I dag har NFF (Norges fotballforbund) en visjon om «Fotball for alle – glede, drømmer og fellesskap». Det er fordi fotballag fungerer som viktige sosiale møteplasser, hvor man kan vokse og bygge erfaringer. For å oppnå denne visjonen om å inkludere alle, skal det fokuseres på å bekjempe negativitet slik som diskriminering, samt inkludering og muligheter for alle. Her blir tilrettelagt fotball stadig viktigere – og en av de viktigste tiltakene er opprettelsen av en egen liga – Stjerneligaen.

Kilde: Pexels

En aktivitet på for alle overalt
Stjerneligaen ble startet i det som tidligere var Hordaland fylke, nå Vestland, med én regel – det finnes ingen regler for hvem som kan være med. Dette arbeidet mottok Hordaland prisen «Best Disability Initiative» for i 2019, av UEFA som en del av to nye grasrotpriser. Blant klubbene i Hordaland som arbeider med disse stjernelagene er Eliteserieklubben Brann. Deres mål er å gi den enkelte spilleren utviklingsmuligheter – både sosiale og ferdighetsbasert. På den måten kan de viktige Stjernelagene gi alle muligheten til å føle på lagfølelse, samt å delta på å bygge suksess for laget sammen med andre lagkamerater.

Siden ideen om stjernelag og stjerneligaen ble startet, har flere og flere lag meldt seg på. Hovedsakelig er det små, lokale klubber som har opprettet egne lag. Eksempler på dette er blant annet Kvikk Halden, Osterøy IL, eller Tertnes IL. Grunnen til dette er trolig at det inntil nå har vært viktigere for små klubber å kunne tilby aktiviteter for alle. Fotball er noe mange ønsker å holde på med, uansett hvor de bor i landet, og kanskje særlig på «småsteder» hvor det ellers ikke tilbys mange andre tilrettelagte aktiviteter. I motsetning fokuserer de større klubbene som blant annet har tippeligalag i større grad på å skape klubbprofitt for å kunne konkurrere på høyt nivå. 

Kilde: Pexels

Eliteserieklubbene viktige for å skape engasjement rundt tilrettelagt fotball
Heldigvis begynner også stadig større klubber å tilby de samme mulighetene. Blant annet har også andre eliteserieklubber, slik som Vålerenga, opprettet stjernelag som del av jobben mot å ta et større samfunnsansvar. Det har også fjorårets Eliteserievinner Bodø/Glimt gjort. For kort tid siden ble det klart at sesongens Eliteserie begynner den 5. april. I fjor kom Vålerenga på en tredjeplass, mens Bodø/Glimt stakk av med seieren med nesten 20 poeng mer enn sølvvinneren. Et bet365 odds tips blir derfor å satse på et av disse lagene som 2021-vinneren. Brann på sin side hadde en dårligere sesong og endte til slutt opp på en 10.plass. 

At de store klubbene oppretter Stjernelag er en viktig motivator. For mange kan tanken på å spille for samme klubb som blant annet Eliteserievinneren Bodø/Glimt bidra til å skape stolthet for aktiviteten de holder på med, på tross av ulike funksjonshemminger. En annen fordel med at også større klubber har opprettet lag, er at de også i stadig større grad har ressurser og midler til å arrangere nye muligheter for disse lagene. Blant annet skulle Bodø/Glimt ta sin Løvold Cup til nye høyder i 2020 ved å også inkludere Stjernelag og kamper. Det er et viktig steg mot stadig flere muligheter og et åpnere samfunn.

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!