I Fotball manager 2013 finnes det en bragd som er både tidkrevende og svært vanskelig. Hvis du klarer å føre ett lag fra den laveste spillbare divisjonen i England til Premier League, vil du få tittelen ‘Engelsk Helt’. Her er mitt forsøk..

Football manager 2013 ble lansert 2 november til glede for alle fotballfans. På lik linje med Fifas fotballspill, er dette en årlig oppdatering av verdens beste managerspill.

La meg først legge til at jeg er ingen ekspert innen FM2013 når det kommer til taktikkerier, lese motstandere osv. Men jeg er ingen nybegynner heller, med mange timer med Football manager bak meg siden 90 tallet.

Målet er altså ganske klart. Føre ett lag fra laveste spillbare divisjonen i England til Premier League. Ingen juks tillatt verken savegave eller ingen save/load juks tillatt. Selvfølgelig!

Valget: Bath City

Jeg tar over klubben Bath City i Blue Square bet South, 6 høyeste divisjonen i England. Den 6 divisjonen i England er den første divisjonen i England hvor de deler i regionale divisjoner. Det finnes 2 av Blue square bet, nemlig north and south. Hvorfor Bath? Ikke noe spesiell grunn, har ingen tidligere forhold til klubben, men klubben ble nevnt på tvprogrammet FC Football da de loddet ut navnet på stadion sin.

 

Historie

Bath er en by i Somerset, England. Den utgjør kjernen i den enhetlige myndigheten Bath and North East Somerset. Byen ble grunnlagt i forbindelse med et romersk kurbad, og har navn etter dette. Fra elisabethansk tid til georgiansk tid var den et kursted for rike engelskmenn. Bath er hjem til to universiteter. University of Bath, som regnes som et av Englands beste universiteter, og Bath Spa University. Befolkning 83 992 (2001)

Bath City ble stiftet så tidlig som i 1889, og deres høyeste plassering er 10 plass i den 5 divisjonen i sesongen 2010/11. Året etterpå ble det nedrykk til den 6 divisjonen og her starter spillet. Bath har nådd 3dje runde i Facupen 6 ganger. Bath har og fostrert noen kjente fotballspillere/managere. Steve Keene som nettopp fikk sparken i Blackburn var innom Bath i sin spillende karriere, QPR’s Bobby Zamora som har 2 landskamper for England har hatt låne opphold her og Blackburns Jason Dodd ble fostrert opp her.

Bath city spiller sine kamper på Twerton Park, som holder 8840 tilskuere, derav 1006 er sitteplasser.

Begynnelsen

Her begynner altså jeg, Juli 2012. Nyansatt som manager for Bath city, en DELTIDSKLUBB, en ung manager uten tidligere erfaring og fansen er noe skeptisk. Styret beroliger meg med at jeg har deres fulle støtte. Styret forventer at jeg skal klare den øverste delen av tabellen, og ønsker seg naturlig nok tilbake til Blue Square bet Premier (5 div) etter fjorårets nedrykk. Mediene har spådd meg til en 3dje plass så forventningene er store for min første sesong i Blue square bet south.

Første jeg gjør i managerjobben er en totaloversikt over spillere og ledere og sparker alle ansatte borsett fra 1 som er spillende trener (for dyrt å sparke). Ny assisterende manager (med fokus på vurdering av spillers evner), fysioterapeut og speidere blir ansatt. Ansetter Claus Lundekvam som sjefspeider forløvrig. Har bare lov å ha 2 trenere, og får ansatt 2 greie slik at jeg dekker noen treningskategorier (med så mange treningskategorier er det vanskelig å dekke alle med 2 trenere). Overgangsbudsjettet er natuligvis 0 og tilgjengelig lønnsbudsjett er +4000 nok i mnd.

Mesteparten av spillerene til Bath er knapt nok god nok til divisjonen vi ligger i, men samtidig har de noen spillere det går an å bygge laget rundt. En middel keeper i Jason Mellor, en grei stopper i Gethrin Jones (som forøvrig blir valgt som min kaptein), midtbaneanker i Marc Canham og en spiss i Charlie Griffin. I tillegg har jeg en spennende unggutt Ray Archer. Jeg støvsuger markedet for gratis spillere som kan fylle inn i de pengene jeg har tilgjengelig i lønnskostnader og forhåpentligvis sprenge budsjettet litt. Desverre er det vanskelig å kvitte seg med spillere i denne divisjonen da det ikke er noe marked for dårlige betalte spillere. Dessuten er det svært få spillere som kan forsterke laget mitt som faktisk ønsker å komme til en klubb så lavt i seriesystemet. Mye speiding og forhandling må til for å få noen inn.

Vicent Pericard, en høyreist spiss kommer gratis, og en ung fransk stopper med navnet Yann Nsaku. I tillegg henter jeg spissen Matt Taylor på lån fra Forest Green. I løpet av november klarer jeg også å hente keeper Adam Davies og høyreving Michael Byrant.

SESONGMÅL – SESONG 1

Som nevnt så er styrets forventinger at jeg havner på topp 5, og gjerne rykker opp igjen. Media har spådd en 3dje plass for meg.

Økonomisk ligger jeg på pluss siden og håper å komme ut på plussiden også i slutten av sesongen. Ellers kan sesong 2 bli svært tung.

Resultater PRE SEASON – SESONG 1

Spillet starter med ferdig oppsatt treningskamper for preseason sesong 1. Jeg legger til noen kamper på bortebane for å få inn noen kroner i en slank kasse. Men er ikke så mange som vil betale for å få en klubb av den størrelsen på besøk.

 

 

 

KAMPER SESONG 1

FØR JUL

 

 

 

 

 

 

 

 

ETTER JUL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som dere sikkert ser så var sesongen såpass tidlig at jeg fikk tid til 8 treningskamper før spillerene reiste på ferie for å få inn noen kroner i kassen.

Dette gav denne tabellen

OPPSUMMERING SESONG 1

Som dere ser ble det altså 6 plass på tabellen, plassen under de som kjemper om opprykk til divisjonen over. Styret var selvfølgelig ikke helt fornøyd med det, men det at jeg på mesterlig vis klarte å vinne FA Thropy gjorde opp for det at vi ikke strakk helt opp i serien.

Transferoverskudd/underskudd: 0 (Kjøpt for 0, solgt for 0)

Økonomisk sett var det en bra sesong, for vi kom ute med overskudd og en balanse på 2 millioner når spillerene reiste på ferie. Det at vi vant Facup Thropy og klarte å komme oss gjennom kvalifiseringensrundene og helt til 1 runde i Facupen, samt mange treningskamper var hovedgrunnen for dette. Dette på tross av at vi sprengte lønnsbudsjettet med 5 tusen i uken. (På slutten av sesongen ble det mer da vi gjorde noen av deltidskontraktene om til heltidskontrakter på hovedspillerene).

Beste 11’er:

  • Marc Canham kåret til årets spiller av fansen
  • Toppscorer Vincent Perlcard med 22 mål (15 i serien)

…TO BE CONTINUED…