En undersøkelse som har simulert resultatene i den pågående sesongen i Europas største fotballigaer viser blant annet at Arsenal kommer til å skuffe enormt. Premier League-vinneren finner vi til gjengjeld i Manchester.

Hva er vel morsommere enn tabelltips? Eksperter, journalister og fotballkjennere har brukt hele sommeren på å komme med sine spådommer for hvordan Europas største fotballigaer ender. 

Også klubbenes supportere bruker timevis på å diskutere mulige sluttplasseringer, avhengig av om det legges vekt på realisme, optimisme eller utopi.

Slike forutsigelser er som regel underholdende og en opplagt kilde til debatt, og ekstra morsomt blir det når spådommene er regnet ut av et anerkjent analyseinstitutt med utgangspunkt i en stor mengde grundige data.

Det internasjonale senteret for idrettsstudier (CIES) har for nylig utgitt en stor rapport hvor de etter beste evne forutsier sluttresultatene i de fem største ligaene i Europa. I rapporten har CIES tatt utgangspunkt i følgende data:

 • Spillertroppens erfaring
 • Klubbens investeringer på overgangsmarkedet
 • Lagets prestasjoner det siste året

Utfallene i de forskjellige ligaene blir, ifølge CIES, slik:

Premier League

 1. Manchester City
 2. Manchester United
 3. Liverpool

Nedrykk: Newcastle, Watford og Norwich

CIES tror altså at de to Manchester-rivalene kommer til å gjøre opp om gullet. Manchester City som vinner er ikke et veldig dristig Premier League tips, men mange bookmakere holder både Liverpool og Chelsea som større favoritter enn Manchester United. Hos bet365 kfår du eksempelvis 6,5 i odds på United som PL-vinner.

I CIES spådommer er det verdt å legge merke til at Martin Ødegaard og Arsenal ender på en niendeplass, like foran Brighton. Det betyr at denne Arsenal-supporteren kan få mer rett enn han kanskje trodde da han møtte en portugisisk journalist i forbindelse med Ronaldos overgang til Manchester United.

La Liga

 1. Real Madrid
 2. Atletico Madrid
 3. Barcelona

Nedrykk: Elche, Cadiz og Alaves

CIES-rapporten er lite hyggelig lesning hvis du er Barcelona-supporter. Det må være tungt å forberede seg på å se to hovedstadsklubber foran seg på tabellen ved sesongslutt?

Bundesliga

 1. Bayern München
 2. Wolfsburg
 3. Dortmun

Nedrykk: Augsburg, Bochum og Greuther Fürth

Ingen gull til Erling Braut Haland og Dortmund, og det til tross for at jærbuen har hatt en heidundrende innledning på sesongen. Heller ingen Champions League-plass til Leipzig, som av CIES spås til å ende som femmer.

Serie A

 1. Inter
 2. Napoli
 3. Milan

Nedrykk: Venezia, Spezia og Salernitana

Den nok største italienske overraskelsen, hvis CIES-spådommene blir riktige, er at Juventus ender helt nede på en sjetteplass i Serie A.

Ligue 1

 1. Paris Saint-Germain
 2. Marseille
 3. Lyon

Nedrykk: Brest, St. Etienne og Troyes

Hvis CIES får rett i sine forutsigelser for fransk fotball kommer trolig «hatet» mellom Marseille og hovedstadsklubben til å stige i intensitet. Ellers er det verdt å bemerke seg at CIES-rapporten mener at tradisjonsrike St. Etienne må ta den tunge veien ned i Ligue 2.

Hvor mye rett CIES får gjenstår å se. Sesongen er fortsatt ung, og den som har levd med fotballen inne på livet noen år vet at mye (alltid) kan skje.

Som Arne Scheie ville sagt: «Ballen er rund og europeisk ligafotball er europeisk ligafotball.»

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!