Når neste sesong sparkes igang i England, vil vi få ett nytt bekjentskap i toppen av ligasystemet. AFC Bournemouth skal spille på øverste nivå før første gang i sin 116 år lange historie, de blir med det 47. laget som skal spille i Premier League. AFC Bournemouth er kanskje ikke så kjent for det norske publikum, jeg skal prøve å presentere de på en best mulig måte.

AFC Bournemouth

 • Stiftet: 1899
 • Stadion: Dean Court (Goldsands Stadium er nytt sponsornavn)
 • Stadionkapasitet: 12000
 • Manager: Eddie Howe
 • Chairman: Jeff Mostyn
 • Kallenavn: The Cherries
 • Beliggenhet: Helt på sørkysten av England

Reisen til toppen

Det som er så fantastisk med dette eventyret Bournemouth har gitt seg ut på er at de i 08/09 sesongen startet sesongen i League Two med 17(!) minuspoeng pågrunn av elendig økonomi. Det var også midtveis i denne sesongen at Eddie Howe ble ansatt, da var han kun 31 år. De berget tilslutt plassen i nest siste serierunde. Sesong etter klarte Howe å styre Bournemouth til ett høyst uventet opprykk til League One. Etter den sesongen forlot Eddie Howe Bournemouth til fordel for Burnley, Bournemouth beholdt plassen sin i League One i to sesonger på rad. Oktober 2012 returnerte Eddie Hove til Bournemouth og sesong 12/13 endte med opprykk til Championship. Første sesongen i Championship endte Bournemouth på en høyst respektabel 10 plass i ligaen, men det var bare starten på noe stort. Sesongen 14/15 vil nok alltid stå i historiebøkene som en av de aller beste for Bournemouth, to runder før sesongslutt sikret de opprykket hjemme mot Bolton. Så om ikke det var nok stakk de tilogmed av med tittelen foran nesa på Watford. Eddie Howe har dermed sikret Bournemouth sitt tredje opprykk på kun fire sesonger i klubben.

De har spilt seg til toppen, istedet for jage motstanderen i 90 minutter

Neste sesong skal altså dette laget spille i Premier League og det blir fantastisk. Jeg skal selv ivertfall holde ett ekstra øye til Bournemouth sine kamper, spesielt i kampene mot Southampton tror jeg det blir fantastisk stemning. Noe annet som er gøy med Bournemouth er at de også spiller fantastisk morsom og fin fotball, de har ikke rykket opp kun på innsats og lange baller. Eddie Howe stiller ofte laget sitt opp i en 4-4-1-1 formasjon, de har mange gode ballspillere og er veldig gode i etlablert angrepsspill. De er en liten og fin klubb på størrelse med Burnley som rykket opp sist sesong, men spillestilen er den helt motsatte. De er ikke så alt for ulike Swansea i stilen som rykket opp for noen sesonger og de er nå vel etlablerte i Premier League.

Nøkkelspillere

Callum Wilson (23 år,spiss)

Bournemouth toppscorer har selvfølgelig en stor del av æren for at opprykket ble sikret. Han var en av hele 4 spillere som hadde flere enn 10 mål i ligaen, Wilson endte tilslutt på 20mål og 7 assist. Bournemouth spiller ofte med en spiss i en 4-4-1-1 formasjon, Wilson er det ubestridte førstevalget på topp. Han kan bli meget spennede å følge i Premier League til høsten.

Matt Ritchie (25 år,høyrekant)

Matt Ritchie leverte en fantastisk sesong fra sin høyrekant, ble også assistkongen i ligaen med hele 17 assist. I tillegg til å levere 17 assist, leverte han også 15 mål fra kanten, det gir 32 direkte innvolveringer i mål på 44 starter. Jeg er helt sikker på at Ritchie kommer til å plage mange venstrebacker også i Premier League til høsten.

Harry Arter (25 år, sentralmidtbane)

Meget god boks til boks spiller på midten hos Bournemouth. Han leverte også 9 scoringer fra midten, noe som er godkjent. Han bør også være meget klar for å vise seg fram på det øverste nivået i Englands ligasystem.

Steve Cook(24 år, midtstopper)

Det er kanskje litt urettferdig å trekke fram Cook, siden han og Elphick er en meget god stopperduo. Både Cook og Elphick har startet alle 46 kampene i Championship, det er en meget god prestasjon i seg selv i det tette og tøffe kampprogrammet i Championship. Det er også Elphick som er kaptein i klubben, men jeg valgte å trekke fram Cook siden han er noe yngre og besitter også større fart.

Simon Francis(30 år, høyreback)

Den bunnsolde høyrebacken til Bournemouth har vært så og si fast i laget de siste tre sesongene. Han er like god offensivt som defensivt på banen, han regnes også som en stor ledersikkelse ilaget. Francis kom også på årets lag i Championship denne sesongen. Han er uprøvd på det øverste nivået, men han kan fortsatt bli en veldig viktig brikke i neste års Bournemouth lag.

Andrew Surman(28 år, sentral midtbane)

Andrew Surman kom først på lån fra Norwich, men overgang er blitt gjort permanent. Surman fikk over 20 kamper i Premier League for Norwich i 11/12 sesongen. Gjør noe av den såkalte usynlige jobben på midtbanen, hans rolle gjør at Arter får enda friere spillerom offensivt. Ett tegn på hvor viktig Surman er for Bournemouth er at han i år ble kåret til årets spiller av spillerne selv. Han settes stor pris på av medspillerene siden han ofte gjør grovjobben på midten som ikke alle legger merke til, hans Premier League erfaring fra tidligere vil også hjelpe han i neste sesong.

Overganger 15/16

Inn:

Joshua Kingfree-transfer fra Blackburn

Christian Atsu sesonglangt-lån fra Chelsea

Artur Borucfree-transfer fra Southampton

Adam Federicifree-transfer fra Reading

 

AFC Bournemouth blir altså det 47. laget som skal spille i Premier League, det kan virke urealistisk på mange mulige måter men det er så sant som det får blitt. De skal bli veldig gøy å følge. Jeg gleder meg!

SHARE
Previous articleNår Welbeck tror han er Messi..
Next articleOnsdagens tvoppgjør!
Marcus Haukland
Marcus Haukland. 22 år fra Mo i Rana. Sitter på en bachelor i Økonomi, og studerer til Siviløkonomi på Nord Universitet. Jeg har en enorm interesse for fotball og da spesielt Premier League. Twitter: @marcushauk

2 COMMENTS

 1. Personlig ville jeg også trukket frem Simon Francis. Bunnsolid i alle kampene jeg har sett (forsåvidt også i de jeg ikke har hatt mulighet til å dra på), og det begynner å bli noen nå. Stor lederskikkelse i laget og like god begge veier. I mine øyne ligaens desidert beste høyreback siste 2 sesonger. Har også en fremadstormende og uredd backup i Adam Smith, også han veldig god fremover på banen.

  En spiller som også har betydd mye for laget i år såvel som ifjor er Andrew Surman sentralt på midten. En spiller som mange kjenner til, og en spiller som stabiliserer midtbanen til enhver tid. Han er mye av grunnen til at Harry Arter i år har fått mer frihet i rollen sin – som har resultert i noen vanvittige scoringer. Det sier litt når spillerne selv kårer Surman til årets spiller – når du har kandidater som Wilson, Arter og Ritchie på den listen.

  Men, i bunn og grunn vil jeg se på AFCB’s suksess de senere år som følge av en helt hinsides lagmoral der alle jobber hekken av seg for hverandre. Se på hva slags klubber de fleste spillerne kom fra, samt prislappene deres. Se samtidig på på hvilket nivå de presterer – det bør gi enhver fotballelsker en smule gåsehud.

  En fantastisk klubb med mye sjel og mye stå på vilje. Gleder meg til å følge lokallaget i PL neste år. Teller dager til sesongkortene slippes…

  • Setter pris på tilbakemeldinger, jeg hadde både Surman og Francis i bakhodet når jeg skulle trekke fram nøkkelspillere. Jeg prøvde også å forholde meg noe kort, så jeg valgte å skrive om de fire andre. Jeg ser dog at jeg kanskje burde nevnt Francis også, meget solid back som du selv sier!

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!