Vi ble vitne til et av tidenes Champions League oppgjør onsdag kveld når Barcelona maktet det ingen har klart før dem – å hente opp en 4-0 ledelse fra første oppgjør. Likevel synes jeg vi sitter igjen med en liten vond smak i munnen. Kampen, og resultatet, ble preget av mange straffesituasjoner. Til slutt ble nettopp én av disse avgjørende da Luis Suarez, på mistenkelig vis, gikk i bakken på stillingen 4-1 til Barcelona. 
Jeg er klar over at dette er kontroversielt, og en kjempe stor brannfakkel, men jeg mener, helt seriøst, at straffespark bør fjernes. 

Hva er fotballens idé? Hva er fotballens tanke? Den moderne fotballen er preget av resultatkrav, penger og kynisme. Derfor er det så flott når vi får eventyrhistorier som Leicester i fjor eller Montpellier for noen sesonger siden som vant sine respektive ligaer mot alle odds.
Fotball. Dette spillet vi elsker så høyt. De seneste årene synes jeg det har oppstått problemer som utfordrer det vi elsker med fotballen – den angripende tankegangen. Vi kan begynne med filmingen som har brett om seg mer og mer (selv om den har eksistert i mange år). Det er populært å dele begrepet «filming» inn i to kategorier;
1. falle uten kontakt, reinspikket juks
2. falle lett med kontakt, taktisk kynisk manøver

Dette utfordrer fotballens idé. Jeg synes vi ser mer og mer av det. Angripere som kun er opptatt av å maksimere sjansen for å bli tildelt et straffespark. Jeg er ikke interessert i å se på spillere som oppsøker forsvarsspillerne for å få dem til å gjøre en feil. Jeg har lyst å se angripere som med alle sine ferdigheter prøver å går forbi forsvarere for å skape målsjanser – underholde oss som publikum.

I tillegg mener jeg det en stor ubalanse mellom sjansen for å score på et straffespark og sjansen for å score på situasjoner som dommerne dømmer straffespark på.
Eksempel; jevnt over blir det scoret på 8/10 straffespark – altså 80% sjanse for å score. På de aller fleste situasjoner det blir dømt straffe på, er sjansen for å score langt mindre enn 80%. Innlegg som går i handa til en forsvarsspiller er ingen stor målsjanse, holding i feltet er ingen stor målsjanse, spillere som er på vei bort fra mål som faller uten grunn er heller ingen stor målsjanse. Hvorfor skal en forseelse da straffes ved å gi det angripende laget dobbel så stor, kanskje tre ganger så stor mulighet til å score? Det skjønner jeg lite av. Hvis dét er enkleste vei til å score mål, så klart vil spillerne prøve å skaffe seg et straffespark.

Se for deg en fotballkamp uten mulighet for straffer. Hvordan ville det prege angrepsspillet? Problemet med filming ville så og si vært borte. Insentivet til å filme i 16-meteren hvis man ikke kan få straffe er lik 0. Det vil fremme den offensive tankegangen fotball dreier seg om. Spillere som gjør alt de kan for å skape store målsjanser fremfor å konstruere en situasjon som i utgangspunktet ikke finnes. Som kan gi dem et straffespark.

Sånn. Straffespark er fjernet og problemet er løst. Det er selvsagt ikke så enkelt. Hvordan skal dette fungere i praksis? Skal forseelser inne i 16-meteren dømmes som indirekte frispark, eller frispark om det ikke finnes straffer. Hva med de forseelsene som faktisk fratar det angripende lagene en stor målsjanse?
Å fjerne straffespark vil føre til en massiv endring i reglene, og er selvsagt en utopi å forestille seg at det noen gang vil bli fjernet, men i mitt syn er det så mye positivt å ta med seg ved en slik endring. La oss være ærlig. Straffer er ganske kjedelig å se på, ved mindre formatet er straffesparkkonkurranse.

Hva er uansett greia med at straffefeltet er område hvor det både dømmes straffer for forseelser og område hvor keeper kan ta ballen med henda? At en spiller kan stå på hjørnet av 16-meteren og få straffe er fullstendig galskap. Straffer burde tildeles på bakgrunn av størrelsen på sjansen du blir fratatt, ikke hvor på banen du blir felt.

I korte trekk er jeg lei av:
– Angripere som er mer opptatt av å få straffe enn å score mål
– Gestikkulering/roping på hands på enhver blokkering
– Endeløse diskusjoner om det er kontakt eller ikke (det må da være rom for fysisk kontakt uten at det skal dømmes straffespark hele tiden)

Det er selvsagt naivt å håpe eller tro at en så veletablert regel vil bli fjernet eller endret på i dagens fotball. Men jeg mener det må gjøres noe for å bli kvitt problemet. All denne fikseringen på straffespark setter dommerne i vanskelige situasjoner, stykker opp spillet og kampene mister flyten. Det er ikke tilfeldig at den effektive spilletiden blir kortere for hvert år som går. Det er ikke bra.

SHARE
Previous articlePremier League Fantasy: Rundes lag
Next articleOversikt over helgens Tv-fotball
Henrik Haugen
Henrik Haugen, 20 år fra Røa. Spilt over 10 år på Røas ungdomslag uten å få testimoial - meget skuffende. Som alle andre nordmenn elsker jeg engelsk fotball, veldig glad i statistikk og kan skremmende mange draktnumre utenat. Jeg er ikke spesielt religiøs. Hadde det eksistert en gud så hadde jeg fått tildelt et helt annet lag en Newcaslte, men sånn er det blitt og jeg er fornøyd med det. Twitter: @haugenhh

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!