
  • Hvis en spiller får gult kort i to forskjellige kamper, blir spilleren satt i karantene i den påfølgende kampen.
  • Hvis en spiller får gult kort i fire forskjellige kamper, blir spilleren satt i karantene i den påfølgende kampen.

Merk: De eventuelle kortene en spiller har fått til og med kvartfinalen blir ikke tatt med til semifinalen.

* Hvis situasjonen som utløser rødt kort er av særlig alvorlig karakter, kan UEFAs disiplinærorgan utvide karantene til å telle mer enn en kamp.

EM-fotball i 12 forskjellige byer

For å gjøre noe spesielt ut av 60-årsjubileet for fotball-EM, har UEFA valgt å arrangere 2021-utgaven av fotball-EM i 12 forskjellige byer og land. Det offisielle slagordet er “Live it. For Real ”, og målet er å bringe fotballen enda nærmere fotballtilhengerne rundt omkring i Europa.

Martin Garrix er mannen bak offisielle EM-sangen

Den nederlandske DJ-en, Martin Garrix, som er kjent for å produsere sanger som «Animals», «In the Name of Love» og «Scared to Be Lonely», har fått æren av å lage den offisielle sangen for Euro 2021. Sangen er for øyeblikket ikke offisielt lansert, men den vil bli direktesendt i forbindelse med åpningsseremonien på Stadio Olimpico i Roma. Martin Garrix følger dermed i fotsporene til sin DJ-kollega David Guetta som var ansvarlig for den offisielle EM-sangen ved EM i Frankrike tilbake i 2016.

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!