Brasil 2014

VM i fotball 2014 er det 20. verdensmesterskapet i fotball, og avholdes i Brasil fra 12. juni til 13. juli i 2014. Finalen skal spilles på fotballstadionet Maracanã.

www.cdn.tv2.no
VM i 2014 er andre gang Brasil avholder et VM. Første gang var i 1950, og Brasil blir dermed det femte landet som har avholdt VM to ganger, etter Mexico, Italia, Frankrike og Tyskland.

Tildeling av mesterskapet

FIFA hadde på forhånd bestemt at mesterskapet skulle avholdes i Sør-Amerika, og den 30. oktober 2007 ble vertsnasjonen offentliggjort. Brasil var eneste søker fra Sør-Amerika, og FIFA vedtok samme dag som annonseringen at roteringen mellom kontinenter skulle stoppes fra og med søknadsprosessen til VM 2018, for å få mer konkurranse. I 2009 ble det også klart at Sommer-OL 2016 skal arrangeres i Rio de Janeiro. Dermed følger Brasil samme mønster som USA 20 år tidligere, hvor man er vert for Sommer-OL to år etter å ha arrangert Fotball-VM, de to største internasjonale idrettsarrangementene i verden.

Kvalifisering

Brasil var automatisk kvalifisert som vertsland, alle andre land – inkludert regjerende verdensmester Spania – måtte gjennom en kvalifiseringrunde, som i enkelte deler av verden startet allerede i 2011. Bosnia ble eneste debutant, mens Belgia gjorde et sterkt comeback etter noen år på sidelinjen ved å vinne sin kvalifiseringsgruppe klart. Sett med nordiske øyne ble kvalifiseringen en skuffelse: for første gang siden 1982 ble det et VM- eller EM-sluttspill uten nordisk deltakelse, på tross av at Sverige, Danmark og Island kom på 2. plass i sine kvalifiseringsgrupper.
I Sør-Amerika skjedde det noen klare endringer siden forrige VM: Paraguay, som gjorde det sterkt i forrige VM, havnet på sisteplass i kvalifiseringen, mens Colombia, som ikke hadde vært i VM siden 1998, igjen hadde fått et sterkt lag og ble gruppetoer. Uruguay, som kom på 4. plass i forrige VM, måtte på sin side gjennom play-off for å kvalifisere seg. Dette var den fjerde VM-kvalifiseringen på rad hvor Uruguay spilte play-off. Her vant de en klar seier og ble med det det siste av de 32 lagene som ble klare for VM.

Kamper

Kampoppsettet ble annonsert i FIFAs hovedkvarter 20. oktober 2011.[1] Åpningskampen spilles 12. juni i São Paulo, klokka 17.00 lokal tid (22.00 norsk tid). Gruppespillkampene vil bli spilt klokken 13.00, 16.00, 17.00, 18.00 og 19.00 lokal tid, mens sluttspillskampene vil gå 13.00 og 17.00 lokal tid. Semifinalene blir spilt 17.00, mens finalen 13. juli går 16.00 lokal tid.
Siden det er vintertid i Brasil og sommertid i Norge, vil det være fem timers tidsforskjell. I byene Cuiabá og Manaus er det seks timers tidsforskjell. I disse to byene er avspark en time før.

Gruppespill

I gruppespillet blir de 32 lagene delt inn i 8 grupper á 4 lag i hver gruppe. Hver gruppe konkurrerer da i round robin, der lagene som avslutter på første- og andreplass i hver gruppe går videre til sluttspillet.
For VM bruker FIFA følgende kriterier for å avgjøre rekkefølgen mellom lagene:

  1.     Høyest antall poeng.
  2.     Høyeste målforskjell.
  3.     Høyest antall scoret mål.
  4.     Innbyrdes oppgjør.
  5.     Loddtrekning.

 

Kringkasting

De norske rettighetene til fotball-VM deles mellom NRK og TV2. I Sverige deles rettighetene mellom SVT og TV4, mens DR og TV2 har rettighetene i Danmark.

 

Kilde: wikipedia