I vår aller nyeste serie, «Ukens hyllest», tar vi for oss en fotball personlighet som vi synes fortjener en stjerne på fotballens hall-of-fame eller som bør minnes som en stjerne på himmelen.

Noen huskes fordi de var utrolig god. Noen huskes fordi de var utrolig kul. Noen derimot huskes for hår sveisen, måten de feiret mål på, navnet sitt, hva de gjorde utenfor banen og så videre. Vi i Fotballblogg1 har tatt på oss oppgaven å sette disse på plass i fotballens hall-of-fame, unasett hva de huskes for – som stjerner blant andre stjerner.

hall-of-fame-star-studed-new-era-preview-maroon-2-450x300

Personen vi skal hylle i denne uken er en av mine egen barndomshelter og derfor føler jeg at det naturlig han får sin rettmessige plass blant våre stjerner. Mest kjent for sin spillerkarrière, men har også gjort det bra som manager etter han la opp. Han har tilogmed fått sin spesielle målfeiring kalt opp etter seg selv og lag som Bayern Munchen, Inter, Monaco, Samptdoria på CV’en.

Allerede som 8 åring var denne tyske gutten i gang som fotballspiller. Han er født i Göppingen den 30 juli 1964 og har for lengst langt sine egne fotballsko på hyllen. Nå bruker han all sin tid på å jage andre fotballsko rundt på banen..

Han tok sine første profesjonelle steg som fotballspiller i en alder av 17 gjennom 2 divisjonslaget Stuttgart kickers før turen gikk til Bundesliga og Stuttgart i 1984. Der spilte han hele 156 kamper og scoret 79 mål fra sin posisjon i angrepet. Så gikk turen videre til Inter Milan i 1989 hvor han ble i 3 sesongen. Her ble det 123 kamper og 40 mål. Neste stopp var Monaco i 1992 der det ble 2 sesonger, 65 kamper og 29 mål.

Det var først når turen gikk til England og Tottenham Hotspurs at jeg fikk øye på dette vidunderbarnet, som absolutt ikke var noe barn i 1994. Han var faktisk blitt 30 år gammel da jeg oppdaget denne tyske gledesmaskinen som skulle gi meg utrolig mye øyeblikk. For selv om det bare ble 2 sesonger i Tottenham før store Baynern Munchen plukket opp denne tyske angrepspilleren, fikk han 41 kamper, 21 mål og en spesiell plass i hjertet mitt.

Han fikk 2 sesonger i Baynern Munchen før turen gikk tilbake til Italia, men denne gangen Sampdoria. Det ble dessverre ett mislykket opphold for den nå 33 år gamle tyskeren. Han gikk på lån tilbake til Tottenham og fikk 15 kamper og hele 9 mål i 1998 sesongen før han annonserte at han la opp som spiller. Han forlot Tottenham i 1995 som en stor helt og kom tilbake og reddet store deler av sesongen i 1998, hvertfall for min egen del.

I løpet av sin lange tid på landslaget til og med han la opp i 1998 fikk han 108 kamper for det tyske landslaget og scoret 42 mål. Han fikk med seg 3 verdensmesterskap, inkludert det tyskland vant i 1990, samt 2 europamesterskap som gav 1 gullmedalje og en som tapende finalist. Han ble kåret til turneringens beste spiller i Europamesterskapet i 1996. Han fikk også med seg ett sommer OL.

Etter endt karrière tok han over det tyske landslaget i 2004 og hadde de i 2 år til kontrakten hans gikk ut. Hans da noe ukjente assistent tok over, som i dag forsatt er trener for det tyske landslaget. – nemlig Joakim Löw.  Med seg fikk dagens æresgjest bronse i fra VM 2006. I 2008 hentet hans gamle klubb Bayern Munchen han uten at det ble noe suksess. Han fikk dessverre sparken etter 1 sesong etter tap i kvartfinalen i Champions League mot Barcelona. Da gikk det til 2011 før han ble ansatt i sin nåværende stilling, som landslagstrener for det amerikanske landslaget. USA vant CONCACAF Gold Cup i 2013 med 1-0 over Panama i finalen. Laget vant sin kvalifiseringsgruppe til VM 2014 med sju seire, én uavgjort og to tap.

I dag hyller vi mannen som fikk sitt scoringstup oppkalt etter seg, og har for alltid etter blitt kalt for Klinsmannstupet. Mannen som kan skilte med utrolige utnevnelser som: Årets fotballspiller i Tyskland, årets fotballtrener i Tyskland, Silbernes Lorbeerblatt, Fortjenstkors med bånd av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, Baden-Württembergs fortjenstorden. Og som kan skilte med smått utrolige 78 kamper som landslagstrener for USA – som har endt 43-14-21!

I dag hyller vi «baker’s son from Botnang» – Jürgen Klinsmann

Jürgen Klinsmann

Jürgen Klinsmann2

Jürgen Klinsmann3

Jürgen Klinsmann4

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!