Norway cup ruller for fulle mugger i Oslo om dagen, og går nå mot slutten. Finalene er i full gang, og mange lag er allerede sendt hjem. Norway cup regnes som en av verdens største fotballturneringer, og samler lag fra hele verden over.

Ekebergslette hvor mange av kampene i Norway cup går..

Man kan lese mange artikler i avisene om utenlandske trenere som både skjeller ut og angriper dommerne, og der laget får svi ved å bli utvist fra turneringen. Dette har vi ingen problemer med å forstå, de kommer fra en annen kultur osv. Det som gjerne er skremmende er at det ikke er de utenlandske trenerne og foreldrene som står for den største delen av støyen på norway cup, der kommer nemlig fra de norske lagene.

I går kunne Nettavisen melde at man har overhørt trene rope til jentene (15-16 år gamle) sine

” Spiller dere ikke bedre nå, lesber, tar jeg og voldtar dere, alle sammen!”,

(les artikkelen her: http://www.nettavisen.no/nyheter/article3444496.ece).

Videre rapporterer Norway cup om småjenter som går grinene av banen etter alle hyling de måtte tåle fra foreldre og andre på sidelinjen. Om 14 år gamle gutter som dømmer og som får ødelagt lysten på å dømme fordi foreldre lar sitt sinne gå utover aspirantene.

Foreldre og trenere som har større ambisjoner for barna, og bygger opp under deres aggresjon med tilrop og hyling. Hvordan kan man forvente at barna har respekt for dommer og spillet når trener og foreldre står på sidelinjen og skriker ”Hva faen er det du driver med” til dommeren?

Så hvem har kontrollen på foreldre og trenere? Selvfølgelig skal det være en selvpålagt justis, og dette skal jo selvfølgelig i teorien ikke forekomme. Treneren er det ingen som kontrollerer i tale og væremåte, med mindre klubbens representanter er på plass. Dermed kan de ture fra som de vil, kun irettesatt av dommeren i de verste tilfellene. Ingen foreldre tør å gå i mot treneren i frykt for at poden skal ”miste plassen på laget”. Treneren skal kunne irettesette foreldrene, men skyr unna dette fordi han ”har nok med å kontrollere laget”. Dessuten er det ikke alt treneren får med seg, da det faktisk er mye arbeid med å kontrollere 11 maur på banen samt de som er på benken.

Så da står klubben tilbake. Skal klubben være nødt for å stille med mannskap for å kontrollere trener/foreldre ved kampene i Norway cup? Ja, når ikke selvjustisen ikke fungerer, synes jeg dette burde vært gjort. Man kan eventuelt preventivt arbeide med dette med å holde ”foreldrekurs” før disse turneringene på klubbnivå, for hvordan man ønsker at foreldre og trenere skal oppføre seg og dermed representere klubben. Ved å sette fokus på dette i forkant, kan mange flere tilfeller lukes vekk.

Det skal selvfølgelig legges til at dette problemet gjelder ett fåtall av trenere/foreldre ved disse turneringene, men problemet er at disse få blir fort veldig dominerende mot de ”stille” og ”positivt påvirkende” foreldre. Dessuten er det en aggressivitet som fort sprer seg, både hos andre foreldre og spillerne på banen. Mange glemmer at Fair play gleder like godt spillere som trenere, foreldre, arrangører osv.

Og avslutningsvis vil jeg si at  det er lov å gå ut på banen etter kampen, takke dommeren for kampen og si ”flott dømt”, ”du greide deg bra”, osv, uansett prestasjon. Da forsetter kanskje den 14åringen med dømmingen noen år til, for den eneste måten å bli en god dommer på er å øve/dømme kamper.