Dette er historien om hvordan Roald Bruun Hansen reddet jobben sin på bekostning av både resultater, ambisjoner, publikum og treneren i Brann.

runeBrann er inne i en blindgate. Supporterne er i opprør over dårlige resultater, manglende engasjement, mangel på spillestil, mangel på identitet, mangel på entusiasme, mangel på ambisjoner og sist og ikke minst: mangel på god fotball.

Brann begynte med Rune Skarsfjord å stake ut en ny kurs. Brann skulle begynne på ‘skratch’, bygge seg opp sakte men sikkert basert på lokal forankring. Så skulle de bruke de lokale til å bygge stein på stein og ta ut maks i 2014 eller 2015 sesongen. Planen er god, men den inneholdt noen feil. Feilen var at etter at Brann fikk liten opptur med Skarsfjord begynte de dårlige resultatene å komme. Så kom sesongen i år og de dårlige resultatene og spillet forsatte, selv om vi overpresterte på hjemmebane.

brann4For sammen med de dårlige resultatene fikk de unge mindre spilletid. Dermed ble det som skulle være Brann sitt nye varemerke bare ett propagandarop uten noe særlig vekt i realiteten. For da Brann slet i forsvar med kronisk syke spillere sendte vi liksågodt Jonas Grønner til Island, og hentet i en makedoner. Som fikk tilitt uten trening, og sendte da unge Gjesdal på benken. Bård Finne fikk aldri prøve seg, selv om Martin Pusic bare klarte å score 3 mål på de første 19 seriekampene. Kristoffer Barmen forsvant ut av laget, men har fått noen kamper nå i høst. Kristoffer Larsen forsvant, men fikk spille i dag. Haugen er den eneste som har fått normalt med spilletid. Skal disse guttene bli tippeligaspillere må de få spille, feile og lære.

Rent publikumsmessig, interessemessig, engasjementmessig og sponsormessig er Brann i retur. Søndag hadde Brann sitt laveste registrerte publikumstall siden 2004, men dette ser ikke ut til å bekymre ledelsen i idrettsveien nevneverdig. Bedrifter melder om at de avslutter sitt engasjement med Brann fordi de ikke tror på produktet lengre, og mange supportere har gitt beskjed at Partoukortet ikke blir fornyet. Hvordan reagerer Brann på dette? Joda, de tro at så lenge resultatene kommer neste år blir alt bra igjen, og setter derfor OPP partourkort prisene for neste sesong. (nåværende innehavere får lov å signere ny avtale til den gamle prisen). Dermed kan det se ut som Brann også setter opp prisene på stadion neste år, sikkert for å kompensere de siktende publikumstallene. Nevnte jeg at Brann allerede har de dyreste prisene i tippeligaen?

Ett annet eliteserielag har tatt noen konsekvenser av det sviktende bilettsalget som er Kristoffer_Larsen_166766ogenerelt i tippeligaen, og kommet fram til følgende løsning: Kjøp partourkort (som forøvrig koster 1600 kroner for alle 15 kampene) og for hver hode du legger til koster det bare 250. En familie på 4 kan få partourkort til litt over 2000 kroner. Bare nevner det..

Så tilbake til ingressen. Roald Brun Hansen måtte stå skolerett og forklarte seg etter seriekampen søndag, om treneren og om forlengelsen av kontrakten hans. De har fremdeles stor tro på trener Skarsfjord og deres målsetning. I følge målsetningen skal det bli medalje neste år.

Brann har forsvart Rune Skarsfjord, og sagt at etter resursene han har hatt å jobbe med så har han gjort en bra jobb. De som forsvarer Rune Skarsfjord, mener og at Brann sin økonomi ikke har råd til å sparke Skarsfjord og få en ny trener. Det vil jo også si at det ikke ligger betydelige midler til spillerkjøp eller investeringer i troppen til neste sesong. Så da er altså planen at med dagens mannskap til Brann skal gå opp til minimum 3 plass neste sesong og gull sesongen etter.

Erik HusekleppSer du Brann ta minimum 3 plass neste sesong med den treneren og det mannskapet de har nå?

Ved å forlenge kontrakten til Rune Skarsfjord, i stedet for å stake ut en ny kurs i vår, gjorde Moldestad og Roald Bruun Hansen det klart at de hadde ikke gjort en feilvurdering med sin målsetning og hvordan de hadde staket ut kursen med Rune Skarsfjord. Joda, de hadde troen på den jobben de hadde gjort med sportslig målsetning, og ingen kan fortelle de anderledes.

Når Rune Skarsfjord får sparken neste sesong, fordi Brann forbli den middelmådigheten de nå er, kan de derfor skylde på manglende sportslige resultater i følge planen de la. Ikke at planen var feil, eller de hadde ansatt feil mann til å følge planen. Ikke den ordentlige planen altså, for den var nemlig å redde sin egen ræv..

Hva ska de finne på i idrettsveien for at Brann skal fylle tribunene til randen igjen? Sportslig suksess er kanskje det beste svaret, men hvordan skal de klare det med en trener som skylder på manglende midler og ett sviktende inntektsgrunnlag. Dette er en såkalt vond spiral som Brann trenger å bryte ut av. Jo lengre de venter, jo lengre blir det tilbake til normalen..

Bør Brann sparke Rune Skarsfjord? Jeg mener at enten må Roald Brun Hansen gå, for å lage en plan så overdimensjonert og urealistisk at en trener ikke kan oppnå det med de resursene han har tilgjengelig. Eller så må Rune Skarsfjord gå for å ikke oppfylle de sportslige kravene til ett kravstort Brannpublikum. Å sitte å vente til neste sesong og håpe på at det sportslige plutselig skal snu og Brann skal bli ett topplag igjen, og dermed skal publikum få engasjementet og fylle stadion til randen, er vel en strategi som hadde fått enhver annen bedriftsleder til å åpne vinduet og ta sats..