I helgen var den 4de serierunden i gang, etter en laaaang landslagspause. Her er 20 tanker jeg gjorde meg mens jeg så fotball fra balløya, fritt inspirert av Nettavisen sin tidligere artikkelserie. Denne er skrevet FØR Swansea sin kamp mot Liverpool mandag…

fellaini4

1. Mange mener at Landslagspauser er kjedelige og bør spilles i uken, slik at klubbfotballen kan spilles i helgene. Men sannheten er at det er godt med en landslagspause for å se hvor mye vi virkelig savner klubbfotballen. Litt som når kjæresten reiser vekk i en uke på jobb/ferie, så du får tid å savne, før hun kommer hjem igjen og gleden med å treffe igjen..

2. Dette var første serierunden etter at overgangsvinduet stengte, så vi ventet på mange debuter. Forventingene er svært høye og kun de mest reflektere tenker at vi skal la de spille en stund før vi forventer avkastninger på pengene..

3. Førstemann ut var United på Old Trafford mot Crystal Palace, som skaffet seg en komfortabel seier. I første omgang yppet Crystal Palace seg ett par ganger, men med straffe og utvisning i mot var det vel aldri tvil om hvor poengene skulle havne. De nyopprykkede kjøpte ett helt lag i overgansvinduet, men det spørs om det er nok for å overleve Premier League..

4. En av spillerene som det var knyttet stor forventing til, er nyinnkjøpte Fellaini. Manchester Uniteds eneste kjøp dette vinduet, og David Moyes redning etter å ha siktet litt høyere på transferlisten (f.eks Fabregas). Etter 62 minutter fikk afro-man komme innpå, uten at han gjorde det store inntrykket på kampen som da allerede var avgjort. Trenger tid å sette sitt preg på ett United lag, som jeg har litt problemer å se hvor Fellaini skal spille en stor rolle. Ikke god nok til å danke ut spissene til United og ikke rask nok til å dominere midtbanen..

548274_10151841852410743_1252969572_n

5. Wayne Rooney fikk mye ros og sang fra tribunen, og hver gang gutten med pannebåndet fikk ballen ble det sunget hans navn. (Pannebåndet som han forøvrig brukte pga flengen i pannen han pådro seg på trening…) Rooney svarte likesågodt publikum med en vakker frisparkscoring, så da er vel han tilgitt..?

6. En som ikke er tilgitt er Ashley Young som får denne rundens Oscar og en plass i de flaues galleri. 3 ganger ned i feltet, en gult kort for filming og ett straffe. Og når i tillegg straffe gir rødt kort, så blir Ashley Young belønnet for sin skuespilleregenskap. For all del, man kan diskutere den siste situasjonen som gir straffe, men i bestefall er det en «soft» straffe. Uansett vanskelig for dommeren som gang på gang må skille mellom skuespill og stygt spill..

6-1: Er det bedre å forvente av Ashley Young og andre britiske spillere som f.eks Bale, enn f.eks Suarez som trossalt er vokst opp i kulturen med å kaste seg? (Tenker da på den sør-amerikanske/spanske fotballen hvor spillerene kaster seg over en lav sko)

557519_745204462172283_1435416086_n

7. Fant denne på twitter: «Ashley Young has been rushed to hospital after being poked on Facebook.».. Morsom liten sak, og samtidig bør alle United fans som reagerer på at man kaller Ashley Young for en diver, vite hvorfor Liverpool fansen reagerer når Suarez blir kalt det.

8. Tottenham sin kamp mot Norwich var veldig lik Sunderland sin kamp mot Arsenal i første omgang. Begge Londonlagene med overkjøring, både sjanse og ballbesittelses-messig (74% og 73% possesion), begge med 1-0 og begge med debutanter som imponerte med assist. Andre omgangen ble 2 forskjellige historier..

9. Arsenals andre omgang begynte med å slippe Sunderland inn i kampen igjen, ved å lage ett klumsete (men korrekt!) straffe. Så kommer en rekke Sunderland-sjanser, med ett par offside-annulerte mål. Her kunne kampen fort snudd, men Arsenal kommer tilbake ved å score på en corner. Så kommer kampens mest omdiskuterte situasjon, der Sagna holder igjen en Altidore som er alene gjennom. Dommeren velger å ikke få for fordelen, mens Altidore river seg løs og putter ballen i mål. «Ekspertene» mente etterpå at enten burde han ha latt Altidore gå sålenge han har ballen i bena, eller så skulle Sagna vært utvist for holding av sistemann/sabotasje av en opplagt sjanse.. Sagna fikk gult, og frispark utenfor 16meter..

redcard

10. En av spillerene som det var knyttet størst forventing til, var Arsenals storsignering, og balløyens nest største handel noensinne, Mesut Özil sin debut. Han leverte sakene, og var kvikk og bevegelig. I tillegg fikk han assist på Arsenals første scoring.

11. Tottenham har solgt Bale, og signert 7 nye spillere. En av disse er Danske Christan Eriksen, som også fikk sin debut i dag. Som Özil spilte han en bra kamp, var bevegelig og pasningsikker, og fikk også en assist på Sigurdsson sitt første mål.

soldado-eriksen

12. Der Arsenal innviterte Sunderland inn i kampen igjen, gjorde Tottenham det motsatte. De scorte ett mål til og punkterte kampen. Det var aldri tvil om etter dette hvor de 3 poengene skulle havne. Tottenham med over 20 sjanser og 70 prosent possesion. Tottenham scorte sine første mål fra spill, og gjorde dermed slutt på nettsiden havetottenhamscoredfromopenplayyet.com..

13. Tottenham har nå sluppet inn kun 1 mål på 540 minutter, noe som kun West ham og Liverpool kan matche om de ikke slipper inn mål i morgen. Ser vi konturene av ett mer  taktisk klokt Tottenham? Er det dette som skal få de forbi Arsenal på tabellen? Eller vise de svakheter framover på banen ved å ikke score flere mål?

Pelligrini har vel ikke fått den åpningen han hadde håpet på..
Pelligrini har vel ikke fått den åpningen han hadde håpet på..

14. City fikk nok ett skudd i baugen etter en svak kamp borte mot nye Stoke. For Stoke er ett sterkt hjemmelag, og det skal bli flere som får problemer med å få med seg poengene herfra. Uansett en svak kamp av de gulljagende lyseblå, som selv om de har ballbesittelsen ganske klart, ikke skaper mange nok og farlige nok sjanser, og kampen ender kjedelig 0-0.. Spørsmålet blir da om City melder seg ganske tidlig ut av medaljekampen, eller om de snur trenden og kommer sterkere tilbake de neste rundene. For all del så har United like mange poeng, men City har hatt lettere program. Om Liverpool vinner mandag, ligger City 5 poeng bak rødtrøyene etter 4 runder. Hvor lenge kan nyansatte Pelligrini forsette å tape poeng før spøkelse av Manchini begynner å jage han i gangene på Ethiad Stadium.

15. Dagens Look-alike var ingen tvil WBA’s Nicolas Anelka og Evertons keeper Tim Howard.. Anelka som også kunne skaffet laget hans seier (eller utligning) om han hadde korrekt fått straffe når motstander trakker han på foten. Heldigvis kommer WBA tilbake og scorer 2 minutter på overtid, så det blir uavgjort 1-1. Noe som nok var ett rettferdig resultat..

timhoward-anelka16. Christian Benteke var før sesongen linket vekk til flere klubber, deriblandt Tottenham. Men han gjorde uvending og signerte ny kontrakt på Villa park. Det skal Aston Villa være glade for, for dette er en spiller som nok er stjernen i klubben. Ett flott mål fra han bringer Aston Villa uavgjort med Newcastle, men det holder ikke helt inn. Det skal nevnes at Newcastle vinner fortjent 1-2. Hadde Aston Villa også hatt lik kvalitet bakover på banen kunne de fint ha klatrer mange plasser. Men selv med en Benteke i toppform, skal det holde hardt om Aston Villa skal klatre opp på tabellen. Hvertfall med det forsvarspillet de til tider viser, eller sjansen Agbonlahor brenner, når han får ballen inn alene foran mål, upresset, og skyter utenfor..

17. Lørdagskveldens siste godbit var uavgjort-Everton som tok i mot gulljagende Chelsea. Og enda noen flere debuter, som Evertons Gareth Barry og Chelseas Samuel Eto. Everton med 3 uavgjort, og litt spøkefult jaktet sin egen 5 kampers uavgjort på rad rekord, eller Premier League sin 7 kamper uavgjort på rad som holdes av Southampton, Manchester City og Norwich. Litt ufortjent blir det seier til Everton, som nok var det svakeste laget her. Chelsea skaper mer og har ballen mer en Everton, men blir aldri farlig nok til å score mål. Dermed har alle de 3 lagene som er tippet øverst (chelsea, united og city) 7 poeng og 2-1-1 på de 4 første kampene.

18. Det må forresten være fustrerende å være Fernando Torres eller Demba Ba og se en lett utrent og ute av form Samuel Eto gå rett inn på laget, og leverer en så svak forestilling som han faktisk gjorde..

19. Noen kamper går man inn med forventing at dette kommer til å bli en kjempekamp, med masse sjanser, masse mål og blendene fotballspill. Veldig ofte er disse kampene forbundet med storlagene i Premier League, og desto mer skuffet blir man når lagene ikke innfrir (f.eks City borte mot Stoke). Noen ganger går man inn til en fotballkamp med en mer lunken holdning, og «tar det man får». Disse kampene er ofte forbundet med lag som sliter eller lag som er veldig god defensiv på bortebane. Men det er utrolig gøy når sistnevnte totalt overasker og det blir en heidundrande fotballkamp med sjanser, vanskelige situsjoner, kort, diskuterbare dommeravgjørelser, mål, taklinger osv. Det er jo kanskje nettopp dette man innerst inne håper på når man slår på f.eks Southampton – West-ham, (med mindre du er supporter av en av dem da). Dessverre levde ikke søndagens kamp opp til håpene, og ble en kamp med 2-3 store sjanser og null mål. Gjesp!

southampton-westham

20. Litt statestikk å ta med seg fra den kampen. Southampton har bare tapt 1 av de 7 siste Premier league kampene på St. Marys, men sist seier kom 30 Mars mot Chelsea. Sam Alledyce har ikke tapt mot Southampton på 10 strake kamper. Som jeg skrev over, det luktet ikke fart og spenning av denne kampen verken, selv om det er første gang det ender 0-0 i premier leagues historie mellom disse to lagene. Forøvirg var det 134 gang West Ham har spilt uavgjort i toppserien, siden 1962.