Da er tippeligaen over for i år, og vi oppsummerer året som gikk med en skikkelig A-Å oppsummering!

molde

Andresesongen er vanskelig, det fikk Strømsgodset erfare. Med de taklet det egentlig ganske greit, og havnet på 4 plass, selv etter å ha mistet mangeårig trener Ronny Deila til det store utland. I tillegg mistet de spillere fra fjorårets gulllag.

Brann er nok den største skuffelsen i årets tippeliga. En trener som uttalte at dette laget fort kunne være med i medaljekampen i 2014, endte opp med å kjempe mot veggen hele sesongen. De klarte med nød og neppe å unngå direkte nedrykk, og skal ut i kvalifisering mot ett sultent og samkjørt 1 divisjonslag. Kun perioder med god fotball reddet Brann denne sesongen. Men om det er nok, får vi vite innen november er ferdig..

Stefan Johansen gikk til Celtic
Stefan Johansen gikk til Celtic

Celtic spiller Stefan Johansen vant årets gullball som årets spiller i Tippeligaen. Dette er en prisutdeling i regi av Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball, samt rettighetsholderne TV 2 og C More, der de beste spillere i 2014 kåres.

Du vet du har fordelt målscorerene jevnt, når du har to som har flere assist enn noen har mål i klubben. For assistkongen denne sesongen ble lillestrøms Bjørn Helge Riise med 10 assist, tett fulgt av lagkompis Petter Vaagan Moen med 9 assist. Pálmi Rafn Pálmason scoret forøvrig 9 mål, og mestscorende hos Lillestrøm.

Eneste spilleren som klarte å pådra seg 2 røde kort i sesongen, er Sandnes Ulf sin Aksel Berget Skjølsvik. Kaktus i posten!

Fra helt til helt ødelagt kan man si om Erik Huseklepp. Fra å være en dominerende spiller i Tippeligaen, men en fart som de fleste misunnet, og med klippekort på landslaget, har «Puseklepp» blitt en overbetalt middelmådighet med vanskeligheter å forsere 1 mann. 3 mål på 30 kamper forteller det meste..

brannGodt besøkt var Rosenborg og Brann sine kamper, selv om de lå i hver sin ende av tabellen. Rbk med en snitt på 10 777 både hjemme og borte, mens bare hjemme hadde de ett snitt på 13 915. Nestemann på listen er Brann med totalt 9 543 i snitt både hjemme og borte, og 11 991 i snitt på hjemmekampene.

Hele 9 spillere spilte samtlige 30 kamper denne sesongen, på en eller annen måte (Fra start eller som innbytter). Disse 9 er Papa Alioune Ndiaye, Simon Andreas Larsen, Hannes Thor Halldórsson, Abdurahim Laajab, Steffen Hagen, Joakim Våge Nilsen, Thomas Grøgaard, Sten Grytebust, Arnold Origi.

Innbytterkongen denne sesongen var uten tvil Stabæk sin Stian Sortevik. Hele 19 av 21 kamper denne gutten var innvolvert i, kom han inn fra benken. Nestemann på listen er forøvrig Tommy Høiland som kun fikk starte 4 av de 22 kampene han var innpå banen i løpet av sesongen.

Jone Samuelsen ble avskiltet i Viking, men har fått en ny vår i Odd. Men 9 mål har midtbanesliteren kapret en plass på landslaget etter den flotte sesongen, som ble kronet med bronse.

Kongen av selvmål denne sesongen, ble tredelt. Pablo Fontanello (Stabæk), Vieux Yakhya Sané (Bodø/Glimt) og Hannes Thor Halldórsson (Sandnes Ulf) scoret alle 2 selvmål hver. 2 av 3 av disse endte i nedrykkstriden, så det nok ingen tilfeldigheter..

Laget som tar turen ned sammen med SandnesUlf er Sogndal. I het kamp med Brann om kvalikkplassen trakk laget fra saftbygda det korteste strået. Etter en bra start på sesongen, gav de siste 13 kampene bare 6 poeng for de nedrykksklare.

Molde trener Skullerud førte Molde til gull i sin første sesong.
Molde trener Skullerud førte Molde til gull i sin første sesong.

Molde ble seriemester nok en gang, og det selv om Kristiansunds store sønn, Ole Gunnar Solskjær forlot dem. Ole Gunnar som tok over ett Cardiff i fritt fall, og hvis noen sjekker enda, tror jeg ikke Ole Gunnar har landet enda. Kudos til Molde, som parkerte all motstand, og var seriemester 4 runder før slutt.

Nok ikke de mest likte spillerene, for både Mahatma Otoo (Sogndal) og Bojan Zajic (Sarpsborg 08) ble byttet ut flest gangen denne sesongen. Kanskje det er kondisen som ikke holder, men hele 19 ganger måtte de forlate banen før kampen var over.

Odd er nok den største overaskelsen i år. Nettavisen mente de havnet på 8 plass, og kronet liksågodt Fagermo etter sesongen som årets trener. Sølvet røk i siste serierunde, men bronse er helt klart en god prestasjon for laget med svært lave kostnader.

Pedersen (Marcus) overasket nok de fleste med å velge nedrykkjagende Brann, framfor gulljagende Molde, når han kom tilbake til Norge i sommerens vindu. Økonomi var selvfølgelig en stor faktor, men ryktene vil ha det til at bylivet også hadde en stor del i avgjørelsen å gjøre. Og Marcus er kongen på byen!

Quiz! Hvilke to tippeligatrenere ble sparket i 2014? Svar: Per Joar Hansen og Asle Andersen. I tillegg gikk Ronny Deila til Celtic, mens Bjarte Lunde Aasheim var inne en kort stund som hovedtrener for Sandnes Ulf før Tom Norlie tok over.

Marcus Pedersen
Marcus Pedersen

Råtassen denne sesongen ble Anders Trondsen, som klarte å skrape sammen hele 9 gule kort. Han var tett fulgt av Sandnes Ulfs Titten jaiTEI med 8 gule.

Straffemiss! Kun ett lag bommet på to straffer i år, og det var Viking. For med missene til Björn Daníel Sverrisson og Steinthór Thorsteinsson ble det nok ikke den Islandske festen andre lag opplevde.

Toppscorer i 2014 var tidlig pekt ut, og hele 10 mål mer enn nestemann scoret Vålerengens Vidar Örn Kjartansson hele 25 mål. Og grisebanken nestemann på listen som for øvrig var Haugesunds Christian Gytkjær.

Uten tvil, Molde er raskest ut av startblokken. Hele 11 mål scoret de i kampens åpningskvarter, og kanskje nøkkelen til suksessen ligger akkurat der? Til sammenligning scoret Odd 3 i samme tidsperiode, mens Sarpsborg scoret 1.

Vingen Steinthor Thorsteinsson, ble hentet fra Sandnes Ulf til Viking, etter en fantastisk sesong i fjor. Flere kårer denne signeringen til årets flott, og Steinthor Thorsteinsson måtte slite benken i siste halvdel av sesongen.

Winners!

 • Årets keeper: Ørjan Nyland (Molde)
 • Årets forsvarsspiller: Martin Linnes (Molde)
 • Årets midtbanespiller: Jone Samuelsen (Odd)
 • Årets spiss: Vidar Örn Kjartansson (Vålerenga)
 • Årets unge spiller: Martin Ødegaard (Strømsgodset)
 • Årets spiller i Tippeligaen; Jone Samuelsen (Odd)
 • Årets trener: Tor Ole Skullerud
 • Årets dommer: Svein Oddvar Moen

X-tra pause ble det når verdensmesterskapet i fotball ble spilt. Dermed var det ingen tippeligakamper mellom 12 juni og 6 juni i år.

NFF nøyer seg ikke med gult kort. Per Ivar Staberg får rødt av NFF!
NFF nøyer seg ikke med gult kort. Per Ivar Staberg får rødt av NFF!

Ydmyke er nok ikke ett ord de fleste assosierer NFF med. Og årets kaktus går selvfølgelig til dem, for å sparke ut dommer Per Ivar Staberg. Kanskje tippeligas beste likte dommer. Begrunnelsen var at antall dommer i toppserien skulle slankes, og man skulle ha flere kamper pr dommer. Alikevel hadde Staberg bare 1 år igjen før han var ferdig, og som årets dommer de to siste årene, burde han ha forsatt neste sesong også!

ZzzzandesUlf lå på bunnplassen av Tippeligaen gjennom 20 av 30 Tippeligarunder. Kun 3 runder lå de over streken og 2 på kvalifiseringsplass. Det luktet nedrykk av zzzzzandnes Ulf i år.

Ærlig talt, her er statestikkene fra årets tippeliga:

 • Antall kamper: 240
 • Antall mål: 735
 • Snitt mål per kamp: 3,05
 • Tilskuere totalt: 1,670,628
 • Snitt tilskuere per kamp: 6961
 • Antall gule kort: 579
 • Antall utvisninger: 14

Ønske om Norlie-effekten var så stor i Sandnes Ulf, at de sparket treneren som har ført de opp 2 divisjoner. Mirakel-mannen, eller redd-oss-fra-nedrykk-norlie klarte å snu skuten, fra tap til uavgjort. Desverre var dette ikke nok, men de kom nermere på slutten enn noen hadde trodd når Norlie tok over.

Årets komet er uten tvil Martin Ødegaard. Fra Strømsgodset sitt treningsfelt er denne 15 åringen plutselig blitt verdenskjent, og ettertraktet i verdens aller største klubber. Han har og fått sin landslagsdebut, og blir tidenes yngste til å spille for ett landslag i hele Europamesterskapet. Blir gøy å følge ydmyke Martin videre..

afca97d7d6304e741c8394ba32684c69

Hva synes du? Vi setter pris på DIN mening!