Andreas Pereira ble kåret til årets spiller for u21 laget til Manchester United i 14/15 sesongen, og nå har han lagt bak seg ett godt u20 VM for Brasil. Kan han være Uniteds neste stjerneskudd?

Fakta

  • Fullt navn: Andreas Hugo Hoelgebaum Pereira
  • Født: 1. Januar 1996(19år)
  • Nasjonalitet: Brasiliansk
  • Høyde: 178cm

Oppvekst

Andreas Pereira er sønn av den tidligere brasilianske fotballspilleren Marcos Pereira, som spilte flere sesonger i Belgia. Andreas selv er født i Duffel i Belgia. Pereira har brasiliansk mor og far så han føler seg selv brasiliansk, han har selv sagt at han bare er født i Belgia. Hans første fotballklubb ble Lommel United i Belgia, en klubb hans far også spilte for. Pereira var bare ni år da PSV la merke til han og hentet han over grensen til sitt eget juniorakademi. Så det ble tidlig klart at Pereira skulle bli fotballspiller.

Manchester United Premier Cup

Sommeren 2011 ble Manchester United Premier Cup arrangert på Carrington. Turneringen er for u15 lag fra hele verden, ett av lagene som deltok dette året var nettopp Pereiras PSV. Dette er en turnering som Messi, Iniesta, Sanchez, Rafael og Fabio har deltatt i. Pereira imponerte flere speidere gjennom hele turneringen og klubber som Arsenal og Liverpool satt han på blokka deres. Andreas Pereira skiftet derimot ikke beite før en ikke ukjent Sir Alex Ferguson besøkte PSV og Pereira senere dette året. Sir Alex overbeviste da Pereira i November 2011 til å signere for Manchester United.

Overgangen til Manchester United

Sir Alex besøkte som nevnt Pereira i November 2011 og de ble enige om en overgang for Pereira til United, men pågrunn av internasjonale regler så måtte Pereira vente til sin 16-års dag for å signere for United. Pereira ble offisielt United spiller den første januar 2012. Etter at kontrakt var under skrevet oppstod det noe rot med arbeidstillatelse og andre papirer, det førte til at Pereira ikke fikk sin United debut før den 25 april 2012. Siden Pereira kom så sent til klubben fikk han bare 2 kamper for United sitt u18 lag i 11/12 sesongen, han fikk ikke ordentlig fart på karrieren før 12/13 sesongen.

Pereira i Manchester United

2012/13 sesongen ble Pereiras gjennombrudd i United. Han spilte 20 kamper for u18 laget og scoret 5 mål. Han fikk også 2 kamper for reservelaget denne sesongen, blant annet ett innhopp mot Liverpool i semi-finalen i sluttspillet av u21 ligaen. Dette var også sesongen han fikk sin første profesjonelle kontrakt, like etter hans 17-års dag underskrev han en kontrakt med United hvor han bundet seg for 2 år.

I 13/14 sesongen fikk han ordentlig fart på sakene. Han startet sesongen som kaptein under Milk Cup som avholdes på sommeren. Han ble kåret til turneringens beste spiller, scoret tre mål og de vant cupen. Når ligaen startet spilte han regelmessig for både u18 og u21 laget. Han startet også alle seks kampene for Manchester United i Uefa Youth League. Denne sesongen skulle United igjen møte Liverpool i semi-finalen av ligasluttspillet. United vant 1-0 og Pereira scoret det målet, United tapte dog finalen mot Chelsea.

Oppturen fortsatte bare for Periera inn i 14/15 sesongen. Sesongen startet med å vinne Manchester Senior Cup. Pereira spilte alle 90 minuttene av finalen mot Manchester City som de vant 4-1, James Wilson scoret forøvrig alle fire målene. Tre uker senere fikk Andreas Pereira sin a-lags debut for Manchester United i andre runde av ligacupen, hvor han kom inn i pausen for Saidy Janko. Pereira var også en stor bidragsyter for u21 laget som endte opp med å vinne ligaen. Pereira startet 20 av 22 kamper, scoret 4 mål og ble kåret til sesongens beste spiller for u21 laget. Det som ble Pereiras høydepunkt denne sesongen var at han fikk sin debut i Premier League. Den 15 mars kom han innpå for Manchester United i Premier League mot Tottenham.

Etter endt sesong var det dog spekulasjoner om at han var på vei bort fra United siden han var på utgående kontrakt, men den 1 mai kom nyheten at han hadde skrevet under en langtidskontrakt med United som strekker seg ut 17/18 sesongen.

Pereira skriver under kontrakten som binder han til United ut 17/18 sesongen.
Pereira skriver under kontrakten som binder han til United ut 17/18 sesongen.

Belgia eller Brasil?

Andreas Pereira har som nevnt brasiliansk mor og far, men siden han er født i Belgia så kan han også representere Belgia. Pereira har spilt for både Belgia sitt u17 og u18 landslag, men han har senere uttalt at hans hjerte er brasiliansk. Han har sagt at han bare er født i Belgia, men føler seg 100% brasiliansk. Så i 2014 ble han for første gang innkalt til å spille for Brasils u20 lag for å delta i en turnering i Asia. Hans internasjonale høydepunkt kom dog sommeren etter når han ble tatt med i Brasils tropp til u20 VM i New Zealand. Pereira startet den første kampen, men måtte starte de resterende kampene på benken(han kom innpå 5 av 6 kamper). Brasil spilte seg helt fram til finalen av turneringen og på stillingen 0-0 etter 65 minutter ble Andreas Pereira byttet inn. Serbia scoret 1-0 målet etter 70 minutter, men etter 75 minutter fikset Pereira 1-1 med en fantastisk soloprestasjon. Kampen gikk til ekstraomganger hvor Brasil dessverre måtte se seg slått. Andreas Pereira endte turneringen med 1+5 kamper og 2 mål, hvorav det ene en herlig soloprestasjon i finalen.

Andreas Pereira har nettopp drillet halve Serbia å utlignet til 1-1 i finalen av u20 VM.
Andreas Pereira har nettopp drillet halve Serbia å utlignet til 1-1 i finalen av u20 VM.

Spillestil og veien videre

Andreas Pereira skrev heldigvis under en ny langtidskontrakt for United før han skulle delta i u20 VM, det tror jeg gav han en ro til å prestere uten det største presset. Han har som nevnt allerede debutert i Premier League og han ble sist sesong kåret til sesongens u21 spiller. Selvsagt er Pereira uferdig som alle andre unge talenter, men jeg ser ett meget spennende potensial i gutten. Han kan spille i alle de offensive rollene bak spissen, men er kanskje best rett bak spissen som en playmaker. Han er god med begge ben, har ett lavt tyngdepunkt, god med ballen i beina og har ett godt skudd. Da jeg fulgte han i u20 VM så var han en meget god impact-spiller fra benken. Når motstanderne var mørne i beina kom Periera uredd inn fra benken å utfordret de langs bakken. I mine øyne var han banens beste i hver kamp ifra det øyeblikket han kom inn, han endret kampbildet hver gang og styrte kampen.

Jeg håper selv at han blir i United den kommende sesongen og ikke forsvinner ut på lån. Jeg tror selv han kan ha en rolle å spille for a-laget. Manchester United skal som kjent ut i Europa igjen så det blir betydelig flere kamper enn sist sesong, så det vil være rom for Pereira.

1 COMMENT

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!