Nok en spanjol har valgt å bytte ut sol, Spania og La Liga med regn, England og Premier League. Han er blitt en del av det voldsomme og ambisiøse prosjektet til Pep Guardiola i Manchester City. Under EM i Frankrike ble det klart at de blå fra Manchester hadde kapret 29 åringen. Hvem er egentlig Nolito? Og hva kan han tilby Premier League den kommende sesongen? 

Reisen

Nolito, eller Manuel Agudo Durán, ble født i Sanlúcar de Barrameda i Andalucía sør i Spania. Hans historie er det mange fotballspillere som kan relatere seg med. Han vokste opp i fattige kår med sin store familie. Han ble oppdratt av sine besteforeldre etter at hans mor endte opp i fengsel, og bodde sammen med sine mange onkler og tanter. Disse ble som brødre og søstre for Nolito. Det var hans bestefar, Manuel, som oppdaget hvilket talent unggutten hadde og oppmuntret ham til å satse på fotballen. Manuel døde i 2008 og Nolito dedikerer hvert mål han scorer til sin avdøde bestefar. Manuel som var en svoren Barcelona-supporter fikk heldigvis oppleve hans og Nolitos store drøm – å signere for Barcelona.

For det var nettopp Pep Guardiola som hentet han til den katalanske storklubben. Guardiola har uttalt at Nolito minner ham om den spanske storscoreren David Villa, som Pep som kjent er en svært stor fan av. Den store konkurransen i Barcelona førte til at Nolito spilte en hel del kamper for Barcelona B. Der spilte han godt. Han spilte så godt at Pep ga ham sjansen for A-laget i 2010, og var interessert i å beholde Nolito, men spanjolen ville ha fast førstelagsfotball og forlot Barcelona til fordel for Benfica i 2011. Der scoret han 12 mål på 35 kamper før han vendte hjem til Spania og Celta Vigo i 2013. Det er i Celta Vigo han virkelig har fått den oppmerksomheten han fortjener. Etter å ha storspilt i sist sesong med 12 mål og 7 assist på 29 kamper ble han tatt ut i den spanske troppen som reiste til Frankrike i sommer for å forsvare Europamesterskapet. Det gikk som kjent i vasken etter å ha blitt utspilt av et taktisk godt Italia, men det er liten tvil om at Nolito var blant de beste for Spania – om ikke de aller beste.
Nolito og Morata

Spillertype
Som nevnt tidligere er Nolito sammenlignet med David Villa. Villa spilte både på venstrekant og som midtspiss, men det er primært på den venstre vingen at Nolito opererer. Han er ingen lynhurtig spiller, men har god forflytningsevne. Han har gode en-mot-en ferdigheter og beveger seg også klokt. Med sitt gode driv med ball i beina er han en konstant trussel og han liker godt å ta med seg ball fra venstrevingen og inn i banen. Brukbare avslutningsferdigheter har han også, noe vi så pro på i EM.

Nolito kan han en tendens til drifte litt ut av kamper av og til. Blir litt usynlig til tider, men det er stort sett om laget hans sliter eller spiller dårlig. I Manchester City vil nok disse type kamper minimeres.

Noe annet Nolito får gode skussmål for er hans ydmyke væremåte. Det skyldes nok mye hans tøffe oppvekst og den inkluderende familien han ble tatt inn i som ung. Han er veldig profesjonell og lider ikke av noen stjerne-nykker. Han er jo det vi liker å kalle for en «late bloomer» og ble aldri bitt av stjerne-basillen som ung. I motsetning til hans lagkamerater som kom kjørende inn på treningsanlegget med de dyreste sportsbilene du kan tenke deg, kjørte Nolito Mini da han spile i Celta Vigo.

«Of course, as footballers we get paid a lot, some more than others, but the greatest satisfaction comes from making people happy with the football you play. You can’t buy that with all the money in the world» – Nolito

Nolito høres rett og slett ut som en strålende person og hans holdninger til både fotball og til livet er noe unge fotballspillere – spesielt i England, kan lære mye av. Nå har de to Manchesterklubbene hvert sitt lille spanske sjarmtroll. Juan Mata i rødt. Nolito i lyseblått. Velkommen skal du være til verdens vakreste liga!

SHARE
Previous articleFotball på tv onsdag!
Next articleFotball på tv torsdag!
Henrik Haugen
Henrik Haugen, 20 år fra Røa. Spilt over 10 år på Røas ungdomslag uten å få testimoial - meget skuffende. Som alle andre nordmenn elsker jeg engelsk fotball, veldig glad i statistikk og kan skremmende mange draktnumre utenat. Jeg er ikke spesielt religiøs. Hadde det eksistert en gud så hadde jeg fått tildelt et helt annet lag en Newcaslte, men sånn er det blitt og jeg er fornøyd med det. Twitter: @haugenhh

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!