I vår aller nyeste serie, «Ukens hyllest», tar vi for oss en fotball personlighet som vi synes fortjener en stjerne på fotballens hall-of-fame eller som bør minnes som en stjerne på himmelen.

Noen huskes fordi de var utrolig god. Noen huskes fordi de var utrolig kul. Noen derimot huskes for hår sveisen, måten de feiret mål på, navnet sitt, hva de gjorde utenfor banen og så videre. Vi i Fotballblogg1 har tatt på oss oppgaven å sette disse på plass i fotballens hall-of-fame, unasett hva de huskes for – som stjerner blant andre stjerner.

hall-of-fame-star-studed-new-era-preview-maroon-2-450x300

”Tidenes beste spiller” er en betegnelse vi fotballinteresserte ofte kaster rundt oss i mer eller mindre alvor. En uoffisiell titulering som gjerne involverer de samme navnene; Pelé, Diego Maradona, Zinedine Zidane, Franz Beckenbauer, Lionel Messi osv. Få, om noen, av disse nevnte spillerne hadde en så stor innflytelse på den taktiske siden av sporten, og det fotballfilosofiske, som nederlenderen Johan Cruijff. Cruijff gikk bort den 24.mars i år ved en alder av 68 år, og fotballverden mistet en av sine aller største profiler. En karismatisk og kontroversiell bohem, en tekniker og målskårer, en visjonær og revolusjonær, alt med et gudbenådet talent.

cr

Johan Cruijff var blant disse høyt aktede spillerne som vil for alltid bli stående som en titan i fotballhistorien. Hans innflytelse og briljans på det revolusjonerende Ajax-laget fra 60/70-tallet, og på det nederlandske landslaget (under VM i 1974), var udiskutabel. Som fullstendig toneangivende for hovedstadslaget som vant Æresdivisjonen og den nasjonale cupen flere ganger, kronet med Serievinnercuptroféet tre år på rad, feiet Cruijff og hans Ajax sin populært kalte ”Totalfotball” over fotball-Europa. Cruijffs tette samarbeid med trener Rinus Michels hadde skapt den nevnte ”Totalfotballen” i Amsterdam, hvor nysgjerrighet og innsikt i fotballens mange fasetter og nøyaktigheter var nøkkelen, og djevelen lå i detaljene for nederlenderne. Cruijff og Michels fortsatte samarbeidet på landslaget, og til VM i 1974. De beundrede Die Oranje tapte knepent finalen mot vertsnasjon Vest-Tyskland, og blir fortsatt betegnet som det beste laget som aldri ble verdensmestere.

Cruijff ble solgt til Barcelona i 1973 for det som var tidenes dyreste spillerkjøp den gang. Han fulgte sin mentor Rinus Michels som hadde overtatt Blaugrana to år tidligere, og de omdannet det spanske storlaget på sitt vis. Cruijffs innvirkning og posisjon i Barcelona har vært tilstedeværende siden den gang han selv spilte for klubben. Etter at han hadde lagt opp som spiller, returnerte Cruijff til Barcelona som trener i 1988. Her skapte han det såkalte ”Drømmelaget” sitt med stjerner som Pep Guardiola, Ronald Koeman, Hristo Stoichkov og Michael Laudrup. Han sanket troféer på løpende bånd; 11 troféer på åtte år, inkludert Serievinnercupen og La Liga-troféet fire år på rad.

1290689-27806604-2560-1440

Som den innovatøren han var, skapte Cruijff simpelthen sin egen finte; den enkle og geniale ”Cruijff-vendinga”. En finte som terpes på alle treningsfelt verden over den dag i dag. Og arven etter Cruijff er selvfølgelig mye større enn den berømte vendinga hans; den fotballfilosofien han representerte og perfeksjonerte, både som spiller og trener, har satt sine betydelige spor rundt omkring i verden (dette være Pep Guardiolas Barcelona, Arsene Wengers Arsenal, eller Nils Arne Eggens Rosenborg).

Senest under helgas El Clasico ble Cruijff hyllet av et fullsatt Camp Nou. På Amsterdam ArenA applauderte publikum i det 14.minutt – det ikoniske tallet Cruijff bar på ryggen gjennom sin karriere.

image

Jeg avslutter med å gjengi mine fem favorittsitat fra legenden som også hadde en helt spesiell måte å snakke fotball på:

”På laget mitt, er målvakten den første angriper, og spissen den første forsvarer.”

”Om jeg starter å løpe litt tidligere enn alle andre, vil jeg virke rask.”

”Om jeg ville at du skulle forstå, så ville jeg forklart det bedre.”

”Det å spille fotball er enkelt, men det å spille enkel fotball er det vanskeligste som fins.”

”Teknikk er ikke det å vippe ballen tusen ganger i lufta. Det kan enhver gjøre ved å øve seg. Deretter kan du jobbe på et sirkus.”

Denne uken hyller vi den bortkomne, og forevigede, Johan Cruijff.

1 COMMENT

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!