I vår aller nyeste serie, «Ukens hyllest», tar vi for oss en fotball personlighet som vi synes fortjener en stjerne på fotballens hall-of-fame eller som bør minnes som en stjerne på himmelen.

Noen huskes fordi de var utrolig god. Noen huskes fordi de var utrolig kul. Noen derimot huskes for hår sveisen, måten de feiret mål på, navnet sitt, hva de gjorde utenfor banen og så videre. Vi i Fotballblogg1 har tatt på oss oppgaven å sette disse på plass i fotballens hall-of-fame, unasett hva de huskes for – som stjerner blant andre stjerner.

hall-of-fame-star-studed-new-era-preview-maroon-2-450x300

Denne uken hyller vi ikke bare en – men hele 96 fotballsupportere! Den 15 april 1989 var det klart for kamp i Sheffield og det var FA-cupens semifinale som skulle avgjøres. Dette var en kamp som gikk på nøytral grunn og var mellom Nottingham Forest og Liverpool. I denne kampen ble verden vitne til en av de største tragediene på en fotballbane noensinne..

For å forstå denne tragedien må vi skru klokken tilbake til 1989. For å hindre bråk mellom supportere var selvfølgelig alle adskilt med høye gjerder. I tillegg var der gjerder ut mot banen slik at ingen skulle store inn dit. Det var på forhånd stor misnøye blant Liverpool-tilhengerne, da de hadde fått for få og dyre billetter til kampen. Dette kunne vært løst om Liverpool-tilhengerne og Nottingham Forest-tilhengerne hadde byttet plass, men politiet satte seg i mot dette, da dette gjorde det mer krevende å holde gruppene adskilt, slik de ankom området. Dette førte til at det kom en rekke Liverpool-tilhengere til stadion uten billett og satset på å komme inn gjennom telleapparatene hvor det ikke var forhåndssalg, til tross for at det ble advart mot dette på forhånd.

Det var flere ting som gikk gale denne dagen. Veiarbeid til stadion, skjevfordeling av billetter og en mengde supportere som dro på kamp for å kjøpe billetter på stedet. Dette gjorde at det ble store ansamlinger av supportere UTENFOR stadion. Det begynte å nærme seg kampstart og folk begynte å presse på for å komme inn. De tilskuere med billett som havnet ved gal inngang, slapp ikke inn, men kunne heller ikke komme seg videre til riktig inngang på grunn av presset av folkeansamlingen. Rundt 10 minutter før kampstart var tribuneseksjonene fulle, men stor kø utenfor inngangene, og mange Liverpool-tilhengere hadde fortsatt ikke kommet seg inn på stadion. Politiet fryktet det kunne bli bråk da kampen ble startet og ba om at avspark skulle bli utsatt til en fikk kontroll over situasjonen. Da dette ble avslått, bestemte politiet å åpne en utgangsport (gate C), slik at folk kunne komme seg raskere inn. Det ble da et enormt trykk da denne folkemassen presset seg inn på den allerede overfylte tribunen. Det er i ettertid beregnet at det var rundt 3 000 mennesker inne på et område som ikke hadde kapasitet til mer enn 1 600. Dette førte til at de tilskuerne som sto nærmest gjerdene ble klemt mot gjerdene. En del Liverpool-tilhengere klatret da over gjerdene til de mindre fylte tribuneseksjonene ved siden av.

Politiet merket ikke dette før klokken 15.06 da et gjerde ga etter i en av seksjonene og mange mennesker falt oppå hverandre. Flere klatret over gjerder for å komme seg unna, mens andre ble løftet opp på seksjonene overfor av andre tilskuere, og kom seg slik i sikkerhet. En politimann løp da ut på banen og beordret dommeren til å stoppe kampen.En del mennesker over gjerdet og stormet ut på banen og kom seg slik unna.

Mange døde av asfyksi, og ble kvalt av oksygenmangel mens de fortsatt sto i trengselen. Politiet og hjelpearbeidene ble fullstendig overrumplet av katastrofens omfang. Fansen hjalp hverandre, noen prøvde hjerte-lungeredning mens andre lagde provisoriske bårer av reklameskiltene.

I 1989 mistet 96 mennesker livet under FA-cupsemifinalen mellom Liverpool og Nottingham Forest. I 27 år har Liverpool-supportere og pårørende kjempet en kamp mot myndighetene, politi og delvis også landets politiske ledelse for å komme til bunns i hva som egentlig skjedde.

Forrige uke dag frikjente juryen i Hillsborough-saken Liverpool-supporterne. Grov uaktsomhet fra politiet var årsaken til den tragiske hendelsen. Det var konklusjonen til juryen forrige uke.

Etter 27 lange år er dette ekte rettferdighet for de 96, familiene deres og alle Liverpool-supportere. De overlevende kan endelig bli husket for det de var på den aktuelle dagen, heltene på Hillsborough som prøvde å hjelpe sine medsupportere

Slik svarte Juryen på 14 spørsmål:

Hillsborough-dommen

1) Grunnleggende faktum. 96 personer døde i katastrofen. JA
2) Feil i politiets planlegging? JA
3) Feil ved politiets porter? JA
4) Feil i oppførselen til politiet på tribunene? JA
5) Feil ved politiets åpning av portene? JA
6) Uaktsomt drap? JA
7) Supporternes oppførsel ledet til drapene? NEI
8) Bidro form på stadion til drapene? JA
9) Feil ved sikkerheten på stadion? JA
10) Planlegging fra Sheffield Wednesday – feilaktig? JA
11) Oppførsel til ansatte i Sheffield Wednesday – feilaktig? NEI
12) Burde stadion-entrepenørene gjort mer? JA
13) Feil i politiets repons? JA
14) Feil i ambulanse-responsen? JA

 

Denne uken hyller vi de 96 som mistet livet denne vårdagen i 1989, og deres pårørende som nå endelig har fått sin oppreisning!

hillsboro

justice 96

justice 96 2

justice 96 3

justice 96 4

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!