Mesterskap er julaften fordelt på en måned for alle fotball interesserte tv seere. Som Arne Scheie sa: ” For mye fotball på TV? Jeg sier som Sølve Grotmol; Det er for mange bøker på biblioteket også.” EM arrangeres i år i Polen og Ukraina, og starter 8 Juni klokken 18:00. Jeg vil i tiden fram mot EM start presentere flere innlegg om gruppene og lagene i EM. Se alle mine artikler til EM her.

GRUPPE A

Gruppe A består av følgende lag:

  • Polen (vertsnasjon)
  • Hellas
  • Russland
  • Tsjekkia

Gruppe A spilles slik:

8. juni 2012 18:00 Polen – Hellas                              Stadion Narodowy, Warszawa

8. juni 2012 20:45 Russland –      Tsjekkia               Stadion Miejski, Wrocław

12. juni 2012 18:00 Hellas –  Tsjekkia                      Stadion Miejski, Wrocław

12. juni 2012 20:45 Polen – Russland                      Stadion Narodowy, Warszawa

 

16. juni 2012 20:45 Tsjekkia – Polen                        Stadion Miejski, Wrocław

16. juni 2012 20:45 Hellas –  Russland                     Stadion Miejski, Wrocław

 De to beste lagene går videre til kvartfinale, der de møter de to best plasserte lagene fra gruppe B.

POLEN

Polen hadde sin storhetstid som fotballnasjon på 70 og               80-tallet. Med spiller som Grzegorz Lato og Zbigniew Boniek var det mange som hadde grunn til å frykte polakkene. Etter å ha misset tre VM på rad på 90-tallet deltok de igjen i 2002 og 2006 uten nevneverdig suksess. I EM har laget kun deltatt en gang, men ble slått ut i gruppespillet i 2008. Denne gang kan de kanskje dra noe fordel av hjemmebane? Legg merke til spissen Robert Lewandowski som vil ønske kjempe om toppscorertittelen i EM. Spissen hjalp Borussia Dortmund til seriegull i bundesliga i år.

HELLAS

Lilleputten Hellas sørget for tidenes største bombe i et fotballmesterskap da laget gikk helt til topps under EM-sluttspilleti Portugal 2004. Laget har ingen meritter å skrive hjem om hverken før eller etter dette og det er få eller ingen som har noen forventninger til grekerne før sommerens EM. Legg merke til den 35år gamle greske offensive midtbanespilleren Giorgos Karagounis. Han er kaptein, og har siden debuten på slutten av 90tallet opparbeidet seg over 117 landskamper for Hellas. Presterer alltid bra!

TSJEKKIA

Tsjekkias beste prestasjon er uten tvil EM-finalen 1996 som dessverre endte med tap for Tyskland. I 2004 kom laget tilsemifinalen, men måtte her gi tapt for overraskelsen Hellas. Som Tsjekkoslovakia vant landet Europamesterskapet i 1976. Den kanskje med kjente Tsjekkeren i troppen er Champions league vinner Peter Cech. Mannen med hodebeskytter er ansett som en av verden beste keepere, og har siden debuten på landslaget som 19 åring vært en klippe på det Tsjekkiske landslaget.

RUSSLAND

Russlands fotballhistorie handler først og fremst omtiden da landet var en del av Sovjetunion (til 1992)De røde ble da Europamester i 1960 og spilte seg frem tilfinalen i 1988. Dagens lag har til gode å gjøre seg bemerket, men i en tett mesterskap som EM kan russerne overraske. Russlands kaptein Andrei Arshavin er 32 år og en mann med lang erfaring. Er i disse dager på utlån fra Arsenal til Zenit St. Petersburg. Debuterte på landslaget i 2001, og har 68 kamper og 23 mål.