Etter at FA-cupens fjerde runde(kun andre for PL-lag)denne helgen ble spilt har allerede 12 av 20 PL-lag blitt slått ut, og i tillegg må Leicester gjennom en omkamp mot Championship-laget Derby for å evt komme videre. Vi kan altså være i en situasjon hvor nesten 3 av 4 lag fra PL har blitt slått ut av FA-cupen etter to runder. Hva har skjedd med prestisjen til verdens eldste fotballturnering?

Først skal vi se på de kalde fakta om hvordan 12 av 20 lag allerede er slått ut av turneringen. I tredje runde ble West Ham, Swansea, Sunderland og Everton slått ut mot lag fra samme liga, mens lag som Bournemouth, WBA og Stoke røyk mot lag fra lavere divisjoner. West Ham stilte relativt toppet til sin kamp, men ble rett og slett bare spilt av banen mot City så de kan ikke klandres for mye. Det samme kan sies om Sunderland og Swansea som møtte Burnley og Hull til reale bunnkamper hvor alle stilte toppet mannskap. Det første problemet jeg skal ta opp i denne saken er Everton. De møter et Leicester uten noen form for selvtillit eller flyt om dagen. Everton som har ingenting å spille om(blir maks nummer 7 i ligaen uansett og er ute av LC og e-cup)klarer likevel ikke å mobilisere nok til å slå Leicester hjemme. Så sesongen deres er i teorien over tidlig i januar. Pinlig i mine øyne.

Så har vi lag som Stoke og WBA som begge har hjemmekamp mot Championship-motstand, men likevel ikke klarer å motivere/mobilisere nok til å ta seg videre selv om de stiller toppet. Bournemouth går også på en stygg smell borte mot Millwall etter at Howe har rasket sammen det han fant på tribunen i forrige kamp(fullstendig skivebom i mine øyne og rotere så mye).

Vi ser altså allerede i tredje runde at en dårlig trend er i ferd med å spre seg blandt Premier League-managerene, og da har jeg enda ikke nevnt at Southampton og Liverpool måtte ha omkamp(mot Norwich og Plymouth) for å ta seg videre. Stoke som i hele sin historie har tilsammet vunnet en cup og det var Ligacupen i 71/72-sesongen, WBA vant sist FA-cupen i 68. Dette er to lag som aldri deltar i e-cup og sjelden i reell fare for nedrykk. Hvorfor går de ikke all-in for en sikkelig cup-run? Jeg forstår det ikke.

Så kommer vi til helgens runde, fjerde runde, hvor trenden virkelig fikk vist seg frem. Det første resultatet jeg må ta tak i er Southamptons 5-0 tap hjemme mot Arsenal. Selv om Southampton kun tre dagere tidligere ble klare for Ligacup-finalen er dette en pinlig måte å tape på uansett mot en motstand i samme liga som seg selv. Jeg kunne frikjent de for å tape hederlig, men dette blir bare for dumt. Stryk til Puel for å sende utpå et b-lag også ikke klare å motivere de til en bedre innsats enn dette. Palace kommer heller ikke unna med æren i behold. Taper 3-0 mot et City som ikke akkurat går på skinner om dagen. Her mener jeg Palace hadde en reell sjanse til å gå videre, men de har vel ikke akkurat fått noen effekt av manager bytte sitt. Kun én seier i 2017 og den kom mot Bolton i runde tre.

Det verste er at to de eksemplene over ikke er de mest alarmerende fra helgen. Vi har også tre PL-lag som røyk mot lavere motstand inkludert et fjerde som må ut i omkamp en senere anledning. LFC roterte for mye i oppstillingen sin og var aldri i nærheten å ta seg videre hjemme(!) mot Wolverhampton. Hull reiste til London for å møte Fulham tre dager Ligacup-exiten i semifinalen mot United. Selv om de stilte relativt toppet mannskap var de aldri i nærheten av å klare og omstille nok til å ta seg videre. Fulham gav seg ikke før det stod 4-1 på resultattavlen. Et annet lag som byttet seg til svarte-Per var Watford. I London-derbyet mot Millwall kom til til kort med et redusert mannskap. Hva i alle dager tenker da Watford-ledelsen? Laget som sist sesong faktisk kom til semifinalen, ryker nå i runde 4 med redusert mannskap mot Millwall. I mine øyne skal det egentlig ikke være mulig.

Disse to rundene bør være svært alarmerende for FA. 12 av 20 lag er slått ut etter to runder, flere av disse pga nedprioritering av det som skal være den mest prestisjefylte cupen i England, kanskje også i Europa. FA bør kanskje spørre seg om det er liv laga for to nasjonale cuper? Ligacupen har lenge hatt andre rangs status i England, og United måtte ikke anstrenge seg så alt for mye for å ta seg til finalen når Mourinho første bestemte seg for at han ville ha det troféet. City, West Ham og Hull ble alle slått uten nevneverdige problemer på veien.

Med alle pengene som er i omløp i Premier League så virker det som alle satser i ligaen på bekostninger av alt av nasjonale og internasjonale cuper(spesielt EL). Denne sesongen har vi til og med et lag som Spurs stille redusert i CL for å forberede seg på neste Premier League-kamp. Dette er så bakvendt som du får det om du spør meg.

Hva er da løsningen på dette voksende problemet? Jeg leste flere alternativer på twitter i helgen, men usikker på hva som ville vært det beste. Et alternativ er å gi vinneren av FA-cupen direkte billett til CL(i stedet for EL som den gir i dag), et annet er å legge ned ligacupen for å kun ha én nasjonal cup. Det som uansett er sikkert er at noe må gjøres, og det snart. Pengene bare vokser i det internasjonale sirkuset som fotballen er, og Premier League står i ledetoget for dette med sine enorme TV-inntekter. Ingen lag har råd til å rykke ned, og ingen lag har råd til å satse på noen andre turneringer i fare for at det skal gå utover prestasjonen i Premier League.

Et tredje alternativ er å bøtelegge lag for å stille redusert, men jeg er usikker på hvilke konsekvenser det vil ha. Alle sanksjoner som gis i pengebeløp er ikke akkurat de PL-lag sliter med å betale tilbake. Jeg er heller ikke for at alle absolutt må stille topppet, cuper skal være muligheten for unggutter som er i vannskorpa til å slå gjennom på a-laget til å vise seg frem. Men aldri 11 nye i én og samme kamp. En og annen debutant bør det fortsatt være i cuper, men ikke 11 nye som aldri har spilt sammen og har liten erfaring. Da blir også utbyttet av debutene svært dårlig. Da funker det bedre å rotere mindre pluss gi plass til en og annen unggutt som da kommer inn i et samspilt system/lag.

Dette er noe jeg synes Manchester United og Chelsea har vært svært gode til denne sesongen, også til dels Arsenal. De kjører en matchtropp på ca 16-20 stykker hvor 11-12 er faste a-lagsspillere. Da er det helt innenfor at 12-16 mann i troppen får starte cupkamper pluss en unggutt. 12-16 mann i troppen er stort sett de som kommer inn som innbytter i Premier League-kamper og kjenner til troppen. Problemet oppstår når lag starter med 5-6 spillere som ikke er i nærheten av spilletid i Premier League og plutselig skal de bære laget i en cupkamp, da blir ikke nivåforskjellen stor og PL-lag ryker mot Championship-lag mer ofte enn ikke.

Jeg har ikke svaret på hva FA skal gjøre, men jeg vil belyse et problem som jeg selv mener bør tas tak i.

 

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!