Som kjent solgte NFF rettighetene til Norsk tippeliga, uten å legge det ut på anbud, til Canal+. Der TV2 hadde vært med å bygge opp merkenavnet Tippeligaen, fikk de en dolk i ryggen da de ikke engang fikk være med å by på rettighetene. Nå har Tv2 svart, ved å gå ”all-inn” på Engelsk fotball..

Tv2 satset tungt på Tippeligaen når de kjøpte rettighetene til å sende. De bygget merkenavnet, og er kanskje også skyld i tippeligaens store nedtur som startet for ett par år siden. Kanskje bygget de opp navnet for mye på ett luftslott, uten at det var innhold nok i norsk fotball til å støtte oppom dette. Uansett ble rettighetene solgt bak TV2 sin rygg, til mindre attraktive Canal+. Dermed startet også TV2 sin nedbygging av det produktet de hadde vært med å bygge opp, og satset naturligvis mindre på tippeligaen og dekningen derfra. Til neste år vil Tippeligaen være nesten borte fra Tv2 sine skjermer, og kanskje fra mange Nordmenns fotballdose. For det er ikke til å stikke under en stol at Canal+ har mindre seertall, mindre rekkevidde og seertallene for Tippeligaen på tv kommer til å synke.

Nå kan dette og slå begge veier, selv om jeg har mest tro på det negative. Enten kan det at norsk tippeliga gjøre at folk går mer på fotballarenaene, fordi dekningen ikke er like god. Eller så vil interessen for norsk toppfotball synke enda lavere, noe som vil gjøre produktet Tippeligaen enda mindre attraktivt for både sponsorer og ved eventuelt ny tv-avtale.

Det er også spørsmål hva som kommer til å skje med NFFs holdninger til utenlandske spillselskaper. Som kjent har Norsk Tipping monopol på dette i Norge, og NFF har tidligere vist sterke meninger om både personer og lag som har tilknyttet seg utenlandske spilleselskaper. F.eks ble vår landslagstrener Drillo bedt om å velge mellom NFF og Expekt. Ved Canal+ sitt inntog i norsk tvfotball, vil plutselig utenlandske spillselskap bli en del av sendingen ved norsk Tippeliga, noe NFF ved fult overlegg både viste og godtok når de signerte avtale med Canal+. Dette har skapt sterke reaksjoner, blant annet hos norsk tipping som vurderte å trekke seg fra avtale med NFF.

I tillegg har flere reklamekonsulenter uttalt seg at mindre tv tid for lagene, betyr mindre i sponsorpenger for lagene. Naturlig nok, når produktet blir mindre profilert og merke blir mindre synlig.

I går sikret Tv2 seg rettighetene til all engelsk fotball i ett år fram, med opsjon på 5 år til. Dermed vil Tv2 satse alle sine fotballkroner på engelsk fotball, og ikke delt på engelsk/norsk. Tv2’s Fin Gnatt skrev så fint på twitter:

  • Kjetil Siem sa i studio hos meg at han mislikte TV 2s sterke satsing på engelsk fotball. For den entusiasmen burde vært retta mot Tippeliga.  
  • Men her snakker vi aksjon-reaksjon. TV 2 blei tvunget til å gå all in på engelsk da NFF dolket oss i ryggen på Tippeligaen.

Så NFF har seg selv å takke, skyte seg selv i foten. Kjetil Siem uttalte selv i tv2 studio at han mislikte avtalen med canal+, og hvordan denne hadde kommet fram. Så for norsk fotball sin del, håper jeg og at NFF ignorer den korte gevinsten ett salg til mindre attraktive tv selskaper, peiser over til NRK for å skape nytt produkt og ny entusiasme om norsk fotball. Husk at NFF tar prosenter av billettinntektene på arenaene rundt om kring..