Bekymret åge

I dag sprakk nyheten om hvorfor Åge Hareide fremdeles er manager i Viking. Bt.no kunne melde i sin artikkel «Viking er blakk» (trykk for å komme til artikkelen) at Viking sliter nå økomomisk etter dårlige investeringer de siste årene. Dermed står det egentlig mellom linjene at de ikke har råd til å sparke Hareide.

Brann var i lignende situasjon når Steinar Nilsen måtte pakke kofferten og gå planken. Helt uten økonomi, tvunget til å selge, ikke mulighet til hente nye spillere, og Brann valgte å forframme en som allerede stod på lønningslisten. Brann er en annet lag i dag, særlig organisasjonsmessig. Etter at økonomien ble bedre har brann fått sjansen til å hente noen billige spillere før sesongen.

Viking sliter litt nå. Troppen deres består av halvparten som er under 21 åringer, som betyr at de nok trenger mange år på å bygge opp en solid stall. Stallen består av mange unge svært lovende spillere, som Berisha, De Lanlay, Landu Landu etc som nok trenger noen år på å heve sitt gjennomsnittsnivå. For maksnivået er veldig høyt, men som med alle unge spillere så varierer det stort. Investeringene de gjorde i spillermateriale har slått veldig feil, og spillere som ble kjøpt ble løst fra kontraktene etter sesongen. Den dyrkjøpte, etterlengte spissen ble langtidskadet (tilbake nå) og det finnes ikke midler til å hente nye spillere.

Viking står klart her foran ett vanskelig valg. Hvis de skulle velge å sparke Hareide, så setter de seg selv i en værre økonomisk krise med tanke på fallskjerm mm. Dessuten er ikke Viking slik den framstår i dag en veldig attraktiv klubb å trene for ett «stort hode» som det var nå Hareide tok over, rett og slett i den begrunnelse av at økonomien er svak, og de står nok ovenfor nedkjæringer, spiller skal selges og uten å hente inn nye spillere for å sette preg på laget vil nok bare sesongmålet være å «cruise inn» midt på tabellen. Dessuten vil nok ikke Viking ansette en ny i «manager» rollen som Hareide den dag i dag har, og hva gjør de da med spanjolen i trenerstillingen? Vil han tre ned til en assistenrolle eller vil han fyke ut dørene med Hareide? Og har Viking råd til å sparke to stykker med etterlønn/fallskjerm?

Uansett hva Viking velger så tror jeg ikke Hareide sitter lenge  i den rollen han har nå. Viking har fått byen, fans, de såkalte ekspertene og ikke minst meg mot seg, og det snur ikke bare om han vinner en kamp eller to. Enste måten jeg ser at Hareide beholder jobben sin på er at Viking bruker pausen nå til å snu trenden, blir ett topp 4 lag og kjemper om Europacup. Først da tror jeg han kan begynne å vinne tilbake litt av den tilliten han har mistet hos fotballnorge.

Jeg tror fremdeles at Hareide er førstemann til å forlate ledergjerningen i Tippeligaen som tidligere nevnt: http://www.fotballblogg1.com/a-sparke-eller-ikke-a-sparke/