Å være trener/manager er en risikofylt jobb, i forhold til at den er mye mer resultatorientert enn noen annen jobb i næringslivet. Veien fra ’himmelen’ til ’hellvete’ er veldig kort og når du får melding gjennom media at styret gir deg ’den fulle tillit’ betyr det at du er i ferd med å få sparken med mindre du omvender paven til en ny religion.

Å se en manager som sitter ut kontrakten sin er en svært sjelden begivenhet. Vi så det nå sist sesong med Harald Aabrekk i Songdal, men dette tilhører en så liten prosent av alle ansettelser at det å ha år i kontakten nesten betegnes som en morsomhet.

Vanligvis ser du kontrakter bli avsluttet slik

 • Sparket – Nok den mest normale måten å avslutte en trener/managerjobb på. Veldig synd i manageren som får fallskjerm og etterlønn i 2 år.
 • Sparket opp/ned – Denne ser man ikke så ofte, men likevel grei å ta med. Overlatt til ’en annen rolle i klubben’ er en fin måte å unngå fallskjerm på.
 • Slutter – Heller ikke så ofte du ser, og også en fin måte å få treneren ut uten fallskjerm. Kan være noe langvarig å få til.
 • Kjøpt – Hentet til ny klubb, gjerne av ’større’ kaliber for så å havne i 1 kategori igjen.

Jeg vil nå vurdere de trenerne jeg mener sitter dårligst til i tippeligaen, og da tenker jeg på kategorien som risikerer å bli sparket. (i nummeret rekkefølge)

Bekymret åge
 1. Åge Hareide – Viking
  Jeg tror at Åge sitter VELDIG løst om dagen. Etter flere år så har han ikke utrettet stort, og fansen ser ikke noe klar framgang i det han holder på med. Har fått kjøpe en del spillere som ikke har slått til. Jeg tror Åge ryker i løpet av sommeren i år. Eneste som kan redde Åge er at klubben plutselig snur trenden og blir ett topp-4 lag. Lite trolig med det de har prestert så langt i år.
 2. Magnus Haglund, Lillestrøm
  Lillestrøm treneren som tok over Lillestrøm før sesongen har fått penger tilgjengelig til å kjøpe spillere, men ikke klart å overbevise supporterne. Sist nå med tap mot Stabæk som ikke vinner mot NOEN! Styre har allerede vært ute å gitt beskjed om at han har ’deres fulle tillit’ som vanligvis betyr begynnelsen på slutten.
 3. Trond Amundsen, Fredrikstad
  Trond tok over etter Tom Freddy Aune som trakk seg. Jeg tror at Trond kommer til å bli offer for sparke opp/ned kategorien hvis ikke Fredrikstad snur det de er inne i nå. Klubben ligger på nest siste, og direkte nedrykk. Ligger de der når vi kommer utover høsten vil klubben foreta seg noe drastisk.
 4. Jan Jönsson – Rosenborg
  Jan ble hentet til Norges beste klubb, fra en klubb som kanskje overpresterte på veldig små midler. Med mye midler mellom hendene har ikke Jan Jönsson klart å leve opp til forventningene, og ligger ikke Rosenborg an til gull i år når vi går inn i høstdelen av sesongen tror jeg han må pakke kofferten sin å dra.
 5. Martin Andresen – Vålerengen
  Mange har mistet tiltro til Martin sitt prosjekt, som ble vingeklippet etter første sesong pga manglende resultater og manglende økonomi. Martin har fått tid på seg uten å ha utrettet de som supporterene hadde drømt om (ledene i landet, chamions league, ledende i Europa..)
 6. Rune Skarsfjord – Brann
  Brann er en klubb med mye tradisjon og panikkartige tilstander hver gang Brann nærmer seg nedrykkstreken. Så lenge Rune holder Brann unna nedrykkstreken tror jeg at han beholder jobben, selv om supporterene allerede har begynt å murre. Stein på stein er vanskelig i en by som Bergen.
 7. Jonas Olson – Songdal
  Jonas tok over etter Harald Aabrekk. Der Aabrekk prøvde å drepe publikumsinteressen med å kjede publikum i hjel, har Olson tatt en mer publikumsvennlig tilnærming til fotballen. Dette resulterte i at de første lagene som møtte Songdal i år fikk kjempesjokk og tapte så det sang. Nå har hverdagen innhentet saftkokerene og hvis ikke Songdal klarer å klatre høyere på tabellen tror jeg ikke Olson sitter mer enn ut sesongen.

Disse sitter trygt:

 • Petter Belsvik – Stabæk
  Stabæk har allerede innsett at de lever på lånt tid og Adeccoligaen venter neste år. De vil derfor ikke bruke penger de ikke har på å sparke en trener for en skjebne som allerede er bestemt. Å redde titanic fra å synke er nok lettere enn å redde Stabæk fra å overleve i tippeligaen. Hvis ikke Petter presterer neste sesong i Adeccoligaen så tror jeg at han kan leve svært farlig.
 • Ronny Deila – Strømsgodet
  Den karismatiske treneren og tidligere spilleren har skapt ett topplag av gråstein. Kudos til han for det. Strømsgodet har lite press på seg til å prestere selv om man fort blir vant til gode tider, og derfor sitter Ronny trygt selv om han skulle havne nedover på tablellen.
 • Ole Gunnar Solskjær – Molde
  OGS sitter trygt så lenge Molde presterer. Og det gjør de under de forholdene de har i Molde. OGS blir ’kjøpt’ til England neste år.
 • Jostein Grindhaug – Haugesund
  Mr Haugesund himself har skapt ett topplag av gråstein. Selv om han har mistet spillere undervei så produserer han nye ’stjerner’. Haugesund har ikke mye forventninger rundt seg, og selv om Haugesund havner nedover på tabellen er det ingen krise for treneren.
 • Per-Mathias Høgmo – Tromsø
  Høgmo sitter trygt så lenge Tromsø presterer sånn noenlunde. Tromsø har vært bortskjemt de siste årene med mange gode plasseringer helt i det øverste sjiktet, så man skal ikke så veldig langt nedover på tabellen før man begynner å snakke over reinsdyrryggene. Men Tromsø presterer på hjemmebane og det holder for den lokale mannen.
 • Dag Eilev Fagermo
  Odd treneren er som fast inventar på Skagerak arena. Små midler, lite forventinger gjør at DEF sitter i flere år framover.
 • Leif Gunnar Smerud – Hønefoss
  Etter opprykk i fjor, sitter suksessen så sikkert i hode at Smerud er sikker ut denne sesongen uansett.
 • Asle Andersen – Sandens Ulf
  Etter opprykk i fjor, sitter suksessen så sikkert i hode at Asle Andersen er sikker ut denne sesongen uansett. Jeg kopierte ikke denne teksten fra personen over.
 • Kjetil Rekdal – Aalesund
  Treneren som alle elsker å hate. Aalesund har lite forventinger og lite midler, så her kan trener gjøre mye krumspring før han må ta hatten sin å gå. Sitter i mange år framover.

Sånn, nå gjenstår det å se om mine spådommer er sanne!