Birk Risa signerte i august 2014 for FC Köln. Han er en av flere unge lovende talenter fra Norge  som har valgt å dra til utlandet tidlig. Her får du ett innblikk i hva Risa tenker ett år etter overgangen til Tyskland og FC Köln.

Birk Risa og hans Köln u17 lag har kun én kamp igjen av det som har vært en veldig god sesong for de. Laget endte på en respektabel 3. plass i ligaen, kun slått av lagene til Dortmund og Leverkusen. På torsdag kommer høydepunktet og ett verdig punktum på sesong nemlig Pokalfinalen mot FC Viktoria Köln. Jeg har tatt en prat med Risa om hva han tenker om sesongen som har vært og den kommende finalen.

Fakta

  • Fullt navn: Birk Risa
  • Født: 13 februar 1998(17 år)
  • Nasjonalitet: Norsk
  • Klubb: FC Köln
  • Landskamper: Har kamper for både u-16 og u-17 landslag.

 

Birk Risa, som er poserer i en FC Köln drakt.
Birk Risa, som her poserer i en FC Köln drakt.

Dine tanker rundt finalen?

– Det blir kjekt med finale, vi satser på å avslutte sesongen med stil gjennom å løfte trofeet.

Hvordan er mulighetene for å starte finalen for din del?

– Jeg har dessverre slitt med vond legg, men skal rekke kampen. Sjansene for å starte er nok små, har ikke trent ordentlig på 3 uker. Jeg tipper å få ca 30min, hadde jeg dog vært skadefri hadde jeg startet.

Hva var den avgjørende faktoren som gjorde at du valgte å gå til FC Köln?

– Den avgjørende faktoren var de planene klubben viste for meg, de har også ett veldig bra treningsanlegg her.

Snakket du med Bård Finne(en annen nordmann i FC Köln) før du bestemte deg for å signere for FC Köln?

– Nei, jeg hadde ikke kontakt med Finne før jeg flyttet.

Flyttet du alene til Tyskland eller har du noen kjente med deg?

– Jeg bor alene, men det er en polakk(Szymon Walczak kom til FC Köln fra Fk Fyllingsdalen) i stallen som snakker flytende norsk så det hjelper stort. Nå har jeg også kontakt med Finne.

Hvordan er miljøet i spillergruppen? Hvordan er den sammensatt mtp nasjonaliteter?

– Miljøet i spillergruppen er veldig bra. Det er bare jeg og en annen som er utenlandske, resten er tyskere.

Hvordan har du løst språkbarrieren?

– I starten gikk det på engelsk. Nå går det på tysk, som jeg nesten snakker flytende etter flere tyskkurs. Spillergruppen var veldig tålmodige og hjalp meg veldig mye med språk.

Hvordan vil du beskrive en vanlig hverdag for deg?

– Jeg står opp. Drar på tyskkurs. Så drar jeg på trening, etter trening er det hjem for å slappe av. Tirsdag og torsdag trener jeg før tyskkurset.

 

Hva er den største forskjellen på norsk og tysk junior fotball?

– Den største forskjellen er helt klart nivået på spillerene du møter i ligaen. Det er en også en tøffere spillestil. Hvis du er en spiller som liker å dribble må du regne med å bli klippet ned 3-4 ganger i løpet av en kamp. Det er en annen mentalitet i her i forhold til i Norge. Jeg møter alle spillerene fra Tysklands u-17 lag som kom til finalen i EM i denne ligaen.

Noen spillere i stallen du vil trekke ekstra frem?

– Salih Özcan. Han var den eneste som deltok i u-17 EM for oss, han er en god spiller.

Hvordan vil du beskrive deg selv som spiller og hvordan passer du inn i lagets filosofi?

– Som spiller er jeg enten spiss eller kant. Synes jeg passer bra inn i lagets filosofi.

 

Hvor har du fått spille og hvordan har det gått sportslig sett?

– Vi har spilt i flere ulike formasjoner, men 4-2-3-1 er den mest brukte. Jeg har spilt mye på kanten og føler jeg passer fint inn i spillestilen der. Denne sesongen ble det med 13 kamper på grunn av ett brudd i benet, det har resultert i 6 mål og 16 assist.

Hva tenker du om ditt første år i FC Köln?

– Jeg trives veldig bra både på og utenfor banen. Jeg føler at jeg etter ett år her nede har tatt store steg som spiller og person. Jeg mener at jeg har alle mulighetene foran meg. Jeg mener fortsatt at jeg gjorde det rette valget.

Hvor lang kontrakt har du i Köln og hva tenker du om veien videre?

– Jeg har 2 år igjen på kontrakten.Veien videre må jeg se an etter hva jeg gjør neste sesong. Neste sesong blir en viktig sesong.

Hvorfor mener du neste sesong er ekstra viktig?

– Det er alltid viktig å forbedre seg selv gjennom å levere bedre for hver sesong.

Gir Finnes sesong på a-laget deg håp om at det er mulig å slå gjennom?

– Ja, det viser at alt er mulig.

Har du vært på noen a-lags treninger og har du kontakt med trenere/spiller på a-laget?

– Jeg har en åpen dialog med spillerutvikleren, snakker også mye med Finne. Jeg har enda ikke trent med de.

 

Hvordan er din dialog med de norske aldersbestemte landslagene?

– Dialogen er fin.

Hvor stor var skuffelsen når dere ikke kvalifiserte dere til u17 EM?

– Jeg satt igjen på banen en halvtime etter kampslutt, skuffelsen var riktig stor. Det tok tid å komme seg over det nederlaget.

Føler du deg oversett av norsk media?

– Nei, jeg synest det er fint å få utvikle seg i fred og ro.

Noen råd til andre unggutter som vurderer om de skal dra til utlandet?

– For min del har det funket fint å reise ut, så jeg mener de som er i tvil bør gripe muligheten til å reise.

Hva er ditt høydepunkt og var er ditt bunnpunkt så langt i karrieren?

– Høydepunktet er overgangen til FC Köln. Bunnpunket er at jeg ble skadet rett etter overgangen og mistet 5 måneder på grunn av en operasjon i foten.

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!