Premier League sesongen 2018/19 er over og vi kan med skrekk og gru se fram til to måneder uten fotball på balløya. Men fortvil ikke! Gjennom sommeren skal vi holde dere oppdatert med artikler om Premier League slik at ventetiden blir kortest mulig..

Vi begynner her med vår lille uhøytidelige oppsummering av Premier League sesongen 2018/19, slik vi pleier.. fra a til å! 

PREMIER LEAGUE 2018/19 – A TIL Å

Antallet managere (inkludert caretakere) som har ledet en Premier League kamp denne sesongen er 28, fordelt på 20 lag. Fulham, Huddersfield, Leicester og Southampton med 3 managere i løpet av sesongen, mens Manchester United var den eneste av lagene som byttet trener i løpet av sesongen som bare hadde 2 stk. 

Baklengsmål var det færrest av på det røde laget fra Merseyside. Kun 22 mål ble sluppet inn i løpet av 38 kamper, og Keeper Allison fikk utmerkelsen «golden glove» (årets keeper) for sine 21 kamper med smultring i protokollen. Forøvrig slapp bare Manchester City inn 23 mål. 

Conte forlot Chelsea skuten etter sesongen i fjor, og Chelsea tok i mot Sarri. Begrepet «sarri-ball» ble lansert, og Sarri kunne forklare oss at ville ta tid før spillesystemet hans satt. Den sigarettsneip-tyggende manageren fløy ut fra startblokkene og overrasket alle med resultatene som han på forhånd hadde forklart at ville ta tid før kom. De kom så raskt at mannen raskt ble genierklært, men dette ble også ganske fort trukket tilbake når Chelsea landet pladask på magen i midten av sesongen. En god avslutning derimot sikret de 3 plassen og Champions League spill neste sesong, og trolig også sikret det jobben til Sarri. Sarri sin rekke på 12 kamper uten tap i starten av sesongen er den beste for en nyansatt manager i Premier Leauge noensinne. 

Det endte med nedrykk for Huddersfield, Fulham og Cardiff som alle skal få en hard kamp med å forsøke å rykke opp igjen til Premier League. Hardest går det nok ut over Fulham som satset mest penger av de nyopprykkede. Dermed blir det en tung sesong i Championship. Selv med fallskjerm-penger er det langt lavere inntekt der.  

Espirito Santo, Nuno gjorde en utrolig god jobb med nyopprykkede Wolverhampton. Det hele endte med 7 plass på tabellen etter opprykket, mens han sikret seg plassen i hjertet til mange fotballsupportere. Han ble også kåret til månedens manager i september 2018.

Fire lag fra Premier League får Champions League plass etter tabellplassering. Men etter at Liverpool og City stakk av virket det lenge som ingen av de 4 lagene på 3 til 6 plass ønsket seg Premier League. Den ene tapte etter den andre, og når ett lag hadde sjanse å gå forbi så feilet de. Seier etter seier, og så plutselig når de har sjansen til å sikre seg ett hestehode i kampen om Champions League så «chocket» de. Dette fikk den spanske klubben Sevilla sin offisielle Engelske konto til å sende ut en mye omtalt tweet:

Gule kort kongen ble Etienne Capoue som fikk hele 14 gule kort på 33 kamper. Dette gir ett snitt på 0,4 gule kort pr kamp. De neste på listen var Ryan Bennett, José Holebas, Jefferson Lerma, Sokratis og Fabian Schär som alle samlet 12 gule kort hver. 

Huddersfield hadde en nitrist sesong. Kun 16 poeng på 38 kamper og totalt kun 3 seire i løpet av sesongen. De ble spådd en sesong i bunnen av Premier League og de klarsynte traff godt. 30 mars 2019 ble det klart at de ikke lengre hadde en matematisk sjanse på å klare å holde seg. Dette er faktisk tangering av Premier League rekorden til Derby fra 2007/8 sesongen på hvor tidlig ett lag er sikret nedrykk. 

Ingen var bedre enn Trent Alexander-Arnold som satte Premier League rekorden for flest assist fra en forsvarer i løpet av en sesong. Hele 12 assist gjorde at han slo Andrew Robertson,  Leighton Baines og Andy Hinchcliffe på 11.

Jose Mouringo måtte forlate roret ved Manchester United i desember, og inn kom den karismatiske og hardarbeidene Ole Gunnar Solskjær. «Ole’s at the wheel» ble tidlig en hit på Old Trafford etterhvert som resultatene kom flygende inn. Det hele endte med fast ansettelse, og siden den gang har pilen pekt nedover verre en noen gang. Dette igjen har resultert i at mange eksperter mener United må sparke Solskjær før en ny sesong er i gang igjen..

Kongen av offside ble Burnley sin Chris Wood, som klarte å gå i offside hele 53 ganger. Dette er 15 ganger mer enn neste på listen som er Glenn Murray på Brighton. Vi håper de feirer Chris Wood sin prestasjon med en statue… som står i offside!

Lenge leve de eldste! Crystal Palace trener Roy Hodgson (aka «Roy reiser») ble den eldste manageren som har ledet ett lag i Premier League. I Crystal Palace sin siste kamp mot Bournmouth så var Roy 71 år og 276 dager som er den stående rekorden pr nå. 

Målkongene av Premier League ble faktisk hele 3 stykker! Pierre-Emerick Aubameyang, Sadio Mané og Mohamed Salah scoret alle 22 mål. Dette er 10 mål mindre enn Salah hadde som toppscorer i forrige sesong. Dette er også det lavest antall scorede mål for en toppscorer i Premier League siden 2010/11 sesongen når Berbatov og Teves delte tittelen med 20 mål hver.

Neil Warnock er en legende uten tvil. Når Cardiff ble bortdømt i kampen mot Chelsea så valgte han å stille seg opp en meter fra dommertrioen på midtbanen etter kampen, og prøve å stirre de i senk. Ett uforglemmelig øyeblikk fra 2018/19 sesongen. 

Opprykkslagene fra Championship sesongen før var Wolves, Fulham og Cardiff. Wolves var de eneste som klarte seg, og kan dermed spille Premier League neste sesong. De to andre er å finne i Championship.

Pierre-Emerick Aubameyang sin første hele sesong i Premier League etter han signerte for Arsenal 31 Januar 2019, endte med toppscorer tittelen og 22 mål. Den skal også krones med spill i Europa League finalen. En virkelig god forsterkning for Arsenal og Premier League. 

Quadricepsene til Ryan Sessegnon vet jeg ikke så mye om, men han ble ihvertfall denne sesongen den første spilleren født i det nye millenniet (etter 2000) til å score mål i Premier League.  

Rekorden for flest mål i en Premier League sesong (med 20 lag) ble satt denne sesongen. Hele 1072 mål ble scoret i 2018/19 sesongen. Christian Eriksen sitt frispark mot Everton tok de forbi den gamle rekorden på 1066 fra 2011/12 sesongen, mens Eddie Nketiah’s mål for Arsenal var det siste som ble scoret.

St. Woolwich day er ekvivalenten til St. Tottinghamsday. Tottenham har i mange år lagt i bak Arsenal på tabellen, men de siste årene klart å snu denne trenden. Arsenal fansen moret seg med «St. Tottinghamsday» som var dagen da Tottenham ikke lengre matematisk passere Arsenal. Nå har ikke denne dagen blitt feiret siden 2015/16 sesongen, men heller blitt erstattet av «St. Woolwich day», som peker til Arsenal sin tidligere lokasjon (før de flyttet til nord-London) og lagnavn (Arsenal Woolwich). 

Tottenham sin nye stadion lot vente på seg. Premier League flyttet kamper i starten av sesongen for at Tottenham skulle kunne spille på sin nye stadion, men det ble bare mer og mer utsettelser. Til slutt fikk endelig fansen til de liljehvite oppleve åpningen av den nye stadionet den 3 april 2019 og første motstander ble Crystal Palace. Forøvrig er navnet «Tottenham Hotspurs stadium» det nye navnet, men i følge rykte bare midlertidig i påvente av salg av navnrettighetene. 

Unai Emery fikk den vanskelige oppgaven om å ta over stafettpinnen etter at Arsene Wenger endelig la trenerfløyten på hyllen og trakk beina godt opp i godstolen. Det ble en variabel sesong fra Arsenal der de kom seg veldig bra i siste halvdel. Det endt med en veldig bra 5 plass, rett bak erkerivalen Tottenham. Hvis man sammenligner Arsenal med Manchester Uniteds bytte av Fergusson så er det ingen tvil om at Arsenal traff utrolig bra. 

Vil ikke spille uavgjort jeg! Tottenham satte PL rekord for flest kamper uten uavgjort når de gikk hele 28 kamper uten poengdeling denne sesongen. De ble også det første laget i Premier Leagues historie til å spille en hel sesong uten uavgjort på bortebane. Forøvrig ble det kun 71 uavgjort av 380 kamper, som er det laveste antallet i PL historien. 

Wes Morgan fra Leicester og  Pierre-Emile Højbjerg fra Southampton var de eneste to spillerne som klarte å pådra seg hele 2 røde kort denne sesongen, og ble dermed kronet av oss som røde-kort kongene. 

Xherdan Shaqiri signerte for Liverpool før sesongen startet etter å ha prestert magisk for Stoke. Derimot ble det litt vanskelig år for den kompakte sveitsiske eleganten, som kun fikk 11 kamper fra start. Det ble totalt 6 mål og 3 assist og ikke i nærheten av alternativene Firmino, Salah og Mane. Så spørs det om Liverpool får beholde sine juveler og eventuelt salg av disse vil gi plass til mannen med navnet som er veldig lik den spanske sangeren. 

Yngste spilleren til å spille i Premier League er en rekord som ble satt denne sesongen når Fulham til Harvey Elliot, 16 år og 30 dager, spilte mot Wolverhampton. Dette gjelder dog kun for Premier League (1992+) og ikke for hele toppdivisjonen. Han slo dermed Matthew Briggs sin rekord fra 2007 på 16 år og 68 dager. Forøvrig spilte Matthew Briggs også for Fulham. 

Zoome trengte tv-produksjonen å gjøre når Manchester City spilte mot Liverpool og Manchester City spilte mot Burnley. For her kom mållinje-teknologien til virkelig bruk, og begge gikk i favør av City. 11 millimeter var det som skilte 2-1 fra 2-2 i kampen mellom de to lagene som endte øverst. 

Ære være Manchester City som nok en gang vant Premier League tittelen. Det gjorde de med så lite så 1 poengs margin ned til Liverpool. Til sammen fikk de to lagene 195 poeng som er det høyeste den høyeste poengsummen de to øverste lagene til sammen har fått i toppdivisjonen sin historie. Manchester City vant totalt 32 kamper og tangerte dermed sin egen rekord fra 2017/18 med flest seire i løpet av en sesong. 

Øvelse gjør mester! Denne sesongen ble rekorden for «det eldste målet» satt, når kombinasjonen av Bruno sin assist til Glenn Murray sitt mål gav totalen av 73 år og 57 dager av de to involverte. 

Årets Premier League gav oss fantastiske mål, hodeløse taklinger, enormt mange dommeravgjørelser å diskutere, tabber, manager-sparkinger, overgangs-drama, enormt mange tv-timer og som igjen gjør at vi gleder oss grenseløst til Premier League 2019/20 sparkes i gang 10 august 2019. 

 

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!