I oppstod situasjonen som alle snakket om hele dagen, når Liverpools Mane kastet seg inn i duellen med Manchester Citys keeper Ederson og fikk marsjorde av dommeren Jon Moss.

For mange var det helt tydelig at det var rødt kort, da han trossalt hopper inn med foten i 1,80 høyde, strak ut, bommer på ballen, og treffer en spiller i ansiktet. Normalt sett ville dette ha ført til rødt kort hver dag i uken, men hvordan kan det bli slik diskusjon av en slik sak?

Sakens kjerne er at Mane ikke gjør noe vondsinnet med vilje her, han har øynene på ballen, og ser kanskje ikke Ederson komme ut. Dette er argumentasjonen på at det bare skulle endt med gult kort til Mane. Blant annet mener TV2 ekspert og tidligere Premier League dommer Mark Clattenburg dette. Er det straffbart med rødt om man bare er uforsiktig og utsetter motspiller for fare, uten å gjøre det med vilje? Er Ederson helt uten skyld her for å kase seg inn i en 50-50 duell med hodet først?

Ser dommer dette? Husk at dette er en kontring hvor ting går fort, og dommer John Moss har svært liten mulighet til å se om Mane får kastet ett blikk på Ederson eller ikke. Ingen tvil om at dette er en tøff avgjørelse, for ett gult kort ville ha vært «den enkle» veien ut av det hele. Men John Moss tar en avgjørelse, og ut i fra den posisjonen han har ved at det faktisk er en kontring, vil jeg gå så langt som å frikjenne han uansett hvordan man vurderer situasjonen. For hvis man tar vekk elementet med at Mane ikke så Ederson, er det ingenting igjen i argumentasjonen som tilsier at det IKKE skal være rødt. 

Her ser man hvor høyt foten egentlig er..

At dette var en 50-50 duell som Mane tapte er ingen tvil om. Ederson bruker hodet og vinner ballen. Mane durer inn i Ederson med en fot i 1,80 høyde, og vi har sett at dette har blitt rødt kort flere ganger. Om dette hadde vært en duell med hodet mot hodet, slik Ederson bruker, hadde det vært blåst frispark…

Vi tok en twitter-poll i går, for å undersøke hvordan folket mente at denne situasjonen utspilte seg:

Klokken 11 dagen etter hendelsen var dommen klar. Rødt kort VAR riktig i følge (77%) twitters brukere. Sett humoristisk på det vil nok en Liverpool supporter si til at viser at 77% av twitter ikke har peiling, mens en Manchester United supporter vil si at det Liverpoolsupporterne deltok med 23% av stemmene. 

Det som må legges til i det hele er at denne hendelsen er ikke unik i sin hendelse. Dette har skjedd før, og diskusjonen har vært oppe før. For en del år tilbake, ble en Manchester United spiller utvist for akkurat det samme. Foten var dog ikke like høy, men traff motspiller under samme forutsetninger. Resultatet ble rødt kort, og daværende Manchester United manager Alex Fergusson var like oppgitt som det Klopp var i går. Og Manchester United supporterne var like støttende ovenfor spillerne som vi har lest at Liverpool supporterne er ovenfor Mane nå. Og Liverpool supporterne var like klar i dommen, som Manchester United supporterne er denne helgen: Klart rødt! Dessverre husker jeg ikke hvilken spiller og hvilken kamp vi snakker om, men kanskje dere lesere kan hjelpe meg?

Det er ingen tvil om dette var en stygg hendelse, som vi fint kan forsvare rødt kort med. Eneste som kan forsvare at det kanskje burde bli gult er blikket til Mane. Jeg mente noe for flere år siden i den nevnte Manchester United hendelsen, og dette mente jeg igjen i år: Jeg synes rødt kort er riktig! Dette mener jeg ikke fordi Mane gjør dette med hensikt, men må ta ansvar for sine handlinger. Han er uforsiktig, og kommer inn med foten i en unormal høyde. Farlig spill kalles dette på dommerspråket, og jeg mener at han straffes riktig etter dette. Han utsetter motspiller for stor fare, og selv om dette ikke er hensikten, skal han i følge reglene til Premier League straffes ned rødt kort. Hvis dette ikke var rødt kort, vil vi få mange merkelige situasjoner framover, der spillere kaster seg inn i dueller og hevder at de «så på ball». 

Finnes det noen som IKKE er Liverpool supporter som mener at dette ikke var rødt kort? Isåfall ønsker vi å høre fra deg..

Si din mening i kommentarfeltet under! 

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!