Arsenal betalte 34 millioner pund for å hente Granit Xhaka fra Borrussia Mönchengladbach. Det virker som Xhaka har vært med i europeisk fotball i årevis, men gutten er bare 23 år. Så hvem er Granit Xhaka? Og hva kan Arsenalfansen vente seg av sveitseren?

Reisen

Xhaka ble født i Basel, Sveits i 1992. Han har Kosovo-Albanske foreldre, som flyttet til Sveits fra Kosovo kort tid før Granits storebror, Taulant ble født. Taulant, som også er fotballspiller, valgte å representere Albania. De to brødene møtte hverandre med sine respektive landslag under gruppespillet i EM i Frankrike i år. Der trakk Granit det lengste strået og Sveits vant 1-0.

Brødrene ble snappet opp av Basels ungdomsakademi, hvor de gikk gradene fra U-16, U-18 og U-21. I 2010/2011 sesongen ble begge tatt opp i A-stallen i en alder av henholdsvis 17 og 20 år. Granit fikk sin debut 6 kamper ut i 10/11 sesongen, og var fast inventar på Basel fra midten av sesongen. Det gikk litt tregere med Taulant til tross for at han er storebror. Det var tidlig klart at Granit var det største talentet av de to, og i en alder av 19 fikk han sin debut på landslaget og har vært fast siden.

I 2012 ble brødreparet splittet etter at Borussia Mönchengladbach kjøpte Granit Xhaka for rundt 7 millioner pund. Med seg til Tyskland skulle Xhaka ta med seg sin gode lagkamerat Xherdan Shaqiri, som ble kjøpt av Bayern München samme år. De to var symbolet på oppsvingen både Basel som klubb og Sveitsisk fotball opplevde da – og opplever idag. Det skulle dog gå bra med Taulant som klarte å spille seg til en plass på midtbanen. Han spiller nå fast på Basel.

Granit Xhaka var altså bare 20 år da han debuterte i Bundesliga. Og var fast inventar på et Gladbach som de siste årene har tatt steg og kjemper høyt på tabellen. Xhaka har også fått verdifull Champions League erfaring med både Basel og Gladbach, som han vil dra nytte av når han skal ut på de største arenaene. Denne gang iført rødt og hvit.

Sveits levert et ok EM uten å imponere nevneverdig, men en som imponerte var Granit Xhaka. Han ble kåret til banens beste i 3 av 4 kamper, og hadde ikke Lichtsteiner vært kaptein, er jeg ganske sikker på at Xhaka hadde vært det. Han er en ledertype av natur, og det sies at Wenger og Arsenal har hatt interesse av Xhakas tjenester i lengre tid, og sett ham ved flere anledninger. 25 mai ble det offisielt. Arsenal legger 34 millioner pund på bordet og det sier ikke rent lite. Vi vet hvor motvillig Wenger kan være til å betale mye for spillerne han henter. Det er tydelige at den høyreiste franskmannen verdsetter Xhaka stort.

Xhaka sveits
Granit Xhaka i duell med storebror Taulant

 

Spillestil

Xhaka er overraskende høy. Med sine 1.85 er han godt over gjennomsnittet; noe undertegnede ikke hadde trodd utifra de kampene jeg har sett ham. Han er en robust type med et godt blikk for spillet. Han har fra ung alder blitt sett på som et teknisk vidunder, men har virkelig utviklet andre deler av spillet sitt også. Han tar ansvar defensivt og er absolutt ingen luksusspiller. Vi kan gjerne kalle ham en box-to-box spiller som mestrer både det offensive så godt som det defensive på midtbanen.

Han er en forholdsvis langsom spiller, så det blir spennende å se om han/hvor fort han tar nivået og tempoet i Premier League. Xhaka har også et vanvittig konkurranseinstinkt og temperament. Han pådrar seg både gule og røde kort – gjerne unødvendige og på grunn av sitt temperament. Han fikk i gjennomsnitt et gult kort i hver fjerde kamp og har blitt utvist totalt 8 ganger i karrieren. Jeg blir overhode ikke overrasket om han får marsjordre også i England – Arsenal er jo også et lag som gjerne får en del utvist i løpet av en sesong.

Football Soccer - Borussia Moenchengladbach v Sevilla - UEFA Champions League Group Stage - Group D - Borussia-Park, Moenchengladbach, Germany - 25/11/15  Borussia Moenchengladbach's Granit Xhaka in action   REUTERS/Ina Fassbender   - RTX1VUKD
Xhaka med kapteinsbindet for Borussia Mönchengladbach. Leder!

Xhaka noterer seg heller ikke for veldig mye målpoeng, så han vil ikke være en spiller å ha på ditt Fantasy-lag – tror jeg, men han er likevel viktig i det oppbyggende spillet, og omstillingsfasen. Han har gjerne ofte den berømte tredje siste touch på ballen. Så kombinasjonen Xhaka – Özil – Giroud ser jeg for meg kan bli toneangivende denne sesongen.

Det er voldsom kamp om plassene på Arsenals midtbane med spillere som Ramsey, Wilshere, Elneny, Cazorla, Coquelin og selvsagt nå Xhaka. Skadesituasjonen i Arsenal ser dessverre aldri til å bedre seg, og det kan bety mye spilletid på Xhaka. Jeg ser for meg at han er den spilleren Wenger har lett litt etter, som kan bidra på flere fronter. Coquelin ble jo slengt inn i laget for å gjøre «drittjobben» på midten. Han er en veldig begrenset spiller, og Xhaka kan gjøre vel så god jobb som franskmannen defensivt. Ofte har Cazorla og Ramsey blitt litt for lette mot lag som kan presse Arsenal. I Xhaka har de kanskje den mest komplette midtbanespilleren av dem alle. En toer på midten med Xhaka – Ramsey eller Xhaka – Cazorla tror jeg kunne vært veldig bra for Arsenal. Det blir spennende å se hva Wenger kommer frem til.

Velkommen til Premier League, Granit! Vi gleder oss stort.

 

 

SHARE
Previous articleKort ned ventetiden med en quiz om Premier League 2015/16
Next articleFotball på tv – til og med fredag!
Henrik Haugen
Henrik Haugen, 20 år fra Røa. Spilt over 10 år på Røas ungdomslag uten å få testimoial - meget skuffende. Som alle andre nordmenn elsker jeg engelsk fotball, veldig glad i statistikk og kan skremmende mange draktnumre utenat. Jeg er ikke spesielt religiøs. Hadde det eksistert en gud så hadde jeg fått tildelt et helt annet lag en Newcaslte, men sånn er det blitt og jeg er fornøyd med det. Twitter: @haugenhh

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!