I går spilte Frankrike og Tyskland den siste kampen i runde 1, noe som betyr at alle lagene har vært i aksjon så langt. Vi setter en liten fot i bakken før vi setter i gang med runde 2 av 3 i gruppespillet.

Rundens øyeblikk kunne under normale omstendigheter vært mange av de forskjellige situasjonene i dette mesterskapet, men den er kun 1 som troner øverst – Christian Eriksen som faller om. Vi velger å ikke fokusere på at Christian Eriksen som faller om, men på Simon Kjær og det danske landslaget, den medisinske personellet og publikum som hyller den som ligger nede. Fotball, rivalisering, kampen om 3 poeng, kampen om den neste scoringen, taktikk og skjult spill som plutselig betyr null og niks – vi står sammen om det som er viktigst! Dette øyeblikket og de minuttene på banen fra og med det 42 minuttet i Danmark – Finland er hva som gjør meg så stolt av å være en del av fotballfamilien.

Men vi må ikke glemme at alt ikke er fryd og gammen selv om vi får slike øyeblikk av samhold. Øyeblikkene som gjør meg mindre stolt av å være en del av fotballfamilien materialiserte seg også i mesterskapet. Russland som velger å knele for «Black Lives Matter», Arnoutovic sin feiring og beskyldninger om rasisme. (Tv2) Nå skal det sies at Arnautovic har beklaget det hele og lagt seg paddeflat på sosiale medier (Sky). Nå risikerer den høyreiste spissen å få disiplinær straff mot seg.

Rundens kaktus får derimot UEFA, og grunnen er todelt 1) for å gi Danmark ultimatum om å spille kampen ferdig med en gang, eller dagen etter kl 12. Skal man velge pest eller kolera? Alle som så gjenopptakelsen av kampen så at ikke denne kampen skulle vært spilt. Uefa går derimot i skyttergraven og forsvarer sine handlinger – som alltid! 
2) Uefa sitt produksjonsselskap som fortsetter med nærbilder av Christian Eriksen også når de innser alvoret av situasjonen. Skjønner at det kan være vanskelig å plukke opp alvorligheten i situasjonen, men i det hjertekompresjonene starter skal de ringe en alarmbjelle. Engelsk media hadde en god forklaring på det hele; Når du kjører forbi ett ulykkessted å begynner å filme. Det er menneskelig. Men når du ser alvoret av ulykken og likevel begynner å gå nærmere for å filme, samt at zoomer inn på de som ligger å dør for din egen underholdnings skyld så bør du finne noen å snakke med! Snarest! 

Det har vært mange flotte mål, og noen mindre flotte. Kåringen for beste selvmål går til Mats Hummels som så pent plasserte ballen i krysset – i eget mål. Rundens mål gir vi til Tjekkia sin Patrik Schick som scoret fra midtbanen i kampen mot Skottland. 

Rundens hyllest går til Christiano Ronaldo som med sine 2 mål troner øverst på listen over EM sin toppscorer gjennom tidene. Ronaldos elleve scoringer er fordelt på fem mesterskap. Bare deltagelse i fem EM-mesterskap er rekord i seg selv. Det første kom i EM på hjemmebane i 2004.

Ellers ønsker jeg å trekke fram dommerne og VAR som faktisk har vært en svært positiv overraskelse. Lite feildømming, lite og riktig bruk av VAR, samt hurtige avgjørelser ved offside etc. Dommere som ikke lar seg lure av teatralske fall og som vinker spillerne lett opp igjen. Naturligvis Europas beste dommere som er samlet, men her bør resten av dommer-europa sitte klar med blokken sin å notere! 

Hva vil du trekke fram fra EM så langt? Skriv i kommentarfeltet under! 

Skribent: Bjørnar Støylen Sæhle (Twitter @bjornaren)

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!