En av sommerens aller heteste overgangsobjekter er uten tvil Juventus sin franske juvel, Paul Pogba. I en alder av kun 22år regnes han allerede som en av verdens beste spillere i sin sentrale midtbaneposisjon. Hvem er egentlig denne Paul fra Frankrike? Det skal jeg prøve å gi en liten presentasjon på nedenfor. 

Fakta:

  • Fullt navn: Paul Labile Pogba
  • Født: 15 mars 1993(22 år)
  • Nasjonalitet: Fransk
  • Høyde: 188cm
  • A-landskamper(mål): 22(5)

 

Oppvekst:

Paul Pogba er født og oppvokst i den lille franske byen Lagny-sur-Mane som er en forstad til hovedstaden Paris. Pogba har foreldre som begge er fra Ghana. Paul har to eldre tvillingbrødre som begge spiller fotball. Den mest kjente, Florentin, spiller for det franske topplaget Saint-Etienne. Den andre broren heter Mathias Pogba, han spiller for Crawley Town i League One i England. Paul begynte å spille fotball som barn. Da han var 6 år signerte han for en lokal klubb kalt US Roissy-en-Brie. Han ble i den klubben til han var 13 år. Etter oppholdet i Roissy-en-Brie gikk ferden videre til US Torcy hvor Paul spilte en sesong som kaptein på u-13 laget. Når Paul var 14år fikk han sin første profesjonelle kontrakt for den franske klubben Le Havre. Paul Pogba ble også her gjort til kaptein, i sesongen 08/09 var Paul kaptein på u-16 laget som havnet på en sterk andreplass i den nasjonale u-16 ligaen.

Aldersbestemte landslag for Frankrike

Paul Pogba har spilt for alle de ulike u-landslagene for Frankrike. I sin internasjonale debut for u-16 laget, ble han også gjort til kaptein. Paul Pogba fikk en seks måneders karantene fra Frankrike, grunnen var at han brøt kontrakten sin med Le Havre da han dro videre til Manchester United. Da Paul igjen fikk spille for Frankrike, denne gangen for u-17, var han ikke lengre kaptein. Han deltok i u-17 EM i 2010 etter karantenen, Frankrike endte opp med å tape 2-1 mot England i semifinalen hvor Paul scoret Frankrikes mål. Paul Pogba sitt store høydepunkt for aldersbestemte landslag kom sommeren 2013 i Tyrkia. Frankrike sitt u-20 lag skulle da delta i u-20 VM med Paul Pogba som kaptein. Frankrike endte opp med å vinne sitt aller første u-20 Verdensmesterskap med Paul Pogba som kaptein, Paul ble også kåret til turneringens beste spiller.

(Paul Pogba med beviset på at han var u-20 VMs beste spiller)
(Paul Pogba med beviset på at han var u-20 VMs beste spiller)

Paul Pogba i Manchester United 

I juli 2009 bestemte Paul seg for å forlate akademiet i Le Havre for å bli en del av Manchester Uniteds ungdomssakademi. Dette ble en kontroversiell overgang, som blandt annet førte til utestengelsen fra det franske u-landslaget. Overgangen ble tilslutt gjennomført noe som førte til at Paul Pogba ble Manchester United spiller. Overgangen ble gjennomført først i oktober 2009. Hans første sesong før Uniteds u-18 lag ble en suksess, han stod til slutt oppført med 7 mål på 21 kamper. Neste sesong fortsatte Paul for Uniteds u-18 lag, det laget endte til slutt opp med å vinne den prestisjetunge FA Youth Cup. Paul Pogba spilte begge semifinalene mot Chelsea og leverte ett mål og en assist, Paul spilte også begge finalekampene mot Sheffield United. Neste sesong 2011/12 ble Paul flyttet opp til reservelaget, før denne sesongen uttalte også Sir Alex at han skulle prøve ut Paul på første laget. Paul Pogba endte 11/12 sesongen med to innhopp i Fa Cupen, ett innhopp i Europa League og ett innhopp i Premier League. Det var også på tampen av denne sesongen en annen navn med Paul gjorde comeback for Manchester United. Paul Scholes ble hentet inn igjen i varmen av Sir Alex, da United fikk noen skader på sine midtbanespillere. Denne avgjørelsen skulle få konsekvenser for Pogbas videre United karriere.

<> at Old Trafford on May 23, 2011 in Manchester, England.
(Paul Pogba feirer FA Youth Cup med blandt annet Tyler Blackett)

Veien videre til Italia og Juventus

Paul Pogba sin kontrakt i Manchester United gikk ut ved slutten av 11/12 sesongen. Pogba følte ikke han ble satset på i Manchester, og da den 37 år gamle Paul Scholes ble hentet inn fra sin sofatilværelse så tenkte Pogba at han måtte komme seg videre. Paul Pogba valgte da å avslå United sitt tilbud om ny kontrakt. Pogba signerte heller en kontrakt med Juventus, og den 3 august 2012 ble overgangen offentliggjort. Etter at Paul Pogba kom til Juventus har han aldri sett seg tilbake, han var en suksess fra dag en. I Juventus fikk Paul kallenavnet «Il Polpo Paul» som betyr blekkspruten Paul, som refererer til Pauls lange ben som fører til at han har en enorm rekkevidde, løpskraft og taklingsstyrke. Paul Pogba har nettopp avsluttet sin tredje sesong i Italia. Det har resultert i tre ligatittler og en cuptittel. Han har på sine tre sesonger startet 74 kamper i den italienske serien og produsert 20 mål, hvorav noen av de har vært noen fantastiske langskudd. Høydepunktet i Juventus karrieren kommer dog den 6 juni i Berlin. Da skal Juventus, med høyst sannsynlig Paul Pogba fra start, møte Barcelona i finalen av Champions League.

Det franske a-landslaget

Den 22 mars 2013 fikk Paul Pogba sin landslags debut i en kvalifiseringskamp til VM mot Georgia. Paul Pogba var også en del av den franske landslagstroppen som reiste til Brasil i 2014. Paul fikk fire starter, ett innhopp og ett mål i turneringen. Han startet kvartfinalen mot Tyskland, den tapte Frankrike 1-0 og røyk dermed ut av turneringen. Paul Pogba klarte å bemerke seg såpass at han stakk av med prisen «VMs beste unge spiller». Totalt har Paul 22 landskamper og 5 mål for «Les Bleus».

Hva nå for Paul Pogba?

Ryktene rundt Paul Pogba har allerde pågått lenge. Noen snakker om en retur til Manchester United. Noen nevner en retur til Frankrike og Paris Saint German. Real Madrid er selvfølgelig også nevnt. Noen sier at Zidane, som er trener for Castilla, er satt på jobben for å overtale Pogba til å komme til Madrid. Paul Pogba blir uansett ingen billig mann, det snakkes allerede om astronomiske summer for Pogba. Jeg leste ett rykte idag som kan tilsi at Pogba skal røre på seg i sommer, det er nemlig at Khedira nærmer seg en Juventus overgang. Med Khedira til Juventus, så kan det virke som at Juventus ledelsen er klar til å selge Pogba videre. Dette er nok uansett en overganssaga som kommer til å pågå en stund, det er bare å følge med!

SHARE
Previous articlePremier League 2014/2015: A – Å
Next articleDagens morsomme bilde
Marcus Haukland
Marcus Haukland. 22 år fra Mo i Rana. Sitter på en bachelor i Økonomi, og studerer til Siviløkonomi på Nord Universitet. Jeg har en enorm interesse for fotball og da spesielt Premier League. Twitter: @marcushauk

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!