På søndag klokken 14:30 tar Machester i mot Liverpool på mektige Old Trafford, i en kamp med mye historie og følelser. Statistisk sett vinner hjemmelaget, og det har de gjort like mange ganger mot hverandre (24 er tallet når lagene spiller hjemme mot hverandre). Alikevel er det ikke fotballen som kommer først i fokus, for det Engelske fotballforbundet (FA) har nemlig satt opp Howard Webb som dommer.

Howard Webb er altså dommeren i England som beskyldes for å være Manchester United supporter, og man kan se han i morsome klipp med United drakt eller united effekter. I tillegg til at Manchester United er beskylt for å være FA’s kjæledegge og lag med spesielle fordeler. Dette har gitt rot til uttrykket ’fergie-time’ (uendelig lang ekstratid som United scorer på). I tillegg har Liverpool fansen lagt Howard Webb for hat, ved å beskylde han for.. Ja akkurat det, hate Liverpool.


Finnes det noe i dette, eller er det ren sutring fra supporterene sin side? Det finnes mange forskjellige statestikker, og vi begynner i en ende. At Howard Webb hater Liverpool:

Howard Webb har dømt Liverpool 30 ganger i serien siden 2005. Sist Liverpool vant en kamp som han dømte, var 23.april i 2011 da Liverpool slo Birmingham 5-0. Totalt på de 30 kampene har Liverpool tolv seirer, sju uavgjorte kamper og elleve tap. Det har vært flere kamper hvor Howard Webb har dømt disse to lagene mot hverandre, og sist Howard Webb dømte Liverpool og Manchester United i serien var 19.september 2010. Den kampen endte med seier 3-2 til Manchester United. Han dømte også samme kamp 21.mars, da med seier 2-1 til Manchester United. Den 13.september 2009 var han på Anfield som dommer i kampen Liverpool – Manchester United. Den kampen vant Liverpool 2-1.
I den siste kampen mellom lagene som Webb dømte ga Webb fire gule kort til hjemmelaget og ett til bortelaget . Liverpool fikk også straffe i kampen på stillingen 2-0 til Manchester United. I kampen i mars samme år fikk United to gule kort, mens Liverpool fikk tre. Liverpool hadde i den kampen tatt ledelsen ved Torres før Rooney scorte på retur etter straffe og Park Ji-Sung satte inn 2-1 til United i det 60.minutt.
En av grunnene til at Liverpool fansen reagerer på Webb er straffen United fikk i sistnevnte kamp. United fansen er for øvrig like opprørt over straffen Liverpool fikk i førstnevnte kamp. Den andre grunnen er kampen mellom Manchester United og Liverpool i FA-cupen i januar 2011. I den kampen fikk Manchester United en straffe som engelske kommentatorer mente var svært billig i starten av kampen. Senere i første omgang fikk også Steven Gerrard rødt kort. Howard Webb er for øvrig den eneste dommeren som har gitt Liverpool straffespark i årets sesong.

For øvrig ble meldingen postet på twitter: «It’s a full strength squad for United on Sunday against Liverpool as Howard Webb is called up in the starting 12».

Over til det saken om at Manchester United får noe gratis av dommer Howard Webb har vi følgende bilde som jeg ikke kan garantere om er ekte eller ei: (denne har jeg lånt fra facebook)


Denne har blant andre versert på nettet, for å bevise noe. Hva det faktisk beviser er jeg usikker på, for utvalget er veldig lite. Det er altså kun i kamper mot disse lagene, og her vises en soleklar fordel i United på antall dømte straffer for. Hele 9 straffer har de fått av Webb siden 2004. Når det gjelder straffer i mot er det City som har færrest i mot på samme periode, med United på andreplass med 2 og Liverpool og Chelsea på 3dje plass med 3 i mot (på 9 sesonger). Er denne statistikken interessant? For all del er den morsom lesning, men for at den skulle vært interessant måtte flere toppdommere som oftest dømmer disse kampene vært tatt med slik Webb er tatt med for å utelukke tilfeldigheter. Vi må jo ta med at i alle disse årene så har United var helt i toppen, mens resterende lagene har svingt nedover på tabellen. Og det er jo en kjent sak at lagene i toppen er ofte mer i angrep enn lagene nedover på tabellen (som oftest flere mål, færre i mot), ergo vil de sansynlighetsmessig få flere straffer.

Sånn hadde serietabellen sett ut ved sesongslutt 2012 om dommeren hadde truffet riktig på alle avgjørelser.

På slutten av sesongen i fjor ble nyheten sluppet om at 200 timer med fotball i Premier League var blitt til en analyse av 674 situasjoner fra alle de 370 kampene som har blitt spilt denne sesongen. Dette inkluderer mål som ikke har blitt godkjent, straffespark-situasjoner, og røde kort. Alle reprisene ble sett seks ganger i sakte og super-sakte film for å avgjøre om situasjonene fikk det riktige utfallet. De opprinnelige avgjørelsene ble ikke forandret dersom det ikke var klare bevis på at feil ble gjort av dommerne. Her ble det konkludert med at Manchester United faktisk var det laget som fikk FLEST dommersituasjoner i mot seg. Manchester United hadde 59,3 prosent av situasjonene som var feil mot seg. Manchester City hadde hele 73.7 prosent av situasjonene som var feil mot seg, men med en vesentlig forskjell. For Manchester Citys del kostet dommerfeilene laget bare to poeng. Tabellen viser at Manchester United ville vært seriemester allerede før den siste serierunden. Laget ville hatt fire poeng mer enn naborival Manchester City. Og blitt seriemester! Noe som vi alle vet Manchester City ble med Aguero sin scoring på overtid, i ”Fergie-Time”.

Så har noen av supporterene noen sak? Hvis jeg skal komme med en personlig mening sier jeg at Liverpool fansen bare griner på nesen når de dømmer Howard Webb ut i fra en kamp (billig straffe + rødt kort til Gerrard) når de resterende kampene har vært rimelig jevne (både i antall kort og antall straffer). Kanskje United fansen får noe billigere enn andre, hvem vet? Personlig tror jeg det er tilfeldigheter fram til jeg får se mer detaljert statistikk med andre dommere som har dømt mange av disse kampene. Men hvorfor fokusere på det, når du kan fokusere på den fantastiske fotballen vi venter å se, når 2 av Premier Leagues mest profilerte spisser de siste sesongene møtes til dyst? Suarez som kjemper for å rette opp ett frynsete rykte og en Robin Van Persie som storspiller etter en turbulent overgang fra Arsenal i sommer. Håpet er en forrykende fotballkamp!

Lykke til United og Liverpool fans, fokuser på kampen og ikke på dommeren!