Det siste tiåret har store internasjonale investeringsfond vist interessert i profesjonell idrett, mye takket være de voksende mulighetene som tilbys av en raskt voksende sektor med svært attraktive egenskaper.

En oversikt over noen pengeoverføringer

Nylig kjøpte det britiske fondet CVC Capital Partners 14 % av alle aksjene i Six Nations Rugby Tournament for et beløp mellom 350 og 425 millioner euro. Til sammenligning kjøpte RedBird Capital Partners 10 % av Fenway Sports Group, et selskap verdsatt til 6 milliarder dollar og som blant annet kontrollerer Boston Red Sox i baseball og fotballaget Liverpool (blant investorene i RedBird Capital Partners, finner vi også LeBron James).

Det samme fondet som kjøpte minoritetsaksjene i Six Nations har forhandlet om å bli partner i ledelsen til medieselskapet som skal håndtere markedsføringen av mesterskapet. Sammen med to andre fond har CVC lagt 1 milliard og 700 millioner euro på bordet for 10 prosent av aksjene.

Kort sagt: Elver av penger strømmer inn i idretten. I noen tilfeller er disse investeringsmulighetene også åpne for små investorer gjennom kjøp av aksjer i nevnte selskaper, og du kan finne ut mer gjennom å lære hvordan du investerer ved bruk av trading plattformer.

Klubber lever på nåde

Investeringene handler ikke bare om turneringer og føderale organer, men også om klubber. Listen over lag kontrollert av investeringsfond blir stadig lengre. I Italia har Milan siden 2018 vært eid av det amerikanske fondet Elliott. Fondet eier klubben med 95,73 prosent av aksjene. Elliott har også interesser i et annet europeisk lag, Lille, som nesten gikk konkurs i desember i fjor. De har nå fått en ny sjanse med en ny ledelse.

Profesjonell idrett blir allerede ansett for å være en trygg investering. Det er en «bransje» med over hundre års historie og som aldri har sluttet å vokse globalt siden starten. Dessuten har selskapene, det vil si klubbene, en ekstremt lojal kundebase, faktisk mer enn noen annen merkevare på markedet. Opp gjennom årene har klubbene også blitt mer økonomisk pålitelige takket være de strenge økonomiske forskriftene som ble innført av UEFA – det såkalte Financial Fair Play – som har redusert gjeld og gjort europeisk fotball mer økonomisk stabil, og dermed gjort det mer attraktivt å tiltrekke seg investeringer.

Det som imidlertid fortsetter å drive vekst og investeringer er salgsarbeid (for de mest kjente lagene) og TV- og internettrettigheter. Mellom 2007 og 2010 ble de utenlandske kringkastingsrettighetene til Engelske Premier League, den mest kjente fotballigaen i verden, solgt for 650 millioner pund. Ti år senere er denne investeringen verdt hele 3 milliarder pund.

Risikoen ved å investere i idrett

Idrett kommer imidlertid også med risiko, noe vi ofte har sett i krisetider. Faktisk er det godt kjent at etterspørselen etter underholdning av sportslig art avhenger av det økonomiske klimaet på stedet der den ligger: I økonomiske vanskeligheter er tendensen at man kutter kostnadene for alt knyttet til idrett. Men til tross for dette, ser det ut til at det progressive skiftet fra det offentlige til digitale medier og den påfølgende utvidelsen av markedet vil sikre en rosenrød fremtid for denne sektoren, som stadig blir mer attraktiv.

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!