Den nye vinen, det som er på alle lepper om dagen: VAR – Video Assistant Referee. Men er dette er en egentlig en berikelse for spillet eller er det rett og slett tv-fotballens vei å ødelegge fotballen og gjøre den mer urettferdig? 

Tv2 kommentor Kasper Wikestad er ute på Twitter etter La liga kampen mellom Barca og Rayo Vallecano med ett lite «hjertesukk», hvor VAR tydeligvis har gjort forholdet i kampen ujevnt og rett og slett urettferdig. 

Twitter-bruker Robin Kålås (@robinkalas) svarer Wikestad med følengende: Når Rayo vil ha straffe blir vel dommer spurt om han så holdingen. Hvis han svarer ja blander ikke VAR seg inn, fordi dommeren ikke vurderte holdingen som nok. På Barca’s straffe ser VAR etter kontakt fordi det var dette dommeren mente han så, ingen klar feil hvis det er kontakt

Dermed er det slik som dette VAR faktisk vil virke, selv om det blir urettferdig i denne sammenhengen. 

Dette er litt det jeg mener at man har gått fra objektiv dømming (med _litt_ flere feil) PÅ banen til subjektiv dømming av banen (Kasper Wikestad)

VAR er tv-seerenes våre drøm. For de som sitter i godstolen og kan se alle situasjoner fra mange forskjellige vinkler, trekke linjer og fryse bilder. Dette har ikke de som er ute på banen luksusen av og må ta avgjørelser der og da, i øyeblikket – slik fotball alltid har vært. På godt og vondt. 

Fotball er en sport med mye feil i, og det er nettopp dette som gjør spillet dynamisk. Muligheten til å utnytte motstanders feil. Selvfølgelig er det aldri kjekt når noen jukser seg til noe de ikke skal ha, men er VAR nødvendigvis svaret på dette? Som i nevnte kamp hjalp det ikke.

Bør VAR testes ut i 1 stor liga over lengre tid, med dokumentasjon om hvordan dømmingen påvirkes og hvordan dommeren påvirkes av det å ha ett «safe-net» tilgjengelig? Om hva som bør taes av VAR for å sikre at det blir rettferdig? Eller skal vi bare kaste oss over teknologien og håpe på det beste? 

Kan en light versjon av VAR være dommerens mulighet til å kunne se på video om han er usikker på noe, eller trenernes mulighet til å utfordre 1 avgjørelse i løpet av en kamp? 

Men vi spør likevel: Er VAR en berikelse til spillet eller vil det bare flytte de få feile avgjørelsene som er i dag til en urettferdig dømming – slik at vinningen går opp i spinningen? Alle millionene brukt på å investere i teknologi bare flytter problemet fra A til B og så er vi like langt? 

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!