Det er i underkant av fire måneder til verdens største og morsomste mesterskap sparkes i gang i Russland. Vinter-OL i Sør-Korea er for lengst over, pokalene i de største ligaene i Europa er delt ut og ullundertøyet er byttet ut med shorts og t-skjorte. Jeg snakker selvfølgelig om Verdensmesterskapet i fotball. Fotballfesten starter 14. juni og spilles i løpet av en fantastisk måned. Her er det bare å glede seg! I den anledning har jeg valgt å sette opp hvordan jeg tror mesterskapet vil utspille seg, og skrive om hvert enkelt lag og hva dem står for. Å spå et slikt mesterskap er nær sagt umulig, men det stopper ikke meg og mange andre fra å prøve. Min spådom får nok ikke i nærheten av 100% treffprosent, men jeg håper at du som leser blir mer opplyst om mesterskapet og lagene som deltar. Kos deg!

Jeg vil først starte med å gå gjennom gruppene A og B, og spå hvordan gruppespillet her vil utfolde seg. Praktisk info: mesterskapet er delt opp i to bolker hvor gruppene A-D møtes i sluttspillet, mens gruppene E-H møtes. Det beste laget fra A-D gruppene møter det beste laget i E-H gruppene i finalen i mesterskapet. På grunn av dette kan man faktisk spå hvem som møter hvem i sluttspillet lenge før gruppespillet er startet. I Champions League for eksempel ville ikke dette vært mulig da trekningene av sluttspillet er tilfeldig, og ikke fastsatt på forhånd. Dette gjør dermed at man kan spå hvilke to lag som møtes i finalen.

 


 

Gruppe A (Russland – Saudi Arabia – Egypt – Uruguay)

 

1. Plass – Uruguay (Sør-Amerika) 

Trener: Oscar Tabarez

Profil: Luis Suarez

Formasjon: 4-4-2

Kvalifikasjon: CONMEBOLs nr. 2

Beste VM-resultat: Vinner (1930/1950)

Uruguay begynner å se ut som et stabilt bra landslag etter sterke prestasjoner i både 2010 og 2014 VM. Lagets to største stjerner, Luis Suarez og Edinson Cavani, holder fremdeles koken på topp for søramerikanerne og blir veldig viktig om Uruguay skal ta nye steg fra 16-delsfinale tapet i Brasil i 2014. Atletico Madrids Diego Godin i midtforsvaret har tatt nye steg siden den gang, og er blitt en virkelig bauta i et forholdsvis svakt forsvar. Skal Uruguay hevde seg i dette mesterskapet må han ta på seg lederrollen der bak, for forsvarsspillerne rundt han holder ikke samme standard. Midtbanen er en ganske ukjent lagdel for oss nordmenn hvor Carlos Sanchez, som til daglig spiller i Mexico, er den største stjernen. Uruguay tar 1. plassen i gruppen fordi laget har store stjerner, en erfaren trener som har trent laget i over ti år og spillerne er veldig godt samspilt. Det passer også Uruguay bra at gruppe A ikke er den sterkeste gruppen i dette mesterskapet. Andre kjente spillere på Uruguay-laget er keeper Fernando Muslera, midtstopper Jose Gimenez og Porto-backen Maxi Pereira.

 

2. Plass – Egypt (Afrika) 

Trener: Hector Cuper

Profil: Mohamed Salah

Formasjon: 4-2-3-1

Kvalifikasjon: CAFs Gruppe E vinner

Beste VM-resultat: Gruppespill (1934/1990)

Egypterne deltar i sitt første verdensmesterskap siden 1990 og håper å nå lenger enn de noen gang har gjort tidligere, og det har de god mulighet til å gjøre! Egypt har vært i en dyp dal i l VM-sammenheng de siste årene, men har i 2018 virkelig fått et bra lag på beina med argentineren Hector Cuper i managerstolen. Cuper har vært landslagssjef for Egypt siden 2015 og kom på 2. plass med laget i Afrikamesterskapet i 2017. Den absolutt største stjernen i laget til argentineren er Mohamed Salah, og taktikken vil nok bli å gjøre han så god som mulig i Russland. Laget inneholder også en god miks av  spillere som spiller i den nasjonale ligaen i Egypt, og stjerner som spiller i europeiske ligaer. Egypt er gode på offensivt og defensivt. Spillere som Stokes Ramadan Sobhi og Bragas Hassan i en trio sammen med nevnte Salah vil nok slå godt fra seg i gruppe A mot svake lag. Mer defensive anlagte spillere som Mohamed Elneny, El Mohammady og Ahmed Hegazi spiller alle i Premier League og holder et bra nivå på et sterkt Egypt lag. Det er tydelige svakheter i dette laget også, men i forhold til kvaliteten i denne gruppen vil nok dette laget ta seg greit videre sammen med Uruguay.

 

3. Plass – Russland (Europa)

Trener: Stanislav Tsjertsjesov

Profil: Fyodor Smolov

Formasjon: 5-3-2

Kvalifikasjon: Vertsnasjon

Beste VM-resultat: Fjerdeplass (1966)

Vertsnasjonen Russland håper nok å lage en folkefest som ender i avansement fra gruppespillet, men spillermaterialet spiller ikke på lag i 2018. Laget spilte sin siste betydelige kamp i fjor sommer, der de gikk på hodet ut av Confederations Cup i gruppe med blant annet Mexico og Portugal. En 65. plass på FIFA-rankingen lukter det ikke avansement av heller, men det er positive punkter i den russiske troppen også. De fleste spillerne Russland kommer til å ha i troppen sin kommer fra den russiske Premier League, som er den sjette sterkeste ligaen i Europa. Spissene og keeperplass er de absolutt de sterkeste leddene i laget. CSKA-Moskva legenden Igor Akinfeev skal være burvokter, mens stjernespillerne Aleksandr Kokorin og Fyodor Smolov skal score målene. I tillegg har de evigunge Alan Dzagoev på midtbanen og ringreven Zhirkov på kant. Å være vertsnasjon er heller ikke noe å undervurdere. Sør-Afrika er den eneste vertsnasjonen siden 1990 som ikke har klart å avansere fra gruppespillet, så denne statistikken spiller i fordel Russland. Når man ser på faktorer med negativt fortegn har Russland en aldrende tropp uten særlig x-faktor. Laget har ikke en superstjerne i troppen som Egypt og Uruguay har, og spillerne i troppen har tidligere vist at dette laget ikke er godt nok i et så stort mesterskap. Tidene med Arshavin og Kerzhakov er forbi og dette verdensmesterskapet kommer for tidlig for et Russland som må gjennom et generasjonsskifte de neste årene.

 

4. Plass – Saudi-Arabia (Asia)

Trener: Juan Antonio Pizzi

Profil: Nawaf Al-Abed

Formasjon: 4-2-3-1

Kvalifikasjon: AFCs gruppe B andreplass

Beste VM-resultat: Åttendelsfinale (1994)

Et av fire lag fra Asia som har kvalifisert seg for VM i 2018. Spørsmålet er hvor gode de asiatiske lagene er i forhold til konkurrentene. Saudi-Arabia anno 2018 ser ut som et av de antatt svakere lagene i mesterskapet, men det vet de nok godt selv også. Laget tok seg videre med et nødskrik fra den asiatiske kvalifikasjonen. Det oser ikke akkurat profiler i dette Saudi-Arabia laget, men en typisk rask kantspiller kan man absolutt finne. Deres beste spiller Nawaf Al-Abed er en rask ving, som også scorer en del mål. Skal Saudi-Arabia har ha noe sjanse for å gå videre fra denne gruppen må han og flere virkelig gå over evne. De fleste spillerne på laget spiller i hjemlig liga, noe som ikke er et positivt tegn. Profilene i dette laget er nevnte Al-Abed, spissen Al-Shamrani og midtbanespiller Al-Shalhoub. Sistnevnte er blitt hele 37 år, og har hele 117 kamper for Saudi-Arabias landslag. Den største profilen i laget kan man overraskende nok finne på benken. Landslagstrener Juan Antonio Pizzi tok over landslaget så sent som i 2017. Han har tidligere vunnet Copa America med Chile og tok samme laget til finalen i Confederations Cup så sent som i sommeren 2017. Uansett hva argentineren Pizzi kan få til med dette laget tror jeg spillermaterialet er for dårlig og derfor blir nok Saudi-Arabia tabelljumbo i denne gruppen.

 

  1. Uruguay

  2. Egypt

  3. Russland

  4. Saudi Arabia

 


 

Gruppe B (Portugal – Spania – Marokko – Iran)

 

1. Plass – Spania (Europa)

Trener: Julen Lopetegui

Profil: Sergio Ramos

Formasjon: 4-3-3

Kvalifikasjon: UEFAs gruppe G vinner

Beste VM-resultat: Vinner (2010)

De spanske herrene fra Sør-Europa er igjen klar for et Fotball-VM og er ute etter å kopiere 2010 bragden i Sør-Afrika. Alle vet hva Spania står for og hvor gode spillere laget innehar. Etter et veldig skuffende mesterskap i 2014 er spanjolene veldig motivert til å slå kraftig tilbake og gjenvinne pokalen. De siste årene har laget gått gjennom en ganske stor fornying av laget. Spillere som Xavi, Alonso og Torres er byttet ut med Isco, Koke og Callejon. Det ”nye” spanske laget røk tidlig ut av EM 2016, men spillerne har utviklet seg ytterligere siden den gang. Et slikt spillermateriell som Spania har hatt de siste årene kan de fleste land bare drømme om, men kravene kommer også deretter. Dette laget bør ta 1. plassen i denne gruppen uten store problemer, selv om rivalene Portugal kan lage problemer. Spanjolene stiller i en karakteristisk 4-3-3 formasjon hvor ballbesittelse er i fokus. Ansettelsen av Julen Lopetegui viser at den ballbesittende taktikken som Spania har blitt kjent for de siste årene vil fortsette også i 2018 VM. Treneren har tidligere trent Spania U19, U20 og U21. Legender som Sergio Ramos, Andres Iniesta og David Silva gjør at erfaringen fremdeles er stor i et ganske ungt spansk lag. Denne gruppen bør Spania ta seg av greit.

 

2. Plass – Portugal (Europa)

Trener: Fernando Santos

Stjernespiller: Cristiano Ronaldo

Formasjon: 4-4-2

Kvalifikasjon: UEFAs gruppe B vinner

Beste VM-resultat: Tredjeplass (1966)

Europamesterne Portugal svever på en rosa sky for øyeblikket. Laget har mange spennende talenter på vei opp, stjernespillere i beste alder og vant EM i 2016. Trener Fernando Santos har virkelig gjort gull av gråstein på det portugisiske landslaget. Før portugiseren tok over før EM i 2016 lå laget nede med brukket rygg. Portugiserne røk tidlig ut av VM i 2014 og røk ut mot rivalene Spania i EM 2012. Nå skal Portugal revansjere seg. Et lag mange hadde avskrevet for et par år siden har nå mulighet til å bli både europamestere og verdensmestere på samme tidspunkt. Mye av dette kan man også takke verdens beste fotballspiller Cristiano Ronaldo for. Kaptein med stor K og en forferdelig god fotballspiller. Har både flest mål fort Portugal og flest kamper gjennom historien, og fortjener virkelig et verdensmesterskap for å krone en fantastisk karriere. Portugal har et veldig godt og kompakt lag med store stjerner i det offensive leddet. Bernardo Silva, Andre Silva og Goncalo Guedes  sammen med Ronaldo kan filleriste et hvert lag som skal til Russland. Det store spørsmålet i denne troppen er et aldrende forsvar hvor Pepe og Bruno Alves fremdeles har store roller i laget. Et lag som Spania vil nok spille seg gjennom dette Portugal laget, men om alt klaffer kan portugiserne nå langt. Portugal bør være fornøyd med å bli nr. 2 i denne gruppen, for så å ta sluttspillet med storm.

 

3. Plass – Marokko (Afrika)

Trener: Herve Rennard

Profil: Hakim Ziyech

Formasjon: 4-3-3

Kvalifikasjon: CAFs Gruppe C vinner

Beste VM-resultat: Åttedelsfinale (1986)

Litt nord for Portugal og Spania geografisk sett, på andre siden av inngangen til Middelhavet, finner vi det afrikanske landet Marokko. Et land man kanskje forventet skulle være en stormakt  i afrikansk fotball, men som deltar i sitt første VM siden 1998. De siste tiårene har Marokko mistet veldig mange gode spillere til Frankrike, som tidligere har eid Marokko. De siste årene har det marokkanske fotballforbundet jobbet med å overtale talenter til å velge dem fremfor Frankrike, noe som har resultert i et etterlengtet Verdensmesterskap. Franskmannen Herve Rennard skal lede laget i Russland. Han har tidligere ledet lag som Zambia, Elfenbenskysten og sist Lille i Frankrike. Det afrikanske laget har en god miks mellom spillere med masse erfaring og uprøvde spillere. Den mest kjente spilleren på laget er utvilsomt Juventus-spiller Mehdi Benatia som spiller i midtforsvaret. Fremover på banen finner vi Ajax-yndlingen Hakim Ziyech som blir jaktet på at større klubber, Southampton spiller Sofiane Boufal og Galatasaray spiller Younes Belhanda. Laget har utvilsomt kvaliteter og mange gode enkeltspillere. Klarer Rennard å sette disse spillerne sammen som et lag kan de gjøre mitt tips til skamme. Det største problemet til Marokko er hvem som skal score målene for dem. Toppscoreren for øyeblikket er Youssef El-Arabi, som har scoret 15 mål på 41 kamper. Et av de sterkeste lagene fra Afrika i 2018 VM, men i gruppe med Spania og Portugal har mest sannsynlig ikke en sjanse.

 

4. Plass – Iran (Asia)

Trener: Carlos Quieroz

Profil: Ashkan Dejagah

Formasjon: 4-3-3

Kvalifikasjon: AFCs gruppe A vinner

Beste VM-resultat: Gruppespill (1978 – 1998 – 2006 – 2014)

Iran overrasket alle når de kvalifiserte seg til VM i 2014, men nå viser iranerne at det ikke var en tilfeldighet. Tidligere Sir Alex Ferguson assistent og Real Madrid trener Carlos Quieroz tok over roret i 2011 og har nå tatt Iran til to strake Verdensmesterskap for første gang i historien. Portugiseren har hatt syv år på å utvikle dette laget, og har virkelig gjort Iran til et av de beste asiatiske landene. Gjennom alle syv årene har Quieroz hatt Ashkan Dejagah som hjelp på midtbanen. Kapteinen er virkelig blitt en legende i Iran, og håper å gi folket et godt mesterskap før han slutter på landslaget. Den største stjernen på laget for øyeblikket er spissen Sardar Azmoun, som til daglig spiller i Rubin Kazan. Spissen har vært i fantastisk form for landslaget det siste året og har per nå scoret 22 mål på 30 kamper for iranerne. Han må holde seg skadefri om Iran skal ha noe sjanse for å komme seg videre fra gruppespillet. Quieroz har stablet et bra lag på beina, men Iran vil aldri ha et fotballag som Portugal og Spania. Laget holder et for lavt nivå, hvor de fleste spiller i hjemlig liga i Asia. Å tukte Marokko for 3. plassen kan være mulig, men at dette laget ender over Spania eller Portugal klarer jeg ikke å se i noen scenarioer. Iran bør være fornøyd med alt annet enn en jumboplass, selv om Quieroz har gjort en fenomenal jobb.

 

  1. Spania

  2. Portugal

  3. Marokko

  4. Iran

 


 

Del 2: http://www.fotballblogg1.com/vm-i-russland-2018-den-ultimate-vm-guiden-del-25/

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!