Arsène Wenger er nok en gang inne i sitt siste år av kontrakten med Arsenal. Kritikken har lenge fulgt Wenger de siste årene, og det toppet seg i fjorårets sesong med protestaksjoner på Emirates. Det skal sies at dette var et fåtall på tribunen og majoriteten av Arsenal-supportere vil gi Wenger den respekten han fortjener. Det er likevel bred enighet om at den stolte franskmannen er på overtid som sjef for Arsenal.

Vi må aldri glemme hva Wenger har gjort, hva han har bygd opp i London og hva han har tilført både Premier League og engelsk fotball siden han signerte høsten 1996. Han har holdt Arsenal i toppen av engelsk fotball i godt og vel 20 år. Han har tatt dem til Champions League imponerende 19 ganger på rad. Det er kun de aller største kanonene som Barcelona, Real Madrid og Bayern München som kan matche Arsenal på stabilitet de siste 20 årene. Det skal Arsène Wenger ha all ære for. Han har tatt Arsenal fra Highbury til hypermoderne Emirates Stadium, og er med på å drive klubben eksemplarisk. Gjelden er nedbetalt og de siste sesongene har vi sett hvilke frukter det har høstet i form av signeringene av blant annet Mesut Özil, Aleksis Sanchez og Granit Xhaka. I tillegg har Wenger vært uhyre dyktig på scouting og å få det beste ut av spillere som har blitt gitt opp andre steder. Unggutter som Cesc Fabregas og Aaron Ramsey har blomstret og fått tillit under Wenger, mens han har laget verdensklassespillere av Thierry Henry og Robin van Persie som sleit andre steder.

Men Wenger blir eldre han også. Den såkalte moderne fotballen utvikler seg i et tempo Wenger har vanskeligheter å holde følge med. Arsenal spiller blendende fantastisk fotball når de lykkes, men for ofte går de på store blemmer. Wenger er langt unna sine kollegaer når det kommer til taktiske disposisjoner og den mentale delen av spillet. Det er derfor jeg mener Wengers tid er forbi, og Arsenal bør se seg etter en ny manager som kan ta laget til det neste steget. Vinne Premier League. Her er mine heteste kandidater:

Phillip Cocu
Dette er mannen som vippet mektige Ajax ned fra tronen i nederlandske Eredivisie. Han tok over PSV før 14/15 sesongen etter å ha vært litt inn og ut av managerstolen i samme klubb. Han har tatt PSV til to strake ligagull og ligger på 3. plass i årets sesong. Med seriegull fulgte også Champions League spill med for første gang siden 2008. De tok seg til 8-delsfinale 14/15, men tapte mot CL-finalistene, Atletico Madrid, på straffer. I årets utgave var det ingen nåde med nevnte Atletico og Bayern München i samme gruppe. Cocu er en meget fotballklok trener. Han var en smart teknisk midtbanespiller i Barcelona og ble ansett som Guardiolas etterfølger i Barcelona B. Om han er rett mann for Arsenal er vanskelig å vite, men en spennende trener som har alle forutsetninger til å nå langt.

Roger Schmidt
Bayer Leverkusens manager blir sett på som en strålende motivator. Han er det vi kan kalle et følelsesmennesket. Både på godt og vondt. Det merket klubben da han i en kamp mot Dortmund mistet besinnelsen og ble sendt på tribunen. Laget slet med utestengte Schmidt, men tok seg voldsomt opp da han kom tilbake og vant 7 av de siste 8 kampene. Schmidt viser en stor lidenskap som fotballtrener og får ofte det beste ut av spillerne sine. I tillegg har han vist seg god på overgangsmarkedet de siste sesongene. På samme måte som Cocu så mangler han kanskje det «navnet» som skal til for å lande jobben, men jeg er ikke i tvil om at han kan tilføre dette laget noe. Det er heller ikke et minus at Arsenal har hatt en slags tysk profil de seneste årene.

Eddie Howe 
Dette er en veldig spennende kandidat. Den jobben Howe har gjort med Bournemouth er aldeles enestående, og en vakker dag vil han med all sannsynlighet forlate badebyen. Måten han vil at Bournemouth skal spille på minner mye om det Arsenal har vist de siste årene. Så er det store spørsmålet om Arsenal er villige til å ta sjansen på en 38 åring som har vært manager for Bournemouth og Burnley. Kan Howe få respekten en manager må ha fra stjernegalleriet til Arsenal ? Jeg tviler sterkt på at han får den sjansen nå, men det kan hende at han en gang i fremtiden vil bli å se på Emirates – om ikke i en annen stor klubb i Premier League.

Diego Simeone 
Verdens beste manager etter min mening. Har han lyst på jobben, får han den. Simeone har virket litt sliten det siste halvåret. Han fikk seg nok en mental knekk etter å ha tapt nok en Champions League finale mot erkerival Real Madrid. Vi fikk også noen rapporter på at han ikke nødvendigvis ville bli så lenge i Atletico. Det går litt på halv tolv for hovedstadsklubben, og kanskje er dette rett tidspunkt å overlate skuta til noen andre. Det store «men`et» er at Atletico flytter inn på ny stadion fra neste sesong – siste kontraktsåret til Simeone. Det er nok en fjær i hatten å ta med seg, og det kan tenkes at han da forlater klubben etter 17/18 sesongen. Uansett, tror jeg det ville vært spennende å se ham i Arsenal. Jeg tror han har den mentaliteten og tankegangen som mangler hos The Gunners.

Carlo Ancelotti
Hadde det ikke vært for at Ancelotti nylig tok over Bayern München, hadde det vært en no-brainer å ansette Italieneren. Han har vunnet overalt. Han kjenner Premier League, og han vet nøyaktig hva som skal til for å få et stjernelag til å tikke. Carlo er nok utenfor den gruppen med nytenkende moderne managerne i dagens fotball, men han har den rette erfaringen og klokskapen som skal til for å ta Arsenal til det neste steget. Om Wenger er ferdig etter sesongen, er det uansett lite trolig at Ancelotti tar jobben etter kun 1 år i Bayern, men man vet aldri. I likhet med Simeone; vil han ha jobben, får han den.

 

Outsidere

Thomas Tuchel – et av de store trenertalentene. Litt opp og ned med Dortmund, men viser skyhøyt potensialet. Tvilsomt at han forlater Dortmund nå.

Ronald Koeman – har ambisjoner. Gikk fra Soton til Everton før sesongen og ville takket ja uten å nøle. Tviler sterkt på at det er mannen Arsenal går for.

Luis Enrique – kunne vært en mann å se for seg, men bare om han får sparken i Barcelona. Lite trolig per nå, men verdt å merke seg.

Laurent Blanc – burde kanskje vært en av de heteste kandidatene med tanke på at han er arbeidsløs. Det ville kanskje vært en for lett løsning, og er Arsenal kanskje klare for en manager som ikke er en høy franskmann? Likefullt en kandidat som garantert blir vurdert.

SHARE
Previous articleLørdagens ball på tv-skjermen
Next articleSøndagens ball på tv-skjermen
Henrik Haugen
Henrik Haugen, 20 år fra Røa. Spilt over 10 år på Røas ungdomslag uten å få testimoial - meget skuffende. Som alle andre nordmenn elsker jeg engelsk fotball, veldig glad i statistikk og kan skremmende mange draktnumre utenat. Jeg er ikke spesielt religiøs. Hadde det eksistert en gud så hadde jeg fått tildelt et helt annet lag en Newcaslte, men sånn er det blitt og jeg er fornøyd med det. Twitter: @haugenhh

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!