At nyrike Paris Saint-Germain betaler over to milliarder kroner for Neymar er kvalmt og trist. Den brasilianske driblefanten gikk ungdomsakademiet til Santos FC og debuterte for a-laget som 17-åring. Etter fire suksessfulle år ble han kjøpt av Barcelona i en kontroversiell overgangssaga som kostet katalanerne noe i underkant av én milliard kroner. I Barca ble han presentert foran over 50,000 tilskuere og spilte så side om side med esset Lionel Messi og Luis Suárez, en søramerikansk trio som vant La Liga, Copa del Rey og Champions League sammen. Etter 105 mål og 186 opptredener for Barcelona sa han adjø til spansk fotball, og satte kursen for Paris hvor han fortvarende er i sin debutsesong.

Neymar er en meget god spiller, og han er ikke mer gjerrig, illojal, egoistisk eller antipatisk enn mange andre fotballspillere i dag (for eksempel Alexis Sánchez, eller Paul Pogba, eller Rageem Sterling…) – men med hans talent og evner i 2018, så står han i en posisjon hvor de fleste spiser fra hånda hans. Samtidig som han er denne eneren, er han et slags produkt, en vare i fotballbutikken, som blir kontrollert rundt av bakmenn som vet og styre karrieren hans i den retning dithen pengene er. Man kan få følelsen av at han bleiker håret fordi det er best for han og entouragets økonomi, og ikke fordi han synes det ser så innmari stilig ut.

Det at folket rundt ham spiser fra hånden hans er jo selvfølgelig kun for en periode, da fotballspillere som kjent har en best før dato. Så snart Neymars popularitet og suksess daler, forsvinner makten hans. Inntil da henger fotballplakatene av han på gutteromsveggene, trøyene med hans navn på ryggen selger som varmt hvetebrød og Neymar selv ler hele veien til banken.

En annen brasiliansk dribler som gjorde seg høyst bemerket i fotball-Europa er Ronaldinho, også han med kobling til både Paris Saint-Germain og Barcelona (han ble vel og merke solgt motsatt vei av Neymar). I 2003 kjøpte Barcelona Ronaldinho for rundt 300 millioner kr. Uten videre utregning og sammenlikning av valutakursene i 2003 og 2017, kan man sleivt og enkelt si at Neymar er 1,7 milliarder kroner mer verdt enn Ronaldinho – mannen som skulle vinne La Liga, Champions League, to FIFA World Player of the Year priser og én Ballon d´Or i løpet av de neste tre årene.

Lønningene til en spiller som Neymar er oppsiktsvekkende og provoserende. Han tjener seg feit og god på å spille fotball – en sport som er akkurat den samme om den spilles på Parc des Princes i Paris foran 50,000 tilskuere, eller om den spilles i 4.divisjon i Trondheim; elleve mot elleve, en ball -få den i mål!

Neymar har et talent som gjør at man i eufori kan utrope at ”de driver med en annen idrett de gutta der!” Men det gjør de ikke. Det hadde kunne vært morsomt og blitt driblet på ræva av Neymar, så man faktisk kunne opplevd hans overlegenhet i det virkelige liv, istedenfor gjennom TV-ruta. Den distansen man kan oppleve til disse bortskjemte og utenlandske fotballspillerne gjør at det hele tidvis mister litt magien, og jeg mister litt piffen.

Man får høre om en spiller som skal til en annen klubb, og det er agenter og trenere og foreldre og bakmenn og lover og regler og penger og… hele greia virker som ei uforståelig og pisslunka suppe kokt sammen av storheksa. Og spilleren det er snakk om kan være idolet til en unggutt på tribunen som følger med i stor beundring. På et knips er han borte og på vei til grønnere enger og større penger.

Ser man på fotballhistorien er spillerne, klubbene og hele fotballmafiaen blitt stadig rikere. Spillere skifter klubber uten noen form for tilhørighet, og lag som en gang hadde suksess (Steaua Bucuresti, Ajax, Rød Stjerne Beograd, Borussia Mönchengladbach…) blir overkjørt av pengerike, historieløse jyplinger (Chelsea, Manchester City, Paris Saint-Germain…).

Jo mer penger som korrumperer fotballidretten, jo mer fattigslig blir den.

SHARE
Previous article#fotballpåtv – onsdag 7 februar!
Next article#fotballpåtv – Torsdag 8 februar!
Einar Mortensen
Einar Mortensen, 26 år fra Trondheim. Forkjærlighet for Rosenborg, målscorere og italiensk fotball. Blivende student bed NTNU. Jeg liker spesielt å skrive om fotballhistorie, kampreferater, sette opp kåringer og om grasrotfotball. Jeg heier på Rosenborg. Twitter: @EinarAlvor

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!